I. Molotkovo gaudytojams – špyga už viršvalandžius?

Gaudydami Igorį Molotkovą taisėme savo pačių klaidą, tai dabar net nesvajokite apie mokėjimą už viršvalandžius. Tokius žodžius išgirdęs iš savo vadovų Vilniaus policijos pareigūnas kreipėsi į portalą prašydamas neatskleisti jo tapatybės.

Neaišku, ar ginkluotą I.Molotkovą gaudę policininkai sulauks atlygio už viršvalandžius.<br>T.Bauro nuotr.
Neaišku, ar ginkluotą I.Molotkovą gaudę policininkai sulauks atlygio už viršvalandžius.<br>T.Bauro nuotr.
Neaišku, ar ginkluotą I.Molotkovą gaudę policininkai sulauks atlygio už viršvalandžius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Neaišku, ar ginkluotą I.Molotkovą gaudę policininkai sulauks atlygio už viršvalandžius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Neaišku, ar ginkluotą I.Molotkovą gaudę policininkai sulauks atlygio už viršvalandžius.<br>T.Bauro nuotr.
Neaišku, ar ginkluotą I.Molotkovą gaudę policininkai sulauks atlygio už viršvalandžius.<br>T.Bauro nuotr.
Neaišku, ar ginkluotą I.Molotkovą gaudę policininkai sulauks atlygio už viršvalandžius.<br>T.Bauro nuotr.
Neaišku, ar ginkluotą I.Molotkovą gaudę policininkai sulauks atlygio už viršvalandžius.<br>T.Bauro nuotr.
Neaišku, ar ginkluotą I.Molotkovą gaudę policininkai sulauks atlygio už viršvalandžius.<br>T.Bauro nuotr.
Neaišku, ar ginkluotą I.Molotkovą gaudę policininkai sulauks atlygio už viršvalandžius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 11, 2015, 5:22 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 3:44 AM

Iš policininkų automobilio, stovėjusio prie sostinės 6-ojo komisariato, narkomanas I.Molotkovas pabėgo lapkričio 19 dieną apie 18 valandą su antrankiais, pagrobęs mašinoje pareigūnų paliktą automatą „Kalašnikov“. Ant kojų buvo sukelta apie 3 tūkst. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų.

Taip pat ir tų, kuriems jau buvo pasibaigęs darbo laikas ar kurie pagal grafiką turėjo laisvą dieną. Sostinės gatvėse ginkluotą bėglį gaudė apie 750 policininkų.

Į tarnybą – be miego

Vienas tokių teigė buvęs ir portalui lrytas.lt parašyto laiško autorius. Jo vardas ir pavardė redakcijai yra žinomi.

Pareigūnas rašė: „Pareigūnai viršininkų nurodymu atsisakė pinigų (už viršvalandžius papildomų pinigų, kai buvo iškviesti iš namų). Taigi papildomai pinigų už darbo užmokestį niekas neskirs.

Taip, esu pareigūnas ir galiu pasakyti tik tiek, kad pareigūnams, kurie dirbo per savo poilsio dieną ir viršvalandžius, papildomai jokių pinigų negaus.

Nes, kaip sakė viršininkai, – taisėme savo pačių padarytą klaidą.

Bet šiaip tikrai pikta, kad turėjo daugelis mūsų viską mesti, važiuoti polsio dieną  ir už dyka ieškoti ginkluoto žmogaus.

Asmeniškai nepatogumas tik tas, kad kitą dieną turėjau iš ryto eit pagal grafiką į darbą, tai neišsimiegojau. Apie tai, kad reikia „būti solidariems ir neimti užmokesčio“, vadovybė pradėjo kalbėti tik praėjusią savaitę. Visi esame nepatenkinti.“

Sostinės policininkai I.Molotkovo ieškojo apie 5 valandas, kol jis buvo rastas bendrabutyje Naujininkuose 23 val. 30 min.

