Kokia Sauliaus Skvernelio populiarumo paslaptis?

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis šiuo metu ant bangos. Didvyriškai parašęs atsistatydinimo prašymą, sulaukęs milžiniško visuomenės, pareigūnų, profsąjungų ir net Seimo narių palaikymo, S. Skvernelis laukia penktadienio, kuomet įvyks pokalbis su premjeru Algirdu Butkevičiumi, nulemsiantis tolimesnę ministro ateitį.

S.Skvernelis reitingais skųstis negali.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
S.Skvernelis reitingais skųstis negali.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

2015-11-25 18:14, atnaujinta 2017-10-02 20:18

Kodėl į politiką pasukęs buvęs generalinis policijos komisaras sulaukė tiek daug visuomenės simpatijų? Viešųjų ryšių specialistas Linas Kontrimas „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjo, kad tokį S. Skvernelio fenomeną nulėmė tai, kad politikos padangėje šiuo metu yra vos kelios tokios asmenybės, pasižyminčios panašiomis charakterio savybėmis.

„S. Skvernelis tinka dabartiniam momentui. Jo elgesys rodo, kad žmogus demonstruoja kietą valią, nebijo prieštarauti. Toks žmogus gauna daug dėmesio, simpatijos jam auga. O kas dar turi tiek daug meilės? Tuos žmones galim suskaičiuoti ant pirštų“, – kalbėjo L. Kontrimas.

Pasak „Baltijos tyrimų“ vadovės Rasos Ališauskienės, tai ne pirma situacija, kuomet visuomenė palaiko pareigūną – panašiai buvo Vytauto Grigaravičiaus atveju 2003 m., kuomet šis priešinosi sistemai, o jo populiarumo rodikliai pralenkė net Valdą Adamkų bei amžiną atilsį Algirdą Brazauską. Artūras Paulauskas taip pat buvo itin palaikomas tautos, kuomet neteko generalinio prokuroro kėdės ir vos per plauką nelaimėjo prezidento rinkimų.

„Tauta myli žmones su uniformomis. Žmonės iš jėgos struktūrų tarsi atrodo tvirto charakterio, galintys palaikyti tvarką, neieškantys žodžio kišenėje. Tokio tipo asmenybės žmonėms imponuoja“, – kalbėjo R. Ališauskienė.

Žurnalistei Daivai Žeimytei paklausus, ar S. Skvernelis populiarumu galėtų pralenkti šiuo metu aukščiausiose reitingų pozicijose esančią prezidentę Dalią Grybauskaitę ar premjerą Algirdą Butkevičių, sociologė teigė, jog „galėtų, priklausomai nuo situacijos ar konteksto“.

Likus kelioms dienoms iki lemiamo vidaus reikalų ministro pokalbio su premjeru svarstoma, ar S. Skvernelis kuriuo nors atveju – išėjus iš ministerijos ar joje pasilikus, nudegtų. Pasak apžvalgininko Aido Puklevičiaus S. Skvernelis bet kuriuo atveju išloštų.

„Abi pozicijos duotų tą patį efektą. Jeigu nepasitraukia, jis visada gali tai pateikti kaip darbą, kuris jam svarbus, reformas, kurias būtina tęsti. Jei išeis, ir toliau liks populiarus ministras, kurį išspyrė dvi moterys. Kaip erškėčių vainikas uždėtas, bet koks bandymas ant jo pripilti pamazgas tam vainikui pridės daugiau spalvų“, – kalbėjo scenaristas.

Pasak L. Kontrimo, visuomenė kartais net nesąmoningai labiau pripažįsta ir palaiko uniformuotus žmones.

„Jie turi disciplinos ir savidisciplinos. Net nekeldami į pirmą planą žmonės nuo viso elgesio, kūno kalbos nuskaito ir, matyt, pasąmoniškai siunčiama žinia“, – kalbėjo viešųjų ryšių ekspertas.

Su vidaus reikalų ministru susipykusiai Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei taip paprastai visko užglaistyti, ko gero, nepavyks.

„Seimo pirmininkė turi labai gerų būdo savybių ir yra profesionali moteris, tačiau viešajame kalbėjime yra žmonių, kuriems neduota. Šioje situacijoje, jeigu būtų XIX-XX amžių sandūra, reiktų žaismingai pasijuokti tiek iš savęs, tiek savo elgesio, tai būtų pergalė. Bijau, kad mes per daug kieto piršto, mūsų stuburas, užuot linkęs, lūžta. Pasijuokti dar galima, bet rimtu veidu į tai žiūrėti – nelabai“, – kalbėjo L. Kontrimas.

Pastaruoju metu pakankamai daug kalbama ir apie naujos kartos politikus. Ar tikrai mūsų visuomenė jau pribrendo pokyčiams ir naujiems veidams politinėje padangėje? Anot A. Puklevičiaus, tikriausiai dar ne.

„Vakaruose galima įžvelgti tendenciją, kad vis daugiau vartotojų prekių ženkluose pradeda ieškoti kažkokių vertybių – lojalumo, autentiškumo. Jiems neužtenka, kad daiktas vien veiktų. Tuo tarpu Lietuvoje mums svarbiausia, kad daiktas pigiau kainavo, nusipirkom per akciją ir jis veikia. Politikoje lygiai taip pat“, – laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjo apžvalgininkas.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 17.20 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.