Vilniuje sparčiai statomi baseinai. Bet tik popieriniai

Trečiadienį Vilniaus miesto taryba svarstys, ar atleisti iš pareigų labiausiai Lietuvoje nudrengto Lazdynų baseino direktorių Artūrą Praniauską. Jis pats atleidimui nesipriešina ir sakė, kad jam nusibodo iš paskos besidriekiančios savivaldybės skolos.

Lubas nuo griūties saugo tinklas.<br>T.Bauro nuotr.
Lubas nuo griūties saugo tinklas.<br>T.Bauro nuotr.
Lazdynų baseino direktorių A.Praniauską siūloma atleisti iš pareigų.<br>T.Bauro nuotr.
Lazdynų baseino direktorių A.Praniauską siūloma atleisti iš pareigų.<br>T.Bauro nuotr.
Lazdynų baseino direktorių A.Praniauską siūloma atleisti iš pareigų.<br>T.Bauro nuotr.
Lazdynų baseino direktorių A.Praniauską siūloma atleisti iš pareigų.<br>T.Bauro nuotr.
Lazdynų baseino patalpos pripažintos netinkamomis naudoti, bet bus naudojamos.<br>T.Bauro nuotr.
Lazdynų baseino patalpos pripažintos netinkamomis naudoti, bet bus naudojamos.<br>T.Bauro nuotr.
Lazdynų baseino patalpos pripažintos netinkamomis naudoti, bet bus naudojamos.<br>T.Bauro nuotr.
Lazdynų baseino patalpos pripažintos netinkamomis naudoti, bet bus naudojamos.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2015-12-16 06:34, atnaujinta 2017-09-29 04:38

Bet ar direktoriaus atleidimas sumažins nepatenkančiųjų į sostinės plaukimo baseinus eiles? Pastatyti naują tokio dydžio baseiną kaip Lazdynų (50 metrų) reikės mažiausiai dvejų metų. O plaukti vilniečiai nori čia ir dabar – juos įkvėpė ne tik Rūtos Meilutytės pavyzdys. Kaip sakė sostinės vicemeras Linas Kvedaravičius, Lietuvoje, statistikos duomenimis, kasmet vidutiniškai nuskęsta visa klasė mokinių. Naujo baseino verkiant reikia, ir kuo greičiau.

A.Praniausko atleidimą iš Lazdynų baseino direktoriaus pareigų inicijavusios Vilniaus savivaldybės vicemeras L.Kvedaravičius paaiškino tokio sprendimo priežastis: „Jos labai paprastos ir akivaizdžios: nemokėjimas ūkiškai vadovauti įstaigai, kuri buvo patikėta jam, kaip direktoriui. Matome, kad žmogus tiesiog nesusitvarko su pareigomis.“

Prislėgė skolos

Baseino direktorių atleisti pasiūlyta po to, kai Vilniaus savivaldybės kontrolieriaus tarnyba aptiko įvairių pažeidimų. Spalio pradžioje paskelbtoje patikrinimo ataskaitoje auditoriai atkreipė dėmesį į tai, jog įmonės skolos ir kiti finansiniai įsipareigojimai pernai gruodžio pabaigoje siekė beveik 80 tūkst. eurų, laiku nebuvo sumokamos skolos „Sodrai“, Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Tačiau tai nesutrukdė įsigyti, tikrintojų nuomone, nebūtinų pirkinių: išmaniųjų telefonų su priedais (už 640 ir už 950 eurų), plunksnakotį už daugiau kaip 300 eurų. Be to, įmonės darbuotojai buvo apdrausti kaupiamuoju gyvybės draudimu – tam išleista per 3,6 tūkst. eurų.

Taip pat direktoriaus pavedimu buvo surengta baseino abonementų pardavimo akcija, leista įsigyti „Maxima Lt“ dovanų čekių už daugiau kaip 2,6 tūkst. eurų, tačiau auditoriai nerado įrodymų, ar iš tiesų čekiai išdalyti baseino lankytojams.

Auditoriai turėjo pastabų ir dėl tinkamai neatliekamos turto, skolų inventorizacijos. Be to, pažymima, jog įstaigos administracija naudoja tris automobilius, tarp jų – du visureigius, jiems išlaikyti 2014 metais skirta 13,6 tūkst. eurų, dar 2 tūkst. eurų išleista vieno automobilio nuomai.

A.Praniauskas teigė nedarantis dramos iš to, kad bus atleistas iš Lazdynų baseino direktoriaus pareigų.

„Man ir pačiam šita situacija su tomis besivelkančiomis savivaldybės skolomis, kurios metus  kabo man ant kaklo, jau pradeda įgristi“, – sakė A.Praniauskas.

Po lubomis pakabino tinklą

Direktorius bus atleistas, bet kas toliau? Lazdynų baseinas tokios apverktinos būklės, kad pastatas paskelbtas netinkamu naudoti. Smarkiai nudrengtas jis atrodė jau prieš trejus metus, kai ten lankėsi „Sostinės“ ir portalo lrytas.lt žurnalistai. Vaizdas mažai pasikeitė iki šiol.

