S. Skvernelis nepritaria „pijokų“ gydymui sovietiniais metodais

Po itin žiaurių smurto protrūkių, kai Kražiuose buvo nužudytos keturios moterys, o praėjus vos porai mėnesių Lietuvą sukrėtė tėvo, sumetusio savo vaikus į šulinį, poelgis, vėl prabilta apie būtinybę alkoholizmu sergančius asmenis gydyti priverstinai.

S.Skvernelis teigė, kad priverstinis alkoholikų gydymas turi būti labai apgalvotas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
S.Skvernelis teigė, kad priverstinis alkoholikų gydymas turi būti labai apgalvotas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
S.Skvernelis teigė, kad priverstinis alkoholikų gydymas turi būti labai apgalvotas.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
S.Skvernelis teigė, kad priverstinis alkoholikų gydymas turi būti labai apgalvotas.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
S.Skvernelis teigė, kad tokį gydymą apibrėžus įstatymu būtų tam tikra analogija su Smurto artimoje aplinkoje įstatymu.<br>P.Mantauto nuotr.
S.Skvernelis teigė, kad tokį gydymą apibrėžus įstatymu būtų tam tikra analogija su Smurto artimoje aplinkoje įstatymu.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 8, 2016, 11:24 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 3:37 PM

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, kalbėdamas apie siūlymus priverstinai gydyti įjunkusius į alkoholį asmenis, teigė, kad tai turi būti daroma labai apgalvotai:  „Specialistai turi pasakyti, ar toks gydymo būdas tikrai veiksmingas, ar duos laukiamų rezultatų. Pritariu, kad žmonės, kurie dėl besaikio svaigalų vartojimo kelia grėsmę sau ir aplinkiniams, nustatyta tvarka teisiniu būdu būtų izoliuojami ir tada imamasi priemonių.“

Ministras teigė nepritariantis sovietmečiu buvusiai priverstinio gydymo nuo alkoholizmo praktikai: „Nesu šalininkas to, kas buvo, kad būtų atidaromi kokie nors profilaktoriumai, kur tuos girtuoklius veždavo. Problemą spręsti tuos asmenis tam tikram laikotarpiui izoliuojant – vienareikšmiškai reikia.“

S.Skvernelis teigė, kad tokį gydymą apibrėžus įstatymu nutiktų panašiai kaip ir priėmus Smurto artimoje aplinkoje įstatymą: „Kai šis įstatymas pasikeitė, taip pat buvo įvairių kontraversiškų diskusijų, nes teko atsisakyti minties, kad tik nukentėjusysis gali kreiptis, o tai gali padaryti bet kuris žmogus, matantis smurtą. Mano nuomone, alkoholizmas ir smurtas susiję.“

„Žmonės turi būti izoliuoti, jiems turi būti teikiama pagalba, bent jau tam laikotarpiui, kol pradės suvokti, kas jie tokie yra. Išplėšti juos iš tos krizės ir tada jau ieškoti variantų, kad  žmogus suvoktų, jog serga, ir šis suvokimas laiduotų gydymo sėkmę“, – sakė ministras.

 Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) parengė įstatymo  dėl priverstinio gydymo žmonių, kuriems įtariama priklausomybė nuo alkoholio, pataisas. Šias pataisas ketvirtadienį numatoma pateikti derinti.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ketvirtadienį sveikatos apsaugos ministrei pažadėjo skubos tvarka apsvarstyti šį projektą Seime, jeigu jis bus parengtas ir pateiktas laiku. „Šiandien jau pradedamas derinti įstatymo projektas, jis parengtas atsižvelgiant į tai, apie ką mes kalbėjome: kokią pagalbą ir kaip mes turime  organizuoti asmenims, priklausomiems nuo alkoholio. Tai yra įvardijama kaip priverstinis gydymas“, – ketvirtadienį sakė sveikatos apsaugos ministrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar perrinktas G. Nausėda turėtų galių pakeisti Vyriausybę?