Lietuvos miškuose tęsiama kova su afrikiniu kiaulių maru

Lietuva, kaip ir visas Pabaltijo regionas, tęsia kovą su afrikiniu kiaulių maru (AKM). 2015 m. užregistruota 90 vietų, kuriose nustatytas šio maro virusas – iš viso 108 šernams. Nuo metų pradžios ši užkrečiama virusinė infekcija, kuri nėra pavojinga žmogui, bet ja suserga šernai ir kiaulės, dažniau buvo nustatomas nugaišusiems šernams. Mūsų šalyje šis kiaulių maras išplitęs jau 19-koje rajonų savivaldybių.

Aplinkos ministerija įpareigojo medžiotojų būrelius teikti ataskaitas apie praėjusį mėnesį sumedžiotus šernus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aplinkos ministerija įpareigojo medžiotojų būrelius teikti ataskaitas apie praėjusį mėnesį sumedžiotus šernus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-11-26 06:00, atnaujinta 2017-10-02 18:57

Atsižvelgiant į dabartinę kiaulių maro situaciją Lietuvoje, kaip ir viso Pabaltijo regiono šalyse, kuriose nustatyti šio maro protrūkiai, norima šernų populiaciją sumažinti iki 0,5 šerno viename kvadratiniame medžioklės ploto kilometre. Lietuva yra užsibrėžusi pasiekti tokio šernų skaičiaus iki 2017 m. balandžio 15 d. Remiantis numatytu gyvūnų tankumu, Lietuvos teritorijoje turėtų likti ne daugiau kaip 25 tūkst. šernų, o jų skaičius turi būti reguliuojamas ne tik užkrėstose zonose, bet visoje Lietuvos teritorijoje.

Stinga objektyvios statistikos apie šernų populiaciją. Aplinkos ministerijos duomenimis 2015 m. Lietuvoje iki jauniklių atsivedimo buvo suskaičiuota apytiksliai 27 -30 tūkst. šernų. Pridėjus naujas vadas, galima spėti, kad dabar šis skaičius galėtų būti dvigubai didesnis.

Siekiant reguliuoti šernų populiaciją imtasi specialių priemonių. Aplinkos ministerija įpareigojo medžiotojų būrelius teikti ataskaitas apie praėjusį mėnesį sumedžiotus šernus. Jos turi būti pateikiamos Aplinkos ministerijos regiono Aplinkos apsaugos departamentui, išdavusiam leidimą medžioti. Taip pat – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) teritoriniam padaliniui, kurio veiklos teritorijoje gyventojai turi leidimą medžioti. Dėl tos pačios priežasties sumažintas ir šernų viliojimo vietų skaičius: dabar jų gali būti ne daugiau kaip dešimt medžioklės plote, užimančiame 1000 ha. O vienoje vietoje šernų viliojimui naudojamo natūralaus pašaro ar masalo kiekis neturi viršyti 100 kg.

Kad būtų užtikrintas operatyvesnis mėginių ištyrimas užkrėstose teritorijose, medžiojantiesiems yra sudaryta galimybė patiems pristatyti mėginius į teritorinį VMVT padalinį arba tiesiogiai į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą (NMVRVI). Pristačius mėginius tiesiai į laboratoriją iki tos dienos 10 valandos, tyrimų rezultatai pateikiami po 8 valandų. Taip sutrumpėja sumedžiotų šernų skerdenų saugojimo laikas, tad žmonės gali greičiau sutvarkyti savo medžioklės laimikį. Mat užkrėstose teritorijose draudžiama dalinti sumedžiotų šernų mėsą, kol nėra gauti tyrimų rezultatai, ar sumedžiotas žvėris nesirgo afrikiniu kiaulių maru. Šerniena, iki bus gauti tyrimų rezultatai, turi būti saugoma su VMVT teritoriniu padaliniu suderintoje vietoje.

Europos Komisija priėmė sprendimą visose šios problemos paliestose valstybėse kofinansuoti išmokas už sumedžiotas šernų pateles.

Valstybė maisto ir veterinarijos tarnyba primena medžiotojams, kad radus nugaišusį šerną, jie yra įpareigoti nedelsiant informuoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybą. Informacija gali būti pateikiama visą parą veikiančia nemokama telefono linija 880040403. Taip pat jie privalo medžioklės plote, kuriame buvo aptiktas afrikiniu kiaulių maru užsikrėtęs gyvūnas, ne mažesniu kaip 3 km spinduliu kartu su VMVT teritorinio padalinio pareigūnu organizuoti nugaišusių šernų paiešką. Tai turi būti atlikta per 30 dienų, kartą per savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.