Virš baseino kabo tinklas, saugantis, kad lubų dalis nenugriūtų į vandenį.

Pavojingas incidentas įvyko 2011 metų spalio 14 dieną. Nuo lubų atitrūkęs šviestuvas tėškėsi į baseiną, pilną plaukikų. Laimei, žmonių toje vietoje tada nebuvo.

Kaltė už avariją buvo suversta trumpajam elektros jungimui, dėl kurio perdegė šviestuvą laikantis laidas, atšoko strypas ir pūkštelėjo į baseiną.

Nors dabar ant lubų pakabintas tinklas, bet jos atrodo įlinkusios ir plaukioti ne itin jauku.

Nors ir smarkiai apšiuręs, baseinas 2012 metais už 60 tūkst. litų (apie 16 tūks. eurų) įsigijo šiuolaikiškus elektroninius vartus.

Ketina statyti du baseinus

Vilniaus miesto savivaldybė puoselėja planus statyti 25 metrų baseiną Fabijoniškėse, prie Abraomo Kulviečio mokyklos. Meras Remigijus Šimašius agentūrai BNS sakė, kad dėl dalinio finansavimo savivaldybė prieš kelias dienas jau kreipėsi į Kūno kultūros ir sporto departamentą. Planuojama, kad šio baseino savininkė būtų savivaldybė, ji kompleksą galėtų ir valdyti, tačiau meras neatmetė, kad, suderinus su Plaukimo federacija, galėtų būtų parenkamas ir privatus operatorius, pavyzdžiui, sporto klubai.

Manoma, jog baseinas kainuotų apie 3 mln. eurų, dalis lėšų būtų skiriama iš savivaldybės biudžeto, bet būtų ieškoma ir kitų finansavimo šaltinių.

Geriausiu atveju jis būtų pastatytas iki 2016 metų pabaigos.

Bet kur būsimiesiems pasaulio čempionams, plaukimo princesės Rūtos Meilutytės sekėjams treniruotis iki tol?

Netinkamas, bet veiks?

Vicemeras L.Kvedaravičius paaiškino,  jog Lazdynų baseino pastatas paskelbtas netinkamu naudoti, bet taip iš tikrųjų nėra. Netinkamu naudoti jis pripažintas dėl formalumų, kad būtų lengviau gauti dalinį finansavimą iš ES lėšų.

„Darysime viską, kad baseinas veiktų iki to laiko, kai bus pastatytas naujas“, – sakė L.Kvedaravičius.

Savivaldybė ketina atlikti baseino ekspertizę ir nustatyti, ar saugu jame plaukioti dar kelerius metus.

Šiuo metu rengiamas naujo daugiafunkcio centro su baseinu Vilniuje projektas, tai daro konkursą laimėjusi bendrovė „Infes“ su partneriais – projektą ketinama parengti iki metų pabaigos.

Planuojama, kad centras su 50 ir 25 metrų ilgio baseinais kainuotų apie 18,9 mln. eurų, iš jų 16,1 mln. eurų būtų ES fondų parama, 2,02 mln. eurų – valstybės investicija, dar 0,79 mln. eurų – savivaldybės lėšos. Numatoma, kad baseinai turėtų būti pastatyti ir pradėtų veikti iki 2018 metų.

Nuskęsta daug vaikų

Meras R.Šimašius sakė, kad dar vienas 25 metrų baseinas galėtų atsirasti Vilniaus Gedimino technikos universiteto VGTU) ir Vilniaus universiteto (VU) iniciatyva Saulėtekio studentų miestelyje – planai statyti čia baseiną puoselėjami jau kelis dešimtmečius.

Meras sakė, kad universiteto rektoriai pritaria idėjai statyti baseiną Saulėtekyje, bet iš kokių lėšų konkrečiai jis bus statomas, dar nežinoma.

Prieš metus Artūro Zuoko vadovaujama sostinės savivaldybė buvo pradėjusi procedūras dėl 25 metrų baseino statybų. Juo esą laikinai galėtų naudotis sportininkai iki 2018–2019 metų, kol bus pastatytas naujas sporto kompleksas Lazdynuose, kuriame planuojama įrengti ir 50 ir 25 metrų ilgio baseinus.

Tuomet skelbta, kad 8 takelių baseinas galėtų kainuoti apie 3,5 mln. eurų.

Tačiau A.Zuoko planuotų projektų nelinkęs tęsti R.Šimašius patikino, kad šie planai taip ir liko tik planais.

Vicemeras L.Kvedaravičius portalui lrytas.lt pripažino, jog Vilniuje baseinų per mažai.

„Norinčiųjų eilė didelė, o sportinius standartus atitinkančių baseinų mažai. Juk paskaičiuota, kad per metus nuskęsta tiek vaikų, kiek sudaro vieną mokyklos klasę. Todėl gyvybiškai būtina vaikus mokyti plaukti. Ir ne šiaip mokyti, o išmokyti“, – tvirtino sostinės vicemeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją