Kiaulių augintojams – griežti apsaugos nuo AKM reikalavimai

Nepameluotum, sakydamas, kad amžiais lietuviai savo didesniuose ar mažesniuose ūkeliuose augino kiaules, rūkė kumpius, lašinius ir kiaulienos spirgu skanino savo kasdienį maistą. Šiais laikais turbūt ir dažnas vokietis, kuris manė, kad vienintelis pasaulyje žino, kas yra gera (t.y., vokiška) dešra, apmaudžiai pripažįsta, kad ir lietuvių dešros geros, o mūsų gaminamas skilandis Europos pripažintas skanėstu bei iškilmingai vadinamas kultūros paveldu.

Dabar Lietuvoje visiems kiaules laikantiems žmonėms, nežiūrint į tai, ar jos auginamos savo reikmėms, ar pardavimui, ar dėl „estetinių poreikių“, taikomi sugriežtinti biologinio saugumo reikalavimai.<br>123rf nuotr.
Dabar Lietuvoje visiems kiaules laikantiems žmonėms, nežiūrint į tai, ar jos auginamos savo reikmėms, ar pardavimui, ar dėl „estetinių poreikių“, taikomi sugriežtinti biologinio saugumo reikalavimai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2015, 10:41 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 10:08 PM

Dabar šiai senovinei mūsų tradicijai yra iškilusi didelė grėsmė, praėjusio amžiaus 6-ajame dešimtmetyje į Europą atkeliavusi iš tolimosios Afrikos – sunkiai valdomas, kiaules ir šernus žudantis afrikinis kiaulių maras (AKM).

Neminint AKM atvejų mūsų laukinėje gamtoje, tenka su nerimu pripažinti, kad ši liga įsibrovė ir į Lietuvos naminių gyvūnų pasaulį: Vien šiais metais pas mus registruota 13 atvejų, kai šiuo maru užsikrėtė ūkiuose laikomos kiaulės. 11 iš jų – Trakų rajone ir po vieną atvejį Kupiškio ir Jonavos rajonuose. Dėl šios priežasties Trakų ir Varėnos rajonuose gyventojams buvo griežtai nurodyta išskersti visas laikomas kiaules. Planuojama, kad bent metus laiko minimose teritorijose kiaulės nebus auginamos. Pernai Lietuvoje afrikinis kiaulių maras nustatytas 9 rajonuose. Jis kirto Alytaus, Šalčininkų, Varėnos, Vilniaus, Švenčionių, Ignalinos, Utenos, Rokiškio ir Kupiškio rajonams.

Kad ir kitų Lietuvos rajonų gyventojams netektų atsisakyti savo augintinių, Valstybinė veterinarijos ir maisto tarnyba (VMTV) ėmėsi griežtų priemonių, užkertančių kelią AKM viruso plitimui. Dabar Lietuvoje visiems kiaules laikantiems žmonėms, nežiūrint į tai, ar jos auginamos savo reikmėms, ar pardavimui, ar dėl „estetinių poreikių“, taikomi sugriežtinti biologinio saugumo reikalavimai.

Siekiant apsaugoti žmonių ūkius nuo AKM, laikyti kiaules lauke yra draudžiama. Reikalaujama aptverti tvartus, o prie kiekvieno įėjimo į tvartą ir pagalbines patalpas įrengti dezinfekcinius kilimėlius. Tuo tikslu rekomenduojama į tvirtą, negilią dėžę pripilti pjuvenų ir sulaistyti jas veterinarijos vaistinėje parduodamu dezinfekciniu skysčiu, veikiančiu tiek afrikinio, tiek klasikinio kiaulių maro virusus. Galima naudoti ir specializuotoje parduotuvėje įsigytą specialų kilimėlį, prieš tai jį sulaisčius dezinfekuojančiu skysčiu, kurio reguliariai reikia papildyti.

Taip pat reikalaujama prieš darbus tvarte ir juos baigus persirengti ir persiauti, švariai nusiplauti rankas. Tvarte dėvėti tik šiam darbui skirtus drabužius ir avalynę. Neleisti pašaliniams žmonėms lankytis kiaulių tvarte bei riboti pašalinių automobilių įvažiavimą į kiemą. Jei kiaules laikantis žmogus dalyvavo medžioklėje ar išdarinėjo šerną, tvarkė išknistą dirvą ar lankėsi kitame kiaulių ūkyje, reikalaujama prie savo kiaulių eiti tik nusiprausus, persirengus ir pasikeitus avalynę.

Kiaules draudžiama šerti virtuvės ir maisto atliekomis, šviežia (nenuplikyta) žole. Prieš naudojant kiaulių pašarui šių metų derliaus grūdus, reikia juos nuplikyti verdančiu vandeniu arba ne mažiau kaip mėnesį palaikyti gerai vėdinamose, nuo aplinkos poveikio apsaugotose patalpose. Ir šiaip kiaules reikia šerti tik termiškai apdorotu pašaru. Negalima į tvartą įsinešti gyvūninio maisto, mat gajus AKM virusas kiaulėms išlieka pavojingas ir maisto produktuose, pagamintuose iš galimai užkrėstos kiaulienos ar šernienos. Pašarus kiaulėms reikia pirkti tik iš patikimų pardavėjų ir apsaugoti juos nuo aplinkos poveikio bei kenkėjų.

Pakratams negalima naudoti šiaudų, atvežtų tiesiai iš lauko – prieš tai juos reikia ne mažiau kaip tris mėnesius palaikyti sausoje, vėdinamoje vietoje. Tvarte privaloma reguliariai naikinti graužikus, vabzdžius ir kitus kenkėjus, nes jie gali pernešti virusą.

Norint laikyti kiaules, būtina užregistruoti tokias laikymo vietas ir kas ketvirtį deklaruoti laikomų kiaulių skaičių VMVT teritoriniame padalinyje ar seniūnijose arba perduoti šią informaciją veterinarijos gydytojui.

Norint, galima savo nuožiūra imtis dar griežtesnių apsisaugojimo priemonių, tačiau suminėti VMVT reikalavimai kiaules laikantiems gyventojams yra privalomi. Nesilaikant šių reikalavimų žmonėms gresia įspėjimas arba bauda nuo 29 iki 579 eurų. Jei gyventojų laikomos kiaulės susirgtų afrikiniu maru ir būtų nustatyta, kad minėtų reikalavimų nebuvo laikomasi, tokiais atvejais nebūtų mokamos kompensacijos už nugaišusias ir sunaikintas kiaules, taip pat nebūtų skirta Europos Sąjungos ir valstybės finansinė parama. Didiesiems kiaulių augintojams, t.y., kiaulininkystės kompleksams, yra taikomi dar griežtesni reikalavimai, už kurių nesilaikymą atsakingam asmeniui gali būti skirta iki 2 317 eurų bauda.

Jeigu pastebima, kad kiaulė neėda, karščiuoja, yra apatiška, svirduliuoja, vemia, viduriuoja, vadinasi, yra didelė tikimybė, kad ji susirgo afrikiniu maru. Įtarus ligą, nedelsiant reikia pranešti VMVT visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403, kreiptis į rajono VMVT teritorinį padalinį arba pranešti veterinarijos gydytojui. Tik bendromis pastangomis, visiems kiaules laikantiems Lietuvos gyventojams atsakingai vykdant aukščiau nurodytus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nurodymus, galima sustabdyti AKM viruso plitimą ir išsaugoti jau tradicija tapusia kiaulių auginimo praktiką Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?