Šalyje nėra ko skųstis laisve

Pilietinės ir politinės laisvės Lietuvoje garantuojamos geriau negu kaimyninėje Latvijoje, tačiau prasčiau nei Lenkijoje ir Estijoje.

Lietuvoje situacija yra tikrai gana gera, ji tikrai atitinka demokratinės valstybės standartus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvoje situacija yra tikrai gana gera, ji tikrai atitinka demokratinės valstybės standartus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-01-28 05:49, atnaujinta 2017-06-10 01:04

JAV nevyriausybinės organizacijos „Freedom House“ skelbiamame naujame Pasaulio laisvės indekse Lietuva surinko 91 tašką iš 100 – lygiai tiek pat, kiek praėjusiais metais.

Vienos mūsų šalies kaimynės yra aukščiau, kitos – žemiau. Estija surinko 94 taškus, Lenkija – 93, Latvija – 86, Rusija – 22, Baltarusija – 17 taškų.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologo, „Freedom House“ atstovo Vyčio Jurkonio teigimu, vertinant Lietuvos situaciją, be kitų dalykų, atsižvelgta ir į korupcijos lygį, informacinio karo poveikį žiniasklaidai, tautinių mažumų situaciją.

„Apskritai Lietuvoje situacija yra tikrai gana gera, ji tikrai atitinka demokratinės valstybės standartus.

Šalies pilietinės ir politinės laisvės garantuojamos ir didesnių poslinkių šioje srityje nei į dar geresnę pusę, nei į neigiamas tendencijas nebuvo“, – sakė V.Jurkonis.

Pagal Pasaulio laisvės indeksą, geriausiai pilietinės ir politinės laisvės užtikrinamos Šiaurės Europoje – Švedija, Suomija, Norvegija ir Islandija gavo maksimalų skaičių taškų.

Tuo metu mažiausiai laisvos šalys yra didžiojoje Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos dalyje.

Indekso sudarytojai paragino šiais metais atkreipti daugiau dėmesio į Lenkijos situaciją, nes valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos veiksmai 2015-aisiais bandant į pagrindines valstybės institucijas paskirti partijai lojalius žmones kelia rimtą susirūpinimą dėl valstybės krypties.

Vertindami situaciją pasaulyje „Freedom House“ ekspertai pripažino, kad Europos demokratijos ir Jungtinės Valstijos susidūrė su sunkumais spręsdamos situaciją, susidariusią dėl pilietinio karo Sirijoje ir kitų regioninių konfliktų.

„Demokratinėse šalyse šie rūpesčiai vedė populizmo, fanatiškų reakcijų, taip pat naujų saugumo priemonių, grasinančių pagrindinėms atviros visuomenės vertybėms, link“, – rašoma apžvalgoje.

Tačiau JAV nevyriausybininkai taip pat pabrėžė, kad iki šiol buvusiose autoritarinėse valstybėse, tokiose kaip Nigerija, Venesuela ar Mianmaras, į valdžią išrinktos demokratinės jėgos: „Tokia nauja pradžia leidžia daryti prielaidą, kad demokratinės sistemos gali įrodyti esančios atsparesnės nei trapūs autoritariniai režimai.“ (BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.