Dėl supurtytos tarnybos – politinis boksas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė – ne iš tų, kurie praleidžia progą atsigriebti. Tai parodė ir įsiliepsnojęs Viešojo saugumo tarnybos (VST) skandalas, kurio fone šalies vadovė supliekė vidaus reikalų ministrą.

Tik prisiminimuose liko, kai D.Grybauskaitė draugiškai kalbėjosi su S.Skverneliu.<br>D.Umbraso nuotr.
Tik prisiminimuose liko, kai D.Grybauskaitė draugiškai kalbėjosi su S.Skverneliu.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Dec 4, 2015, 5:42 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 10:05 AM

Naujasis VST vadas Ričardas Pocius ir vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis verčiau turėjo tyliai spręsti tarnybos problemas, o ne rengti „televizinius spektaklius“ ir „raganų medžioklę“. Taip D.Grybauskaitė įvertino R.Pociaus, viešai išdėsčiusio įsisenėjusias VST bėdas, elgesį.

Susidarė įspūdis, kad prezidentė pasinaudojo proga atkeršyti ir ministrui, kurį buvo apkaltinusi politinės kultūros stoka, bet jis vis tiek neatsistatydino.

VST skandalą politinių ambicijų kova pavertė ir į D.Grybauskaitės pusę iškart stojęs dešiniųjų patriarchas Vytautas Landsbergis.

Savų sąskaitų su S.Skverneliu turinti Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė irgi pasipiktino viešais VST vado dėstymais, o Darbo partijos vedlys Valentinas Mazuronis spėjo, jog ši istorija yra „didelis nešvarus politinis žaidimas“, kurio pagrindinis žaidėjas yra ministras.

Vadas sukėlė triukšmą

Kad daugiau nei dvidešimtmetį dabar jau atsargos generolo Sergejaus Madalovo vadovauta VST, kuri dar pavadinama vidaus kariuomene, murdosi galimos korupcijos, lėšų švaistymo ir protekcijų liūne, buvo žinoma seniai. Apie tai ne kartą yra rašęs ir „Lietuvos rytas“.

Prieš kelias dienas šias ydas išvardijo ir keletą mėnesių VST vadovaujantis R.Pocius. Bet didžiausią atgarsį sukėlė vado žinia, kad tarnyboje dirba būrys Lietuvai nelojalių pareigūnų, kurie konflikto atveju galėtų atgręžti ginklą į savo valstybės piliečius.

Politikos užkulisiuose netruko pasklisti kalbos, kad taip elgtis R.Pocių paskatino Valstybės saugumo departamentas, kurio naujoji vadovybė pažadėjo aktyviau viešinti galimas grėsmes valstybei.

Tačiau šios akcijos sumanytojai savo veiksmų, matyt, nederino su Prezidentūra, nes D.Grybauskaitė vakar iš peties supliekė ne tik R.Pocių, bet ir S.Skvernelį.

„Pirmiausia turime žinoti faktus, ar tikrai yra tokių vadinamųjų nelojalių valstybei. Jei yra, labai keista, kad beveik pusę metų dirbantis VST vadas sugeba kovoti arba valyti sistemą tik televizijos ekranuose. Ką gi jis veikė tuos šešis mėnesius?

Jis tiesiogiai pavaldus vidaus reikalų ministrui. Ką gi veikė ministras, jau visus metus dirbantis šioje sistemoje?“ – kalbėdama LRT radijui klausinėjo prezidentė ir ragino dirbti, o ne vaikščioti ir rengti televizinius spektaklius.

Atsirado proga įgelti

Kai šį pirmadienį po pokalbio su premjeru Algirdu Butkevičiumi vidaus reikalų ministras pareiškė neatsistatydinsiąs, „Lietuvos rytas“ prognozavo, kad S.Skvernelį anksčiau sukritikavusi D.Grybauskaitė pasistengs jam įgelti, kai tik pasitaikys galimybė.

VST skandalas, regis, ir tapo tokia proga.

Mat ir R.Pocius, ir A.Butkevičius tvirtino, kad S.Skvernelis žinojo apie VST bėdas bei planus jas paviešinti. Tai patvirtino ir ministras.

Tik visi jie, skirtingai nei D.Grybauskaitė, tvirtino, kad problemos buvo sprendžiamos, – vyko tyrimas, o informacija buvo renkama kone metus. Apie tai premjeras buvo informuotas dar vasarą.

Bet vakar A.Butkevičius pripažino, jog apie šį tyrimą jis neinformavo prezidentės, nes buvo įsitikinęs, kad tai tik ministerijos ir Vyriausybės reikalas.

Taigi kai kurie „Lietuvos ryto“ kalbinti politikai spėjo, jog D.Grybauskaitės pyktį galėjo sukelti ir tai, kad ji šioje situacijoje buvo tarsi palikta nuošalyje.

V.Landsbergio pėdsakai

Neatmestina dar viena šalies vadovės susierzinimo priežastis – į pensiją išleistą S.Madalovą šią vasarą ji apdovanojo Gedimino ordino Karininko kryžiumi. Vieša paslaptis, kad tai padaryti prezidentei rekomendavo daug įtakos jai turintis V.Landsbergis, savo ruožtu visuomet rėmęs buvusį VST vadą.

Antai savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ V.Landsbergis šiomis dienomis pareiškė, jog S.Madalovui, kuris visą laiką buvo lojalus valstybei kritiškais jos atkūrimo momentais, greičiausiai keršija Rusija ir jos specialiosios tarnybos.

Be to, profesorius svarstė, kad VST naikinama tikriausiai ir dėl to, jog jos pajėgos saugo Suskystintųjų gamtinių dujų terminalą, kuris yra „didžiausia imperijos rakštis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.