Apjuodinti politikai gaivina marinamą bylą

Seimo narys Povilas Urbšys ketina skųsti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) sprendimą nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl buvusiai kandidatei į generalinius prokurorus esą pateikto siūlymo išsipirkti šį postą.

Buvusių kolegų iš STT veikla neįtikino Seimo nario P.Urbšio.<br>Eltos nuotr.
Buvusių kolegų iš STT veikla neįtikino Seimo nario P.Urbšio.<br>Eltos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Dec 2, 2015, 5:48 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 7:36 PM

Kad Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkė Edita Dambrauskienė sulaukė pasiūlymo „išsipirkti“ generalinio prokuroro postą, Seimo valdybos nariai lapkričio pradžioje išgirdo per susitikimą su prezidente Dalia Grybauskaite.

Šalies vadovė neatskleidė, iš ko E.Dambrauskienė sulaukė siūlymo, bet užsiminė, esą prieš jos kandidatūrą užkulisiuose itin aktyviai veikė parlamentarai Vitalijus Gailius ir P.Urbšys.

Pasirodžius šiai informacijai „Lietuvos ryte“, P.Urbšys kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad ji informuotų, ar apie kyšio reikalavimą E.Dambrauskienė pranešė teisėsaugai, jei ne, prašė pradėti tyrimą.

Bet prieš kelias dienas Specialiųjų tyrimų tarnyba pranešė, jog ikiteisminio tyrimo nebus, – esą nenustatyta jokių konkrečių faktinių duomenų, rodančių, kad buvo padaryta nusikalstama veika.

„Matyti, jog tyrėjai padarė viską, kad jokio tyrimo nebūtų“, – „Lietuvos rytui“ pareiškė anksčiau STT Panevėžio valdybai vadovavęs P.Urbšys. Buvusių kolegų sprendimą jis ketina skųsti prokuratūrai.

Išsigando politikų apklausų?

P.Urbšio prašymą iš pradžių nagrinėjo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gintaras Jasaitis.

Tačiau kai po E.Dambrauskienės apklausos prokuroras nusprendė apklausti Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę ir kitus susitikime su prezidente dalyvavusius parlamento valdybos narius, medžiaga iš jo buvo skubiai perimta ir perduota STT.

P.Urbšys jau tada prognozavo, jog preliminaraus tyrimo medžiaga STT buvo perduota tam, kad niekas niekada nesužinotų, ar prezidentės paskelbta „išpirkos“ istorija yra tikra, ar tariama. Šie politiko nuogąstavimai pasitvirtino.

Susipažinęs su STT nutartimi atsisakyti pradėti tyrimą Seimo narys tvirtino, jog tyrėjai darbą atliko formaliai, nesistengė gauti jokių papildomų duomenų apie galimą išpirką, apsiribojo vien jo apklausa ir paprašė pateikti konkrečius faktus apie tą „išpirką“.

„Pastarasis reikalavimas – visiška nesąmonė, nors, aišku, malonu, kad mano galios prilyginamos visai Specialiųjų tyrimų tarnybai. Esu dėkingas už tokį vertinimą, bet abejoju, ar pats galiu surinkti duomenis apie tai, kas buvo žinoma prezidentei, ir pats atlikti tyrimą“, – sakė P.Urbšys.

Nubrėžtos raudonosios linijos

Parlamentaro įsitikinimu, siekiant rimtai ir objektyviai ištirti D.Grybauskaitės paskleistą skandalingą informaciją apie išpirką, būtų tekę apklausti ir ją pačią.

„Matyt, po prezidentės patarėjos Daivos Ulbinaitės bylos STT yra nubrėžtos labai aiškios raudonosios linijos, kurių peržengti tarnyba negali. Todėl STT nieko kita negalėjo, kaip tik priimti politinį, o ne teisinį sprendimą“, – svarstė P.Urbšys.

Politikas mano, kad šios situacijos bijojo ir save prezidentės kareiviu vadinantis laikinasis generalinis prokuroras Darius Raulušaitis, perėmęs medžiagą iš G.Jasaičio ir perdavęs ją STT.

„Atsisakius liudyti E.Dambrauskienei, prokuroras būtų elgęsis nuosekliai – jis privalėjo apklausti Seimo valdybos narius. Kitas žingsnis būtų prezidentė. Ji turėtų atsakyti, ar apie išpirką išgirdo iš teisėjos, ar pati susigalvojo. Dabar viso to išvengta“, – sakė Seimo narys.

Teisėja atsisakė liudyti

STT „Lietuvos rytui“ atsisakė atskleisti, kokią informaciją apie išpirką prokurorams pateikė E.Dambrauskienė. Bet, kaip matyti iš STT nutarties, pasinaudodama Konstitucijoje numatytomis teisėmis, Kaišiadorių teisėja atsisakė duoti parodymus.

E.Dambrauskienė prokurorams nurodė, jog dėl viešai pasirodžiusios informacijos ji galėtų būti apklausta tik kaip specialioji liudytoja – tam, kad galėtų atsisakyti duoti parodymus prieš save.

„Tokia teisėjos pozicija rodo, kad arba ji nenori atskleisti galimo tarpininko, arba istorija apie išpirką yra išgalvota. Man labiau tikėtina pastaroji versija. Tik nežinia, kas ją išgalvojo, – teisėja ar prezidentė, kuri kalbomis apie korupciją aukščiausiuose valdžios sluoksniuose mėgino šantažuoti jai nepaklusnų Seimą“, – kalbėjo P.Urbšys.

P.Urbšys spėjo, kad ir prokurorai greičiausiai nesiryš kapstytis giliau, o šalies vadovė nebus apklausta: „Tai būtų tas pat, kaip tikėtis, kad gruodį ateitų ne žiema, o pavasaris.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.