Detektyvinė kraujo maišų viešojo pirkimo istorija

Viena ranka žlugdė atvirąjį konkursą, o kita ranka pirko tų pačių kraujo maišų, tačiau gerokai brangiau. Ar taip gali būti?

Kraujo maišai, skirti donorų kraujui surinkti, yra tokia prekė, kurios ne- turint neįmanoma pagaminti ir ligoninėms tiekti kraujo komponentų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Kraujo maišai, skirti donorų kraujui surinkti, yra tokia prekė, kurios ne- turint neįmanoma pagaminti ir ligoninėms tiekti kraujo komponentų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė („Lietuvos rytas“)

Dec 12, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 10:29 PM

Ar daugiau nei 1,5 milijono eurų vertės viešųjų pirkimų konkursas buvo sustabdytas dėl Nacionalinio kraujo centro (NKC) aplaidumo, ar dėl kitų priežasčių, dar spręs teismas.

Tačiau akivaizdu, kad šių veiksmų pasekmės užguls ir mokesčių mokėtojus.

Kraujo maišai, skirti donorų kraujui surinkti, yra tokia prekė, kurios neturint neįmanoma pagaminti ir ligoninėms tiekti kraujo komponentų.

Tokią priežastį nurodė NKC direktorė Joana Bikulčienė, kurios sprendimu iš UAB „Diamedica“ už 260 tūkstančių eurų buvo įsigyta 20 tūkstančių kraujo maišų.

Tai buvo padaryta neskelbiamų derybų būdu už trečdaliu didesnę kainą, nors lygiai tokių pačių kraujo maišų NKC galėjo įsigyti atvirajame konkurse ir nepermokėti keliasdešimties tūkstančių eurų iš mokesčių mokėtojų kišenės.

NKC pažeidė procedūras

Šiemet balandį NKC paskelbtame viešųjų pirkimų konkurse kraujo maišams įsigyti dalyvavo 12 bendrovių.

Rugpjūtį centras paskelbė konkurso nugalėtojus ir pakvietė sudaryti sutartis.

Tačiau netikėtai konkursą sustabdė Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

Jos atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė teigė, kad atvirasis konkursas kraujo maišams įsigyti buvo sustabdytas po vieno tiekėjo pateiktos pretenzijos.

Pasak VPT, perkančioji organizacija netinkamai atliko prekių kokybės vertinimo procedūras.

Vyko bandymai su 5 kraujo maišų komplektais, nors pagal pirkimo sąlygas turėjo tai daryti su šešiais.

Po mėnesio viešai paskelbtoje išvadoje NKC buvo įpareigotas naikinti sprendimą ir iš naujo vertinti pasiūlymus.

Tuo metu Nacionalinis kraujo centras, pirmiausia pats pažeidęs viešojo konkurso procedūras ir gavęs galimybę sustabdyti viešąjį pirkimą, nelaukė VPT išvadų – kraujo maišus nusipirko.

Nusipirko be konkurso

Atvirojo konkurso būdu bendrovė „Diamedica“ nebūtų laimėjusi, mat pateikė kokybės reikalavimų neatitinkančius kraujo maišus ir negalėjo tapti laimėtoja – pagal įstatymus buvo pašalinta iš konkurso.

Tačiau duris jai atvėrė pats Nacionalinis kraujo centras, skubos tvarka organizavęs neskelbiamas derybas ir į jas pasikvietęs tik bendrovę „Diamedica“.

Neskelbiamos derybos nebūtų įtartinos, jei viešoji įstaiga įsigytų pigesnių prekių.

Tačiau, remiantis VPT konkurso vertinimo išvadoje pateiktais duomenimis, tuos pačius kraujo maišus, už kuriuos NKC neskelbiamų derybų būdu sumokėjo 260 tūkstančių eurų, skaidriame atvirajame konkurse buvo galima įsigyti net trečdaliu pigiau.

Kodėl viešoji įstaiga taip skubėjo rengti neskelbiamas derybas?

Vadovė verčia bėdą kitiems

Pasak Nacionalinio kraujo centro vadovės J.Bikulčienės, VPT išvada jai buvo netikėta. Ji tikino, kad atvirojo konkurso laimėtojai jau buvo pakviesti pasirašyti sutarties, tačiau dėl nepalankios išvados vadovė privalėjusi stabdyti konkursą.

J.Bikulčienė aiškino, kad perkančioji organizacija turi teisę pasirinkti, ką kviesti derėtis: „Mes nežinojome, kokiu pagrindu buvo parašytas skundas Viešųjų pirkimų tarnybai, ir nekvietėme laimėtojų derėtis, vengdami įsivelti į dar vieną pirkimo sustabdymą.“

Remiantis teisės aktais, taikant neskelbiamas derybas nebelieka kainos ir kokybės reikalavimų, kurie keliami viešojo pirkimo dalyviams.

Kokybė – nebesvarbi

Tiesa, nors atvirojo konkurso metu NKC vertino kraujo maišus nesilaikydama nustatytos procedūros ir dėl to net teko sustabdyti konkursą, įsigijus tuos pačius maišus neskelbiamų derybų būdu, nebuvo atlikta jokių kokybės bandymų.

„Kodėl nedarėme bandymų? Dėl skubos, nes Viešųjų pirkimų tarnyba mums netikėtai sustabdė pirkimą, o maišų likutis buvo pavojingai mažas.

Pirkome tokių pat maišų, kokie naudojami dabar, ir po derybų neatidėliodami paskelbėme naują ribotą konkursą tokiems pat maišams įsigyti“, – paaiškino J.Bikulčienė.

Šioje painioje istorijoje nėra pabaigos, nes liko neaišku, kodėl buvo reikalingos neskelbiamos derybos ir kodėl toks dėmesys buvo skirtas vienam tiekėjui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.