Lietuvos šauliai sukruto dėl šaudynių Amerikoje

Žmogus su ginklu – šaulys, užpuolikas ar teroristas? Lietuvos šauliai susirūpino, kad jų vardas painiojamas su teroristais, ir prašo žiniasklaidos jų vardo tokiems įvykiams kaip susišaudymai Amerikoje ar teroro išpuolis Paryžiuje nevartoti. Ar turi pagrindo toks jų prašymas?

Lietuvos šaulių sąjungos nariai piktinasi, kad jų vardas plakamas į vieną su teroristais.<br>M. Patašiaus nuotr.
Lietuvos šaulių sąjungos nariai piktinasi, kad jų vardas plakamas į vieną su teroristais.<br>M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2015, 10:34 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 2:10 PM

Pasaulyje itin suintensyvėjus teroristiniams išpuoliams ir masiniams susišaudymams, šaudynių vykdytojai įvardijami kaip šauliai. Savo ruožtu Lietuvos šaulių sąjungos narys Edmundas Čečėta neslepia susierzinimo dėl to, kad jo profesijos atstovai siejami su teroristais, ir prašo angliško termino „shooter“ neversti primityviai į žodį „šaulys“.

„Nei LKŽ, nei DŽ nepateikia nė vienos šio žodžio reikšmės, susijusios su kenkėjiška, nusikalstama veikla. Angliškas „rifleman“ yra identiškas mūsų „šauliui“, bet juk „rifleman“ niekada nevartojamas aprašant išpuolius. Prašau žodį „šaulys“ vartoti tokiomis reikšmėmis, kurios nurodytos lietuvių kalbos žodynuose. Skaitytojai be gilesnės analizės priima informaciją, o paskui galvoja, kad Lietuvos šaulių sąjungos nariai tik ir laukia progos ką nors nušauti ar išsišaudyti tarpusavyje“, – tokį laišką redakcijai atsiuntė D. Čečėta.

Redakcijai susisiekus su Šaulių sąjungos nariu, vyras pripažino, kad šaulių susiejimas su teroristais ne tik suerzina, bet ir liūdina.

„Spėju, kad žiniasklaida gauna agentūrų pranešimus ir juose vartojamas terminas „shooter“  išverčiamas į lietuvišką šaulį, o lietuviškas „šaulys“ nėra nusikaltėlis. Anglai turi skirtingus terminus ir niekada neparašys, kad šaudė karys ar mokantis šaudyti žmogus. Sakyčiau, kad dėl tikslumo reikėtų nevartoti žodžio „šaulys“ tokiuose negatyviuose pranešimuose“, – kalbėjo D. Čečėta.

Anot jo, anglišką terminą „shooter“ reikėtų keisti „užpuoliku“ ar „teroristu“, „nusikaltėliu“.

„Mane labai erzina straipsniai, kuriuose tris kartus būna parašyta „šaulys“. Juk ir aš pats esu šaulys. Su draugaus šauliais pasikalbame apie tai, tai seniai aptartas dalykas, bet anksčiau nesikreipėme ir niekur nerašėme“, – sakė pašnekovas.

Kalbininkai: šaulys gali būti ir karys, ir chuliganas ar teroristas

Savo ruožtu Valstybinės lietuvių kalbos komisijos vyriausioji specialistė Nomeda Šopauskienė lrytas.lt teigė, kad terminas „šaulys“ gali būti vartojamas trimis reikšmėmis: kas moka šaudyti, antra – šautuvu ginkluotas karys ir trečia – savanoriškos karinės organizacijos Lietuvos šaulių sąjungos narys.

„Visos trys reikšmės yra įmanomos. Kalbos klaidos nėra (vartoti terminą „šaulys“ susišaudymų metu. – Red. past.), nes galima remtis pirmąja reikšme – žmogus, kuris moka šaudyti. Tai gali būti ir medžiotojas, ir karys, ir chuliganas, ir teroristas, ir paprastas mokytojas – bet kas“, – sakė N. Šopauskienė.

Anot specialistės, anglų -lietuvių kalbos žodyne pirmoji žodžio „shooter“ reikšmė yra „šaulys“.

„Jeigu kalbama apie  teroristus, neigiamas tekstas, žinoma, galima rinktis ir kitokį žodį, bet tai nėra gramatikos klaida, o stilistiniai žodžio aspektai“, – sakė N. Šopauskienė. Valstybinės lietuvių kalbos komisijos Svetimžodžių sk. vyriausiasis specialisto Alvydo Umbraso teigimu, bendrinėje lietuvių kalboje sistemingas darinys, kuriuo gali būti įvardijamas šaudantis žmogus, yra šaudytojas. Jo reikšmė – „kas šaudo“.

„Bendriausia reikšme šaudytojas ir šaulys kartas pavartojami sinonimiškai. Nė vienas iš šių žodžių savaime nerodo, kad šaudant nusikalstama, tačiau tai nereiškia, kad prireikus šiais žodžiais negali būti įvardijamas nusikaltėlis. Kalba leidžia taip įvardyti ir tą asmenį, kuris šaudo neteisėtai. Prireikus pagal analogiją su žodžiu žudikas galima pasidaryti vedinį šaudikas, bet vartosenoje jo nėra“, – sakė A. Umbrasas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.