Buvo penktadienio vakaras, nemažai Vilniaus pareigūnų, pavyzdžiui, tyrėjai, jau buvo baigę darbo dieną. Buvo pašaukti į tarnybą ir tie, kuriems tądien išpuolė laisva diena pagal grafiką.

Po pagal grafiką nustatyto darbo laiko (12 valandų) tarnybą einantis pareigūnas už išdirbtus viršvalandžius turi gauti 1,5 karto didesnį atlygį dienos metu ir 2 kartus daugiau jam turi būti sumokėta už naktinio budėjimo valandas, dirbtas nuo 22 valandos iki 6 valandos ryto.

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) tarybos narys Vytautas Lamauskas portalui lrytas.lt pripažino turįs žinių, kad kai kurių sostinės policijos padalinių pareigūnai savo iniciatyva atsisakė viršvalandžių. „Jeigu pareigūnai atsisakė viršvalandžių savo noru, tai toks jų sprendimas žmogiškai suprantamas. Bet jei taip įsakė padalinių vadovai, viršininkai, toks reikalavimas neteisėtas. Policijos darbuotojai, kuriems priklauso viršvalandžiai ir kompensacijos, ir privalo juos gauti,“ – tvirtino V.Lamauskas.

Atsisakė savo noru

NPPSS tarybos narė Roma Katinienė sakė, kad tokios tvarkos – privalomai nemokėti už viršvalandžius ir neskirti atlygio už nutrauktą laisvalaikį – policijos darbą reglamentuojantys įstatymai nenumato.

„Pareigūnas, dalyvavęs operacijoje po darbo laiko ar pašauktas laisvalaikio metu, turi tai pažymėti dokumentuose ir gauti kompensaciją“, – tvirtino R.Katinienė.

Ji sakė netikinti, kad Vilniaus policijos vadovai liepė savo pavaldiniams atsisakyti kompensacijų – taip būtų pažeistas Darbo kodeksas.

Vilniaus apskrities VPK taip paaiškino susiklosčiusią padėtį: „Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Patrulių rinktinės pareigūnai po bėglio sulaikymo operacijos inicijavo siūlymą atsisakyti atlygio už dirbtus viršvalandžius.

Didžioji dalis Vilniaus policijos įstaigos darbuotojų šį siūlymą palaikė. Pasak kolegų, sulaikyti I.Molotkovą, atsižvelgiant į jo pasprukimo aplinkybes, buvo Vilniaus policijos profesinės bendruomenės garbės reikalas ir mokesčių mokėtojų pinigai neturėtų būti leidžiami mūsų klaidoms taisyti.“

Vilniaus apskrities policijos vadovybės nuomone, ši iniciatyva nėra ir negali būti primesta ir privaloma tiems, kurie apsisprendė kitaip. Kiekvienam operacijoje dalyvavusiam pareigūnui, jei tik jis to pageidaus, bus sumokėti visi pagal įstatymus priklausantys viršvalandžiai. Pavyzdžiui, šia savo teise jau pasinaudojo Ukmergės rajono policijos komisariato pareigūnai ir pinigai jiems buvo išmokėti“, – teigiama Vilniaus apskrities VPK atsakyme į portalo lrytas.lt klausimus.

Nusprendė neskaičiuoti operacijos išlaidų

Nepatenkinto pareigūno laišką portalas gavo po to, kai buvo paskelbta, kiek policijos biudžetui kainavo I.Molotkovo gaudynės.

Oficialių duomenų Policijos departamentas nepateikė. Atstovas ryšiams su visuomene Ramūnas Matonis sakė, jog departamentas specialiai neskaičiavo operacijos išlaidų ir nemato būtinybės tai daryti ir viešai skelbti.

Apytiksliai skaičiuojant, kiek policijai atsiėjo ginkluoto narkomano gaudynės, remtasi Garliavos įvykių buhalterija, kai Policijos departamentas tiksliai apskaičiavo, kiek mokesčių mokėtojams atsiėjo Drąsiaus Kedžio dukters grąžinimas motinai Laimutei Stankūnaitei 2012 metų gegužės 17 dieną.

