Akibrokštas: D.Grybauskaitė išsižadėjo žodžių

Po kalbų apie praėjusiais metais nuverstus ir šiemet planuojamus nuversti kalnus šalies vadovė Dalia Grybauskaitė vakar susimovė – išplėtusi akis ėmė neigti tai, ką buvo viešai kalbėjusi pirmadienį, rašo „Lietuvos rytas.

Apžvelgti nuveiktus darbus, pakalbėti apie ateitį ir atsakyti į klausimus D.Grybauskaitė spėjo per pusvalandį.<br>M.Kulbio nuotr.
Apžvelgti nuveiktus darbus, pakalbėti apie ateitį ir atsakyti į klausimus D.Grybauskaitė spėjo per pusvalandį.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

2016-01-08 05:42, atnaujinta 2017-06-11 16:25

Vos prieš keletą dienų D.Grybauskaitė viešai paragino įsteigti vaiko teisių apsaugos inspekciją. Bet vakar šalies vadovė jau kalbėjo visiškai kitaip.

Tačiau toks ankstesnių žodžių atsižadėjimas prezidentei netrukdė vardyti visos sistemos bėdų, nors savo recepto, kaip gerinti socialinę padėtį, lemiančią tokias tragedijas, taip ir nepateikė.

Klausimas – apie aktualiją

Proginės D.Grybauskaitės konferencijos paprastai tiesiogiai transliuojamos internetu ir per daugelį televizijų, tad labiau primena kokią nors laidą ir kreipimąsi į tautą, o ne bendravimą su žurnalistais.

Vakarykštis renginys netruko nė pusvalandžio. Šalies vadovė vardijo visus didžiausius valstybės laimėjimus, prie kurių yra prisidėjusi ir ji pati, bet į neparankesnius klausimus stengėsi atsakyti kuo trumpiau ir aptakiau.

Tačiau prezidentė suklupo būtent atsakydama į vieną neparankiausių klausimų, susijusių su visą šalį sukrėtusia tragedija Kėdainių rajone, kur tėvas įmetė į šulinį du savo mažamečius vaikus.

Kai išvardijo laimėjimus bei iššūkius ir, anot jos pačios, baigė savo „paskaitą“, D.Grybauskaitė iškart buvo paklausta, kaip vertina ją užgriuvusią kritiką dėl siūlymo įsteigti vaiko teisių apsaugos inspekciją.

Šią idėją prezidentė iškėlė po pirmadienį Prezidentūroje įvykusio savo susitikimo su įvairių institucijų vadovais, kai buvo aptarta minėta nelaimė.

Tačiau netrukus į šį siūlymą neigiamai reagavo kiti aukščiausi valstybės pareigūnai, ekspertai, pažiro kritika žiniasklaidoje.

Kada melas, kada teisybė?

„Man būtų labai įdomu, mes čia esame gal kokie dvidešimt žmonių ar aš pasakiau naujos institucijos žodį. Aš pasakiau – naujos funkcijos, inspekcinės. Ir šitą funkciją gali perimti bet kuri institucija, kuri jau dabar yra sukurta.

Aš kalbu apie inspekcinę funkciją, o kokiai institucijai ir kaip tai bus padaryta – visiškai nesvarbu. Niekada nesu pasakiusi institucijos papildomos, kaip tokios. Visi girdi, ką nori girdėti“, – vakar ironiškai aiškino D.Grybauskaitė.

Tačiau pirmadienį prezidentė kalbėjo taip: „Manyčiau, kad galėtų būti įsteigta institucija, pavyzdžiui, vaiko teisių apsaugos inspekcija, kuri galėtų ir padėti savivaldai, ir teikti metodologinę pagalbą, bet kartu ir kontroliuoti.“

Ta pati mintis, tik dar aiškiau, buvo pakartota ir oficialiame Prezidentūros pranešime spaudai: „Taip pat Vyriausybė turi patvirtinti bendrą darbo su socialinės rizikos šeimomis tvarką ir svarstyti vaiko teisių apsaugos inspekcijos steigimą, kuri pateiktų savivaldybėms vaiko teisių apsaugos priemones ir jas kontroliuotų.“

Iš prezidentės atstovės spaudai Daivos Ulbinaitės reakcijos į vakarykščius D.Grybauskaitės žodžius buvo galima spėti, kad panašaus klausimo laukta ir tartasi, kaip atsakyti. Bet nejaugi jos nepasitikrino, kas buvo kalbama ir rašoma prieš kelias dienas?

Daug kas neatlieka darbo

Paklausta, kaip vertina policijos darbą tiek po tragedijos Kėdainių rajone, tiek po tragikomiškos policininkų automatą pagrobusio narkomano gaudynių istorijos, D.Grybauskaitė nebuvo griežta.

Anot šalies vadovės, policija – tik reaguojanti institucija, o socialinių problemų sprendimu, gydymu, prevencija turi užsiimti socialiniai darbuotojai ir pati visuomenė.

„Visi dirba nepakankamai gerai ir vien koncentruotis į policiją, ko gero, nereikėtų. Ieškoti kaltų dabar nėra labai produktyvu. Per daug didelės horizontalios problemos mūsų visuomenėje. O kaimynai? Daugelis kažko nepadarė, o paskui mėgina pasislėpti“, – kritikavo prezidentė.

Vertinimai – skirtingi

D.Grybauskaitė neužsipuolė ir Darbo partijos deleguotų socialinės apsaugos ir darbo bei švietimo ir mokslo ministrių Algimantos Pabedinskienės ir Audronės Pitrėnienės.

Šalies vadovės teigimu, procesai vyksta žingsnelis po žingsnelio, o ministrės nekaltos, kad jie lėti, nes paveldėjo ir dideles problemas, ir pinigų trūkumą.

Kiek griežtesnė prezidentė buvo socialdemokratų krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui. Ji tiesiai pareiškė norinti, kad šauktiniai Lietuvoje liktų ir po 2020 metų, o J.Oleko prieštaravimus šiai idėjai pavadino tik jo asmenine nuomone.

D.Grybauskaitė pridūrė, jog ministras turės vykdyti tai, ką nuspręs jos vadovaujama Valstybės gynimo taryba.

Užtat savo globotinį Lietuvos banko vadovą Vitą Vasiliauską prezidentė išgyrė kaip labai „profesionalų žmogų“, sklandžiausiai visoje Europoje įvedusį eurą, ir paskelbė, kad teiks jo kandidatūrą antrajai kadencijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.