Seimas nesutiko riboti tiesiogiai išrinktų merų kadencijų

Ketvirtadienį parlamentarai

Šiemet Lietuvoje pirmą kartą vyko tiesioginiai merų rinkimai.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Šiemet Lietuvoje pirmą kartą vyko tiesioginiai merų rinkimai.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-11-26 17:22, atnaujinta 2017-10-02 16:23

Už tokį siūlymą ketvirtadienį balsavo 17 Seimo narių, prieš buvo devyni, 31 susilaikė. Projektas grąžintas tobulinti.

Konservatorė Rasa Juknevičienė siūlė Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme nustatyti, kad „tas pats asmuo savivaldybės tarybos nariu – meru gali būti renkamas ne daugiau kaip du (alternatyva – tris) kartus iš eilės“.

Pagrįsdama savo siūlymą ji tvirtino, kad Lietuvoje tiesiogiai renkamas tik prezidentas ir savivaldybių merai. Kadangi prezidento kadencijų skaičius ribojamas, politikė ragino tą patį padaryti ir su merais.

„Prezidento kadenciją ribojame todėl, kad demokratijai negrėstų tam tikri pavojai. (...) Matome, kas vyksta šalyse, kur nėra ribojamos prezidentų kadencijos. Merai taip pat yra vienasmeniškai išrinkti žmonės“, – sakė R.Juknevičienė.

Ji pabrėžė, kad ši pataisa „tikrai nėra nukreipta prieš kokį nors asmenį, prieš kokį nors vieną žmogų“. R.Juknevičienė atkreipė dėmesį, kad kol ši įstatymo pataisa pradėtų galioti realiai ribojant kadencijas, dabartiniai ilgamečiai merai jau būtų labai garbaus amžiaus.

Pasak konservatorės, kadencijos būtų pradedamos skaičiuoti nuo 2019 metų savivaldybių tarybų rinkimų. Iniciatorė akcentavo, kad merų kadencijų ribojimas stiprintų visas partijas, nes tai skatintų ugdyti naujus lyderius.

„Nematau nieko čia demokratiško, nors aišku, kad gerbiamas (Druskininkų meras) Malinauskas tada nebekandidatuos į merus, akivaizdu, kad šis projektas parašytas vedant neapykantos Malinauskui“, – teigė socialdemokratė Giedrė Purvaneckienė.

Šiemet Lietuvoje pirmą kartą vyko tiesioginiai merų rinkimai. Anksčiau merus rinkdavo savivaldybių tarybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.