A. Butkevičius pasisakė dėl Laisvės premijos ir V. Landsbergio

Šią savaitę Seimas nepritarė Laisvės komisijos sprendimui skirti Laisvės premiją buvusiam Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio lyderiui, buvusiam Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkui Vytautui Landsbergiui.

A.Butkevičius nepritaria Seimo sprendimui neskirti Laisvės premijos V.Landsbergiui.<br>R.Danisevičiaus ir D.Umbraso nuotr. iš archyvo
A.Butkevičius nepritaria Seimo sprendimui neskirti Laisvės premijos V.Landsbergiui.<br>R.Danisevičiaus ir D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-11-28 13:15, atnaujinta 2017-10-02 09:20

Penktadienį, baigęs darbo vizitą Kinijoje ir detaliau susipažinęs su esama situacija, ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius pareiškė nepritariantis Seimo sprendimui neskirti Laisvės premijos Vytautui Landsbergiui, skelbiama Vyriausybės pranešime spaudai.

Ragina svarstyti iš naujo

Anot premjero A. Butkevičiaus, niekas negali nuvertinti ar paneigti itin reikšmingo Sąjūdžio įkūrėjo V. Landsbergio vaidmens siekiant Lietuvos laisvės ir atkuriant valstybingumą.

„Visi politikai, nepaisant partijų programų ir ideologinių skirtumų, savo sprendimus turi grįsti ne emocijomis, o vadovaudamiesi istoriniu sąmoningumu ir objektyviais mūsų laisvės kovos faktais“, – teigė Vyriausybės vadovas.

„Netrukus minėsime rūsčiąją Sausio 13–ąją. Nuo tos mūsų išbandymų dienos prabėgo jau 25 metai. Pasitikime šią dieną susitelkę ir vieningi – kaip nepriklausomybės gynimo barikadose. Pademonstruokime įgytą politinę brandą. Apmąstykime nueitą laisvės kelią ir deramai pagerbkime valstybingumo kūrėjus“, – pabrėžė A. Butkevičius.

Vyriausybės vadovas A. Butkevičius kreipėsi į Seimo valdybą, ragindamas parlamento narius atsisakyti subjektyvumo bei nereikalingo politikavimo, ir paragino Seimą sugrįžti prie šio klausimo sprendimo.

Vėl užvirė diskusijos

Po šio premjero pasisakymo suragavo kiti politikai. Opozicijos lyderis Andrius Kubilius abejoja, jog socialdemokratai pakeis savo nuomonę. Vienas jų – Algirdas Sysas sako nematantis pagrindo ją keisti.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė sako, jog greitesnis kelias persvarstyti šį klausimą būtų, grįžus atsistatydinusiems komisijos nariams.

Ji mano, kad įstatymo reglamentuojama nauja premijos skyrimo procedūra užtruktų ilgiau.

„Įstatyme terminai apibrėžti, iki kada Seimas turi priimti sprendimą (dėl laisvės premijos skyrimo – BNS) – laiko dar yra. Be abejo, būtų geriau, jei grįžtų visi buvę atsistatydinę komisijos nariai ir persvarstytų – jeigu visi norime išspręsti tą klausimą, tai būtų lengviausias kelias.

Nes dabar, kol suformuosime naują komisiją – ją sudaro ne tik Seimo nariai, bet ir visuomeninių organizacijų deleguoti atstovai, be abejo, užims laiko. Jeigu nėra daugiau nei pusė komisijos narių, tai ją reikia formuoti iš naujo“, – BNS šeštadienį sakė L.Graužinienė.

Pasak jos, premijos skyrimo procedūra labai aiškiai surašyta Laisvės premijų įstatyme ir jokių interpretacijų negali būti. „Visi turi laikytis įstatymų – jame pasakyta, kad atsakingas už šį klausimą Žmogaus teisių komitetas. Kadangi didžioji dalis komisijos yra atsistatydinusi, o Seimas priėmė sprendimą grąžinti tobulinti iniciatoriams, tai dabar komitetas turi imtis iniciatyvos suformuoti naują komisiją ir patobulinti nutarimą – ar jis bus toks pat, ar kitoks, ar jo iš viso nebus, nežinau“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius sakė nesąs įsitikinęs, kad valdančiųjų frakcijų atstovai išgirs premjero kvietimą.

