Reikalavimai ir sankcijos kiaulių augintojams

Ypač pavojinga virusinė naminių kiaulių ir šernų liga – afrikinis kiaulių maras (AKM) – jau beveik 60 metų, peržengusi savo kilmės vietos (Afrikos žemyno) ribas, aptinkama ir Europoje. Pavyzdžiui, Ispanijoje suvaldyti šio viruso protrūkį prireikė net 50 metų. Su ja ypatingai sunku kovoti, jei ji pasireiškia ne tik naminėms kiaulėms, bet ir laukinėje gamtoje gyvenantiems šernams. Dabar AKM virusas tiek tarp naminių kiaulių, tiek tarp šernų aptinkamas keturiose Europos Sąjungos šalyse: Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Lenkijoje. Daugiausia atvejų, kai maru užsikrėtė naminiai gyvūnai priskaičiuota Estijoje, o laukinėje faunoje – Latvijoje. Toks pat virusas dabar aptinkamas ir Gruzijoje, Rusijoje bei Baltarusijoje.

Kiaulių laikymo vietos turi būti registruotos.<br>123rf nuotr.
Kiaulių laikymo vietos turi būti registruotos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2015, 7:25 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 6:18 AM

Lietuvoje iki šiol nustatyta 13 AKM viruso židinių ūkiuose, laikančiuose kiaules. Pavyzdžiui, Kupiškio Maisto ir veterinarijos tarnybos padalinys šiemet paskatintas „Metų greitojo reagavimo komandos“ nominacija už žaibiškai, vos per kelias valandas, užgesintą AKM židinį. Tęsiant kryptingą kovą su afrikiniu kiaulių maru Valstybinė veterinarijos ir maisto tarnyba (VMVT) primena svarbiausius reikalavimus kiaulių laikytojams ir sankcijas jų nesilaikantiesiems.

Kiaulių laikymo vietos turi būti registruotos

Registruojant bandą pirmą kartą, reikia kreiptis į teritorinę VMV tarnybą arba savivaldybės žemės ūkio specialistus, privačius veterinarijos gydytojus.

Kiaulės turi būti deklaruojamos

Kartą į ketvirtį kiaulės turi būti deklaruojamos, o tai daryti reikia VMVT teritoriniame padalinyje, savivaldybėje arba informavus privatų veterinarijos gydytoją.

Nedeklaruojant kiaulių ar neužregistravus bandos gresia baudos, kurios skiriamos, vadovaujantis Lietuvos Respublikos Administracinių teisės pažeidimų kodeksu (toliau – ATPK). Neįvykdžius aukščiau minimų reikalavimų, kiaulių augintojai gali būti baudžiami įspėjimu ir bauda nuo 29 iki 290 eurų. Jei asmuo jau baustas administracine nuobauda už nustatytus tokio pobūdžio pažeidimus – bauda dvigubėja ir gali siekti nuo 58 iki 579 eurų.

Rajone patvirtinus AKM ir priėmus sprendimą išskersti kiaules, augintojai nedeklaravę savo kiaulių iki židinio paskelbimo dienos, neturi galimybės kreiptis nuostolių, patirtų paskerdus visas laikomas kiaules, kompensavimo.

Ūkiai privalo įgyvendinti biologinio saugumo reikalavimus

Kiaules auginti leidžiama tik pilnai biologinio saugumo reikalavimus įgyvendinusiuose ūkiuose. Taip pat draudžiama kiaules laikyti lauke. Gavus pranešimus ar skundus iš gyventojų apie šių nurodymų nesilaikančius ūkininkus, atliekamas patikrinimas. Užfiksavus neatitikimus biologinio saugumo reikalavimams, vadovaujantis ATPK, ūkininkai gali būti baudžiami įspėjimu arba bauda nuo 29 iki 116 eurų. Jei asmuo jau baustas administracine nuobauda už tokius pažeidimus – bauda gali siekti nuo 290 iki 579 eurų, be to, gali būti priimtas sprendimas konfiskuoti gyvūnus.

Biologinio saugumo reikalavimų nesilaikantiems kiaulių augintojams nurodoma išskersti kiaules ir pristatyti mėginius dėl AKM ištyrimo. Jei tyrimai ligos neparodo, mėsą ūkininkai gali suvartoti savo reikmėms. Tame pačiame ūkyje kiaules auginti bus galima tik gavus teritorinės VMVT patvirtinimą, kad kiaulių laikymui skirta vieta pilnai atitinka saugumo reikalavimus.

Užkrėstoje ir padidintos rizikos teritorijoje esančiose kiaulių auginimo vietose, prieš skerdžiant kiaules savo reikmėms įgaliotasis arba valstybinis veterinarijos gydytojas privalo apžiūrėti skerdžiamas kiaules, įvertinti patologinius anatominius pakitimus ir paimti mėginius AKM tyrimams.

Privaloma nedelsiant pranešti apie sergančias kiaules

Įtarus ligą ar radus nugaišusias kiaules būtina apie tai informuoti privatų veterinarijos gydytoją bei teritorinę VMV tarnybą. Nuslėpus ar nepranešus apie ligos požymius ar nugaišusius gyvūnus, baudžiama pinigine bauda, kuri gali siekti iki 116 eurų. Jei asmuo jau baustas, bauda didėja ir siekia nuo 290 iki 579 eurų. Be to, iš ligą slėpusio kiaulių augintojo gali būti priteista atlyginti AKM židinio likvidavimo kaštus, kurie siekia apie 10 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.