Vilniečiai, jūs žinosite, kur yra barstytuvas. Tik kas iš to?

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Nov 28, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 10:43 AM

Sinoptikai artimiausiu metu sniego neprognozuoja, tačiau pamatyti, kur yra gatves valantys ar barstantys automobiliai, jau gali kiekvienas vilnietis.

Mat savivaldybės iniciatyva į gatves prižiūrinčius įmonės „Grinda“ automobilius nuo šio rudens įdiegta palydovinė navigacijos sistema. Valdžia gyrėsi, kokia ji atvira vilniečiams, – dabar visi gali pamatyti, kur valomos gatvės, bet kuriuo metu stebėti ir darbų eigą, ir jų retrospektyvą.

Įdiegta navigacijos sistema savivaldybės kontroliuojamai įmonei esą padės geriau koordinuoti barstytuvų darbą, lanksčiau reaguoti į nuolat kintančią situaciją keliuose, kontroliuoti kiekvieną pabarstytą ar nuvalytą maršrutą.

Dar būtų galima sutikti, kad naujoji įranga padės kontroliuoti barstytuvus. Bet kokia nauda iš to paprastam vilniečiui? Kas iš to, kad jis pamatys, jog barstytuvas sukiojasi Mileišiškių sodų 7-ojoje, o ne Šatrijos Raganos gatvėje?

Kita vertus, kiekvienas barstytuvas važiuoja iš anksto sudarytu maršrutu, barsto tiltus, įkalnes, kuriose slidžiausia. Juk Vilniaus reljefas nesikeičia, patyrę kelininkai žino, kur pirmiausia reikia skubėti. O jeigu jau reikia pakoreguoti maršrutą, tam yra įprastos ryšio priemonės.

Lygiai taip pat žaidžiant su atvirumu skelbiamas ir miesto transporto judėjimas. Pasižiūrėjo vilnietis, kad Kalvarijų gatvėje grūstyje vienas prie kito tiesiog prilipę keli 1G maršruto autobusai, o kas iš to?

Atrodo, kad siekiant žengti koja kojon su laiku kartais prasilenkiama su sveika nuovoka. Jeigu jau taip, įdiekime sekimo sistemas ne tik į barstytuvus, bet ir aprūpinkime jomis kiekvieną kiemsargį. Tada neišeidami iš namų galėsime patikrinti, ar tikrai kiemsargis Tolikas valo Architektų gatvės 45-ojo namo kiemą.

Kitaip pasielgė Zarasų rajono savivaldybė. Ji navigacijos sistemas sumontavo ne barstytuvuose, o aštuoniolikoje tarnybinių automobilių. Tad dabar kiekvienas gali stebėti, kur važinėja valdininkai.

Zarasiškiai už įrangą paklojo 1450 eurų, o už metinę jos priežiūrą ir veikimo užtikrinimą teks mokėti 150 eurų.

Nelabai dideli pinigai, tiesa, Vilniuje barstytuvų, kuriuos galėsime sekti, – pusšimtis.

Atvirumą deklaruojanti Vilniaus savivaldybė tarnybiniuose automobiliuose montuoti navigacijos sistemų neketina. Jos nebus ir „Grindos“ vadovo tarnybiniame visureigyje. Tad vilniečiai nesužinos, kur keliauja valdininkai. Teks tenkintis barstytuvais.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.