Kai 2012 metų gegužės 17 dieną D.Kedžio duktė buvo paimta iš jos senelių Kedžių namų, Policijos departamentas tiksliai apskaičiavo tąkart Lietuvą prikausčiusios „Kauno pedofilijos dramos“ atomazgos kainą.

Pavyzdys – Garliavos operacija

„Kreipėmės į antstolę, kuri vadovavo operacijai, raštu, kuriame nurodėme, kad policijai ši gegužės 17 dienos operacija kainavo maždaug 77 tūkst. litų (apie 23 tūkst. eurų. – Red.), į tai įėjo ir darbo užmokestis, ir mokesčiai „Sodrai“, tai tos išlaidos, kurias patyrėme, ir prašome, kad antstolė paskui procese išieškotų iš kaltosios šalies, kuri nevykdė teismo sprendimo“, – teigė anuomet policijos generalinio komisaro pavaduotojo pareigas ėjęs Renatas Požėla.

Bandant apskaičiuoti, kiek policijai šiais metais kainavo sučiupti I.Molotkovą Vilniuje, operacijos Garliavoje kainą – 77 tūkstančius litų (apie 22,3 tūkst. eurų) – galima laikyti atskaitos tašku. Į šią sumą, kaip sakė R.Požėla, buvo įtraukti visi reikalingi duomenys: pareigūnų darbo dienos atlyginimas, priedai už viršvalandžius, degalų (kelionė iš Vilniaus į Kauną ir atgal) kainos ir kitos išlaidos.

Garliavos operacijoje dalyvavo 240 pareigūnų, atvykusių iš Vilniaus. Aktyvūs veiksmai prasidėjo 6 valandą ryto ir truko apie pusantros valandos, mergaitė motinai L.Stankūnaitei buvo perduota 7 val. 20 min.

Jeigu pagrindinėmis I.Molotkovo paieškos pajėgomis laikysime 750 jį gaudžiusių policininkų, vadinasi, pajėgos buvo daugiau nei triskart gausesnės, nei paimant D.Kedžio dukrą iš Garliavos.

I.Molotkovo gaudynių operacija truko nuo 18 valandos iki maždaug 23 valandos 30 minučių, taigi apie 5 valandas – triskart ilgiau nei veiksmai Garliavoje prieš trejus su puse metų.

Skaičiavimo ypatumai

Sąlygiškai galima taikyti koeficientą, lygų 3,2. Taigi Garliavos operacijos kainą – 22,3 tūkst. eurų padauginę iš šio skaičiaus gausime 76,9 tūkst. eurų.

Prie šios sumos jau drąsiai galima pridėti 400 eurų – tai jau visai tiksli suma, tiek kainavo 2 valandas trukęs Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) sraigtasparnio skraidymas aplink Vilnių ir jo apylinkes.

Sraigtasparnio „Eurocopter 135“ valandos skrydis atsieina 200 eurų.

I.Molotkovo pabėgimo dieną sraigtasparnis buvo pakeltas 21 valandą, taigi skraidė apie dvi valandas. Vadinasi, apytiksliais skaičiavimais, narkomanas savo beprotišku elgesiu policijos biudžetą palengvino maždaug 77,4 tūkst. eurų.

Visas šių metų policijos biudžetas siekia 199,2 mln. eurų, tai yra 41,7 mln. eurų, arba 17,3 proc. mažesnis nei 2008 metais.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis policijos skurdų finansavimą minėjo kaip vieną incidento su I.Molotkovu priežasčių. Tuomet Vilniaus policijos vadovybės sprendimas nemokėti bėglį gaudžiusiems pareigūnams už viršvalandžius, jei iš tiesų toks yra, atrodo keistai: dėl dviejų policininkų, palikusių sulaikytąjį I.Molotkovą vieną automobilyje ir ginklą, baudžiami visi pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.