Aptars Lietuvos pažangą kovojant su korupcija

Prezidentė Dalia Grybauskaitė

Net 79 proc. 2014 metais už kyšininkavimą nuteistų asmenų atsipirko baudomis, kurių dydžiai neatgraso.<br>P. Mantauto nuotr.
Net 79 proc. 2014 metais už kyšininkavimą nuteistų asmenų atsipirko baudomis, kurių dydžiai neatgraso.<br>P. Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2016, 6:13 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 1:04 AM

Su atsakingų institucijų vadovais bus aptariamas tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Transparency international“ paskelbtas korupcijos suvokimo indeksas ir rekomendacijos Lietuvai, bus tariamasi, kaip užtikrinti atsakomybės už korupciją neišvengiamumą, pranešė Prezidentūra.

Trečiadienį „Transparency international“ paskelbė, kad Lietuva per 2015-uosius Korupcijos suvokimo indekso tyrime pakilo per septynias vietas, iš 39 vietos – į 32.

„Per pastaruosius kokius penkerius metus mes pakilome per 20 punktų. Tai yra labai gerai. Bet ar to pakanka? Aišku, ne. Visada turime lygiuotis į geriausiuosius. Korupcija yra tos girnos ant valstybės kojų, kurios trukdo vystytis sparčiau ir padėti mūsų žmonės gyventi geriau. Todėl rytoj dar kartą kviečiuosi visų teisėsaugos, ikiteisminio tyrimo institucijų vadovus ir kalbėsime, ko dar reikia, kad galų gale antikorupcinės priemonės, įstatymai, kurių priėmėme labai daug, pradėtų realiai veikti“, – susitikimo išvakarėse žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Anot Prezidentūros pranešimo, nors pažanga kovojant su korupcija yra akivaizdi, nebaudžiamumas išlieka viena pagrindinių šalyje egzistuojančios korupcijos priežasčių.

„Net 79 proc. 2014 metais už kyšininkavimą nuteistų asmenų atsipirko baudomis, kurių dydžiai neatgraso. Vidutinė bauda už korupcinį nusikaltimą 2015 metais siekė 4,5 tūkst. eurų ir tai sudarė tik dešimtadalį galimos maksimalios baudos“, – teigia Prezidentūra.

D.Grybauskaitės teigimu, korupcijos žalos valstybei neatitinkantys baudų dydžiai ir stringantis jų išieškojimas, kai daugiau nei pusė jų neišieškoma, yra per menkas atsakas į korupciją. Net ir skyrus sunkiausią bausmę – laisvės atėmimą, beveik 80 proc. nuteistųjų ji atidedama. Nuteistasis ne tik išvengia baudos, bet ir lieka laisvėje.

Susitikime dalyvaus Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas, generalinis prokuroras, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos ir Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.