„Gaila, kad tiek laiko turi prabėgti, kad supratų, kokią klaidą padarė. Bet aš nesu įsitikinęs, kad socialdemokratų ir darbiečių frakcijos Seime atsižvelgs į premjero pareiškimą. Tai mes turime žiūrėti ir laukti kas vyks Seime, nes Syso ar Skardžiaus karšti žodžiai prieš premijos suteikimą buvo labai garsūs. Tai ar jie dabar pakeis savo nuomonę, nesu tuo įsitikinęs“, – BNS sakė A.Kubilius.

Tačiau Seimo pirmininkės pavaduotojas socialdemokratas Gediminas Kirkilas sako, jog L.Graužinienė klysta – sprendimas gali būti priimtas jau kitą savaitę ir tam nebereikia komisijos.

„Tai galima padaryti, nes Seimas grąžino projektą tobulinti – jo tekstą galima teikti dar kartą ir antradienį ar ketvirtadienį priimti sprendimą ir patvirtini komisijos sprendimą. Komisijos narių visiškai nereikia, Seimo pirmininkė neteisingai sako – komisija baigė savo darbą, Seimas turi formaliai patvirtinti arba nepatvirtini. Kadangi Seimas grąžino projektą tobulinti, jis gali būti patvirtintas“, – BNS sakė G.Kirkilas.

Jis sakė teigiamai vertinantis premjero iniciatyvą: „Manau, kad premjeras visiškai teisus, geriau pripažinti klaidas, negu jose gyventi (...). Nežinau dėl „tvarkiečių“ ir „darbiečių“ (kaip jie balsuotų – BNS), bet manau, kad socialdemokratai yra tokia partija, kuri kartais pripažįsta savo klaidas ir manau, kad ji tai padarys“.

„Kol kas nematau jokių priežasčių savo nuomonę keisti (...). Net nekalbėjom (su frakcijos kolegomis – BNS), yra sprendimas ir viskas, bus nauji argumentai, vėl kalbėsime-“, – BNS sakė socialdemokratas Algirdas Sysas, paklaustas, ar pakeistų savo nuomonę dėl premijos skyrimo V.Landsbergiui.

A.Kubilius neatmetė, kad balsuojant iš naujo, rezultatai gali būti tokie pat. „Jeigu socialdemokratai ir darbiečiai prisiima atsakomybę ir ateis su tokiu sprendimu dar kartą, tai mes balsuosime už, bet mes nebėgiosime ir neprašysime jų – ne mūsų prašymu tai turi įvykti. Jeigu dar kartą bus padarytas toks pat laisvės istorijos įžeidimas, turėsime susidaryti galutinę nuomonę, kad dabartinei valdančiajai daugumai Lietuvos laisvės istorija visiškai nesvarbi“, – BNS sakė A.Kubilius.

„Ką aš daryčiau būdamas premjero vietoje ar vienu iš valdančiųjų koalicijos lyderių – pasiūlyčiau visiems nariams pasirašyti po tokiu teikimu, kad būtų aišku, kiek iš tiktųjų būtų remiančių tokį teikimą“, – pridūrė politikas.

A.Sysas tokį pasiūlymą sakė vertinantis skeptiškai: „Kodėl aš turiu Kubiliaus norams paklusti, mes demokratinė valstybė – ar mes norime pasidaryti kažkokia autokratinė valstybė, mes juk gyvenom Tarybų Sąjungoje, kur buvo viena nuomonė, ir vienodai rankas kilnojom, dabar yra nuomonių skirtumas“.

Sukėlė diskusijų audrą

Antradienį Seimas daugiausia valdančiųjų socialdemokratų ir darbiečių balsais nepritarė Laisvės komisijos sprendimui šią premiją skirti V. Landsbergiui. Po šio sprendimo daugelis komisijos narių atsistatydino. Šiemetinė premija gali likti niekam neįteikta.

Seimas ketvirtadienį kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją prašydamas išvados, kaip elgtis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, komentuodama sprendimą, savo aiškios pozicijos neišsakė – anot jos, nei laisvės, nei istorijos nesuklastosi.

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus sako, jog Laisvės premija turi tekti pirmajam faktiniam nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovui V.Landsbergiui.

Laisvės premija siekia 5 tūkst. eurų. Ji teikiama kasmet sausio 13-ąją per iškilmingą Laisvės gynėjų dienos minėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.