Kremavimas – su politikos dūmais

Baigiantis 2015-iesiems Seimo dovanos sulaukęs vienintelis Lietuvoje krematoriumas gali jos ir negauti. Mat prieštaringai vertinamas įstatymo pataisas vetavo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Seimo priimta įstatymo pataisa naudingiausia Kėdainių krematoriumui (nuotraukoje), nes Rygoje esančio krematoriumo paslaugos gerokai pigesnės.<br>G.Šiupario nuotr.
Seimo priimta įstatymo pataisa naudingiausia Kėdainių krematoriumui (nuotraukoje), nes Rygoje esančio krematoriumo paslaugos gerokai pigesnės.<br>G.Šiupario nuotr.
Įstatymo pataisų šalininkai aiškino, kad naujoji tvarka nedraudžia ir toliau vežti mirusiojo palaikų kremuoti į užsienį, bet esą pašalina šioje srityje tvyrančią netvarką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įstatymo pataisų šalininkai aiškino, kad naujoji tvarka nedraudžia ir toliau vežti mirusiojo palaikų kremuoti į užsienį, bet esą pašalina šioje srityje tvyrančią netvarką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Jan 5, 2016, 7:17 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 10:19 PM

Baigdamas sesiją Seimas galvotrūkčiais palaimino „darbiečių“ pateiktas įstatymo pataisas, kurios be specialaus Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos leidimo draudžia iš šalies išvežti mirusiojo palaikus.

Tiesa, priimant šį naują teisės aktą kilo nemažai įtarimų, kad jis itin naudingas Kėdainių krematoriui, kuris įsikūręs vadinamojoje Darbo partijos tėvonijoje.

Mat priėmus pataisas būtų apsunkinta galimybė mirusiojo palaikus išvežti į kaimynines šalis, kur kremavimo paslaugos kainuoja kelis kartus pigiau nei Lietuvoje.

Įžvelgė monopolio kūrimą

Tačiau prezidentė grąžino Seimui pataisas, tvirtindama, tokia tvarka diskriminuoja didesnę dalį Europos Sąjungos valstybių.

Mat leidimo nereikėtų gabenant palaikus į 17 ES šalių, kurios nėra prisijungusios prie sutarties dėl mirusiųjų kūnų gabenimo.

Ginčų būta ir Seime priimant minėtą teisės aktą. Aplinkos apsaugos komitetui vadovaujantis Algimantas Salamakinas suabejojo, ar naujoji tvarka nesukuria monopolinių sąlygų kremavimo paslaugomis užsiimančiai įmonei Kėdainiuose.

Socialdemokratui antrino ir „tvarkietis“ Petras Gražulis, raginęs gauti Specialiųjų tyrimų tarnybos išvadą: „Tai yra monopolio kūrimas.“

Anot P.Gražulio, dabar daugelis Lietuvos piliečių, ypač gyvenančių arčiau Latvijos, mirusiųjų palaikus kremuoti gabena į Rygą, tačiau nuo šiol žmonėms teks įveikti daugiau kliūčių.

Kolegas ragino nesnausti

Bet daugelis politikų tik po balsavimo ėmė abejoti pataisomis, aiškinti, kad buvo suklaidinti, ir reikalavo pakartoti balsavimą.

„Daugelis kolegų nesuprato, dėl ko balsuoja, nes nebuvo aiškiai suformuluotas klausimas.

Todėl pasklido nuomonė, kad balsuojame dėl atmetimo“, – sustabdyti pataisų priėmimą bandė socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Tačiau traukinys jau buvo nuvažiavęs.

„Jei jūs snaudžiate ir nesiklausote, kaip vyksta plenarinis posėdis, galite kaltinti tik save“, – nukirto Seimo posėdžiui pirmininkavęs „darbietis“ Vydas Gedvilas.

Tiesa, Seimo vicepirmininkas iš pradžių buvo linkęs skelbti balsavimą iš naujo, bet tada pašoko jo partijos bendražygiai.

