Į Menininkų kalnelį amžiams palydima su tarpininkavimo raštu

Antakalnio kapinių Menininkų kalnelis – išskirtinė laidojimo vieta, nuo XX a. pabaigos priglaudusi daugybę rašytojų, dailininkų, aktorių, muzikantų. Nors šiose sostinės kapinėse garsūs kultūros žmonės laidojami jau keturis dešimtmečius, vietos ateityje būti čia palaidotam neturėtų pristigti.

Laidotuvės Antakalnio kapinėse.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Laidotuvės Antakalnio kapinėse.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2016, 1:07 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 5:17 PM

Juk iškilūs žmonės ne kasdien palieka šį pasaulį ir laidojimo vietų Menininkų kalnelyje dar yra pakankamai.

„Mirusiųjų registracija yra bendra, atskirai neišskiriama, ar bus laidojama Menininkų kalnelyje, ar kituose kvartaluose. Be to, visi duomenys nusėda archyvuose“, – tikslaus palaidotų menininkų skaičiaus negalėjo pasakyti Antakalnio ir Saulės kapinių administratorė Vanda Grigūnienė.

Prestižinėmis laikomos Antakalnio kapinės yra suskirstytos kvartalais. 25-asis kvartalas vadinamas Menininkų kalneliu.

Šiame kalnelyje amžinojo poilsio atgula tie, kurie yra nusipelnę mokslo, meno ar kultūros srityje. „Kai gauname tarpininkavimo raštus apie nuopelnus, tuomet ir skiriama vieta Menininkų kalnelyje. Daugiausia tuos raštus rašo Kultūros ministerija, Rašytojų sąjunga, Vilniaus savivaldybė“, – apie tvarką, kada skiriama vieta garsiose kapinėse, pasakojo V.Grigūnienė.

Menininkų kalnelyje laidotuvės vyksta ne kasdien, bet šiame kvartale kasdien apsilanko įvairių žmonių: vieni ateina aplankyti ar sutvarkyti artimųjų kapų, kiti – kaip į muziejų po atviru dangumi. Gerbėjai atneša gėlių ant savo mėgstamų aktorių ar dainininkų kapų, kiti – pasižvalgyti į antkapius, kurie išsiskiria originalumu, netradiciškumu. Be to, pavaikščiojus po Menininkų kalnelį galima plačiau susipažinti su šalies meno ar literatūros istorija.

Menininkų kalnelyje kasmet atsiranda naujų kapaviečių, tačiau nemažai mirusiųjų palaidojama ir į jau esantį šeimos kapą. „Kol kas nėra duomenų, kada šiame kvartale pristigs laidojimo vietų“, – sakė V.Grigūnienė.

Netoli karių memorialinio ansamblio pradėta formuoti žymių kultūros veikėjų − rašytojų, dailininkų, aktorių – laidojimo vieta prieš keturis dešimtmečius buvo pavadinta Menininkų kalneliu.

Pradžia buvo šioje kapinių dalyje 1964 m. palaidoto skulptoriaus Juozo Mikėno kapas. Vėliau netoli jo, žemumoje ir ant kalvelės, buvo palaidoti rašytojas Augustinas Gricius, operos dainininkė Elena Čiudakova, dailininkas Stasys Krasauskas, rašytoja Ieva Simonaitytė, poetas Paulius Širvys, kompozitorius Eduardas Balsys.   Pastaraisiais metais Menininkų kalnelyje atgulė nemažai šios kartos menininkų: poetas Justinas Marcinkevičius, kompozitorius Gintautas Abarius, kino režisierius Arūnas Žebriūnas, aktoriai Vytautas Šapranauskas, Antanas Šurna. Menininkų kalnelyje iškilo ir Jordanijoje mirusio humoro laidos „Dviračio šou“ kūrėjo Gintaro Ruplėno kapavietės kauburėlis.

Šalia anksčiau mirusios savo žmonos Onos ten palaidotas ir aktorius Donatas Banionis. Trečiadienį čia amžino poilsio atgulė žurnalistės Editos Mildažytės vyras architektas Gintautas Vyšniauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.