Reikalavimas „Žinijos“ draugijai – išsikraustyti per 10 dienų

Per dešimt dienų išsikraustyti iš Vilniaus gatvės – tokį reikalavimą šią savaitę draugijai pateikė antstoliai. Tuo metu „Žinijos“ atstovai įtaria, kad grūdami juos lauk, nes kažkam parūpo jų patalpos.

Vienas priekaištų – „Žinija“ neremontuoja senamiestyje esančių patalpų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vienas priekaištų – „Žinija“ neremontuoja senamiestyje esančių patalpų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

2015-12-08 20:15, atnaujinta 2017-09-30 12:55

Neremontuoja patalpų, nevykdo veiklos. Tai – priežastys, dėl kurių savivaldybė nutarė nutraukti patalpų panaudos sutartį su „Žinijos“ draugija.

Tačiau jos atstovai taip lengvai pasiduoti neketina.

Jau anksčiau įsivėlusi į teisinį ginčą su valdžia, draugija ketina skųsti ir savivaldybės sprendimą nutraukti sutartį.

„Žinijos“ pirmininkė Tatjana Simaškienė neslėpė – viskas būtų kitaip, jei draugija nuomotųsi patalpas ne tokioje prestižinėje vietoje. Juk pilna įvairių nieko neveikiančių draugijų, organizacijų, kurioms savivaldybė panaudos sutartimis patiki patalpas. Tiesa, ne pačiame miesto centre.

Sulaukė netikėtų svečių

Panaudos sutartimi savivaldybė patalpas Vilniaus gatvėje „Žinijai“ buvo išnuomojusi iki 2017 metų.

Tačiau reikalai į blogąją pusę, anot T.Simaškienės, ėmė krypti prieš porą metų, kai pas ją apsilankė tuometis savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento direktorius Vytautas Grinius ir baro „Cash Lounge Bar“, įsikūrusio „Žinijos“ kaimynystėje buvusios vaistinės patalpose, savininkas Steponas Visockis.

T.Simaškienė tikino, kad jai buvo primygtinai siūlyta pernuomoti pirmo aukšto „Žinijai“ priklausančias patalpas besikuriančiam naujam barui.

Kai pirmininkė priminė, kad panaudos sutartis griežtai draudžia pernuomoti patalpas, departamento direktorius ėmė ieškoti išeičių.

„Nuo tada savivaldybės atstovai ėmė itin aktyviai atakuoti, visokiausiais būdais spausti „Žiniją“, – tvirtino T.Simaškienė.

Sudarė specialią komisiją

Savivaldybė jau tada reikalavo iš draugijos pateikti informaciją apie auditorijų ir kabinetų užimtumą.

2013-ųjų pabaigoje sudaryta perduotų pagal panaudos sutartį „Žinijos“ draugijai patalpų patikrinimo komisija.

Jos patikrinimo akte nurodoma nemenka skola už šildymą „Vilniaus energijai“, nurodoma, kad patalpos naudojamos neefektyviai. Į tai „Žinijos“ atstovai atšovė, kad dauguma užsiėmimų vyksta vakarais.

Už šildymą jau neskolingi

2014 metais savivaldybė kreipėsi į teismą dėl skolos už šildymą. Tačiau „Žinija“ pasirodė nepėsčia ir pateikė priešieškinį, prašydama teismo įpareigoti savivaldybę išrašyti sąskaitą už paslaugas.

Nors po teismo sprendimo savivaldybė išrašė „Žinijai“ sąskaitą už šildymo paslaugas (14 tūkst. 800 eurų), pateikė ir apeliacinį skundą, argumentuodama, kad neturėjo galimybės draugijai išrašyti sąskaitos.

Beje, kai tik savivaldybė pateikė sąskaitą už draugijos sunaudotą šilumos energiją, „Žinija“ iškart apmokėjo visą nurodytą sumą. Tačiau teismų maratonas nenutrūko.

Praėjusių metų rudenį savivaldybė pateikė teismui kitą ieškinį – dėl panaudos sutarties nutraukimo ir iškeldinimo iš negyvenamųjų patalpų.

Savivaldybė ieškinyje nurodė, kad „Žinija“ naudoja patalpas ne pagal paskirtį, jose išvis nevykdoma jokia veikla. Vilniaus miesto apylinkės teismas savivaldybės ieškinį tenkino.

Stebina valdžios skuba

„Žinijos“ atstovai mėgino taikytis su savivaldybe, birželį įvyko jų susitikimas su meru Remigijumi Šimašiumi.

Netrukus jis nurodė nutraukti bylinėjimąsi.

Tačiau savivaldybės Negyvenamųjų ir gyvenamųjų pastatų ir patalpų komisija nusprendė atsisakyti sudaryti taikos sutartį su „Žinija“. O Vilniaus apygardos teismas dar kartą patvirtino spendimą – nutraukti patalpų panaudos sutartį.

„Lapkričio 9-ąją gavome savivaldybės raštą, kuriame nurodoma kuo skubiau įvykdyti teismo nutartį – išsikraustyti iš užimamų patalpų.

Nespėjus atsakyti į šį raštą, savivaldybė kreipėsi į antstolius su vykdomuoju raštu“, – stebėjosi valdžios skubotumu T.Simaškienė, kuriai nepavyko dar kartą susitikti su meru.

Vilniaus gatvėje – nuo pokario

„Žinijos“ draugija įsteigta 1948 metais. XX amžiaus 6-ajame dešimtmetyje ji įsikūrė Vilniaus gatvės 22-ajame pastate, iš kurio dabar iškraustoma.

Šį pastatą pokario metais „Žinija“ pati atstatė ir suremontavo. Vilniaus gatvėje draugija veikia jau bemaž 60 metų.

Nors sovietmečiu „Žinijai“ buvo primestos funkcijos skleisti sovietinę ideologiją, čia susibūrė žymiausios Lietuvos mokslo, kultūros ir meno asmenybės, kurių veikloje pamažu ryškėjo pasipriešinimas to meto valdžiai.

„Žinija“ pirmoji Lietuvoje ėmė rengti kalbų mokymo kursus, kvalifikacijos kėlimo ar naujų profesijų mokymo (raštvedybos, kompiuterinio raštingumo, darbo teisės, buhalterijos) kursus.

1992-aisiais Radvilų rūmai buvo perduoti Dailės muziejui. Iki tol dalis Radvilų rūmų priklausė „Žinijos“ draugijai. Ten veikė „Žinijos“ padalinys – Vilniaus centrinis lektoriumas.

Kaip kompensaciją už valstybės nusavintą „Žinijos“ turtą Vyriausybė įpareigojo savivaldybę sudaryti su „Žinija“ panaudos sutartį dėl patalpų Vilniaus gatvės 22-ajame pastate.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.