„Ar kiekvieną kartą, kai aš ko nors nesuprasiu, už ką kas balsavo, bus galima perbalsuoti?“ – retoriškai klausė Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys.

Piešė šiurpius vaizdus

Įstatymo pataisų šalininkai aiškino, kad naujoji tvarka nedraudžia ir toliau vežti mirusiojo palaikų kremuoti į užsienį, bet esą pašalina šioje srityje tvyrančią netvarką.

Sveikatos reikalų komiteto vadovė „darbietė“ Dangutė Mikutienė piktinosi, kad laidojimo įmonės elgiasi necivilizuotai: „Pažiūrėkite, kaip jos su karstais kursuoja per sieną, ir neaišku, kas ten yra!“

Pataisai pritarusi konservatorė Vida Marija Čigriejienė teigė, kad iki šiol vienos įmonės tvarkingai mokėjo mokesčius, o kitos jų vengė: „Vežant reikia sumokėti mokesčius, nes jūs karste galite vežti ir ginklus, ir narkotikus.“

Bus daugiau skaidrumo?

Kaip vėliau „Lietuvos rytui“ aiškino D.Mikutienė, šiuo metu laidojimo įmonės ar pavieniai asmenys galbūt neteisėtai iš Lietuvos išveža kremuoti palaikus į užsienio valstybes be jokių dokumentų ir kontrolės.

Norint išgabenti žmogaus palaikus į užsienį, ir dabar reikia gauti specialų leidimą, kurį išduoda Kauno visuomenės sveikatos centras. Bet dėl leidimo kreipiamasi itin retai.

„Šitiek žmonių palaikų išvežama kremuoti į Latviją arba Lenkiją, o centras per metus išduoda vos vieną leidimą. Už to slypi daug negerų dalykų, procesui trūksta skaidrumo. Niekas žmonėms ir ateityje nedraus vežti palaikų kremuoti į užsienį“, – dėstė D.Mikutienė.

Projekto autorių teigimu, kai žmogaus palaikai kremuojami be tinkamų dokumentų, gali kilti įvairių teisinių pasekmių, pavyzdžiui, artimųjų ginčų. Be to, nesurenkami mokesčiai, gali būti slepiami nusikaltimai.

Negana to, kai nėra kreipiamasi į Kauno visuomenės sveikatos centrą specialaus leidimo, palaikai į užsienį esą gabenami ne specialiu, o bet kokiu transportu.

Todėl Lietuvoje veikiančios įmonės negali konkuruoti su nelegalia veikla užsiimančiomis bendrovėmis.

D.Mikutienė mano, kad mirusiojo artimieji dėl naujos tvarkos nepatirtų nepatogumų, – specialų leidimą bus galima gauti elektroninėmis ryšio priemonėmis.

Teisininkai įžvelgė spragų

Tačiau tokie politikų argumentai neįtikino teisininkų.

Europos teisės departamento specialistai buvo atkreipę dėmesį, kad mirusiųjų kūnams vežti taikomi reikalavimai turi vienodai galioti tiek gabenant palaikus šalies viduje, tiek į užsienį.

Taip pat neaišku, kodėl įstatyme išskiriama viena palaikų gabenimo paskirtis – kremavimas.

Seimo Teisės departamento specialistai nurodė, kad tarptautinis susitarimas dėl supaprastinto palaikų vežimo, prie kurio yra prisijungusi ir Lietuva, numato teisę, bet ne pareigą gauti specialų leidimą. O dabar jis bus privalomas visais atvejais.

Artimieji mokės brangiau

Tuo metu Ritualinių paslaugų asociacijos vadovas Raimundas Pocius „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad biurokratines palaikų gabenimo kliūtis įteisinančios įstatymo pataisos verstų daugelį žmonių už paslaugas mokėti daugiau.

„Kuo mažiau palaikų būtų išvežama kremuoti į Latviją ar Lenkiją, tuo naudingiau būtų Kėdainių krematoriumui, kurio paslaugos šiandien yra keturis kartus brangesnės nei, pavyzdžiui, Lenkijoje“, – sakė R.Pocius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.