Rimantė Šalaševičiūtė žada trauktis

[[ge:lrytas:lrytas:231609]]

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė įtariama galimai reikalavusi kyšio ir ligoninės vadovų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė įtariama galimai reikalavusi kyšio ir ligoninės vadovų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Spalio pabaigoje STT pareigūnai sulaikė ligoninės generalinį direktorių Petrą Simavičių.<br>G.Šiupario nuotr.
Spalio pabaigoje STT pareigūnai sulaikė ligoninės generalinį direktorių Petrą Simavičių.<br>G.Šiupario nuotr.
STT pareigūnai užgriuvo Šiaulių ligoninės administraciją spalio pabaigoje.<br>G.Šiupario nuotr.
STT pareigūnai užgriuvo Šiaulių ligoninės administraciją spalio pabaigoje.<br>G.Šiupario nuotr.
STT pareigūnai užgriuvo Šiaulių ligoninės administraciją spalio pabaigoje.<br>G.Šiupario nuotr.
STT pareigūnai užgriuvo Šiaulių ligoninės administraciją spalio pabaigoje.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 29, 2016, 10:25 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 10:09 PM

„Aš parašysiu pareiškimą, kurį įteiksiu pačiam Premjerui, ir lauksiu, ką nuspręs Premjeras“, – LRT televizijai Šakiuose sakė ministrė. 

Ministrei pranešus apie atsistatydinimą, premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad pareiškimas, kurį vėliau parašys ministrė, bus patenkintas.

„Socialdemokratų partijos ir mano pozicija yra labai aiški ir tvirta. Asmenys, pretenduojantys į aukštas pareigas arba jas einantys, turi būti nepriekaištingos reputacijos ir profesionalumo pavyzdys visuomenei.

Todėl pritarsiu sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės sprendimui atsistatydinti, nes tai vienintelis kelias, siekiant greito ir objektyvaus teisėsaugos institucijų tyrimo“, – Vyriausybės išplatintame pranešime cituojamas A. Butkevičius.

Ministrė ėmė kalbėti kaip teisininkė 

„Visų pirma, nėra dar jokių tyrimų rezultatų – nei STT dėl vakarykščio mano pareiškimo, kad prieš dešimt metų vokelyje daviau pinigų gydytojui, ir suma, kuri neužtraukia baudžiamosios atsakomybės, nes šiandien, ryte aš buvau STT, prieš išvykstant į Šakius, nėra prokuratūros tyrimo.

Tai man truputėlį keista, kai yra kaltinimai, kurie nėra pagrįsti teisinėmis išvadomis. Aš kalbu šiuo atveju kaip teisininkė“, – sakė R.Šalaševičiūtė.

Pasak ministrės, ji kaip liudytoja apklausta dėl valstybės lėšų panaudojimo Šiaulių ligoninės statybos darbams. Komentuodama savo atsistatydinimą, R. Šalaševičiūtė teigė sprendimą priėmusi dėl išsakytos politinės nuomonės.

„Jeigu yra tokia pareiškiama nuomonė, kad reikia atsistatydinti, tai, vadinasi, reikia rašyti ir prašymą. Kai kurie bendrapartiečiai turi tokią nuomonę. Kiek girdėjau, tokią nuomonę pareiškė ir premjeras, todėl aš ir sakau, kad rašau atsistatydinimo prašymą premjerui, kad jis jį pasirašytų pats“, – sakė ji.

R. Šalaševičiūtė patikslino prašymą rašysianti pirmadienį. Klausiama, ar tikėjosi tokios reakcijos iš partijos, kolegų, ji pripažino nesitikėjusi, kad gali pakliūti į tokią situaciją.

„Tikrai, reikia manyti, nesitikėjau“, – sakė ministrė.

Prasitarė apie kyšį

Penktadienį Lietuvos socialdemokratų partija paskelbė siūlantys R.Šalaševičiūtei trauktis iš užimamų pareigų.

Ministrė kalbėdama radijo laidoje leptelėjo, kad prieš 5-6 metus yra sumokėjusi kyšį medikui. 

„Atvirai sakant, prieš penkerius ar šešerius metus aš ir vokelį esu nešusi, nes vienas artimų giminaičių kategoriškai atsisakė darytis operaciją, kol nebus su gydytoju į priekį atsiskaityta. Mano pastangos įkalbėti nepadėjo (...). Nemokėjau, kaip reikėtų paduoti: ar tarp dokumentų, ar į kišenę, tiesiog buvo toks momentas“, – interviu Žinių radijui ketvirtadienį prisipažino R.Šalaševičiūtė.

STT pranešė, kad iš karto buvo pradėtas šios informacijos patikrinimas ir vertinimas.

Gavus ministrės raštiškus paaiškinimus ir atlikus kitus patikslinimo veiksmus, nustatyti 2011 m. kovo mėn. padarytos korupcinės nusikalstamos veikos – nedidelės vertės kyšio davimo (baudžiamojo nusižengimo) – požymiai.

„Atsižvelgiant į tai, kad nusikalstama veika buvo padaryta daugiau nei prieš trejus metus, ją padariusio asmens patraukti baudžiamojon atsakomybėn negalima, nes yra suėjęs senaties terminas“, – teigiama STT pranešime.

Apklausta 2 tyrimuose

Pati sveikatos apsaugos ministrė sako, kad paklustų partijos sprendimui, jeigu ši nuspręstų, kad jai reikia atsistatydinti, nors pati pagrindo trauktis iš pareigų numato.

„Partijos nuomonės nekomentuosiu, nes praktiškai su partiečiais pati dar nekalbėjau, nieko nežinau. Aš tą raginimą išgirdau tik iš spaudos. Mūsų partija priėmė sprendimą mane skirti, partija turi priimti sprendimą ir dėl to, ar atsistatydinti man nepasibaigus tyrimams.

Aš lauksiu mūsų partijos kolegialių organų sprendimų“, – BNS sakė ministrė.

Ji taip pat sakė, kad buvo informuota teisėsaugos, jog Šiaulių ligoninės ikiteisminiame tyrime, kuris atliekamas dėl galimų korupcinių veikų, buvo pasiklausyta jos pokalbių, tačiau juose neatsiskleidžia kokie nors jos netinkami veiksmai.

„Per visą laiką turbūt buvo penki pokalbiai su Petru Simavičiumi (nušalintu ligoninės direktoriumi), susipažinau su pokalbių išklotinėmis ir man nekilo jokių minčių, kad galėtų būti pareikšti įtarimai. Aš puikiai žinau, ką aš dariau, ką aš kalbėjau ir už savo veiksmus atsakau“, – aiškino R.Šalaševičiūtė.

Ji teigė, jog Šiaulių ligoninės ikiteisminiame tyrime ji apklausta praėjusią savaitę, o penktadienio rytą Specialiųjų tyrimų taryboje lankėsi dėl pareiškimo apie pačios medikui duotą kyšį.

„Šiandien ryte buvau Specialiųjų tyrimų tarnyboje iš pat ryto, kalbėjau apie tą galimą, kaip įvardijama, kyšio davimą“, – sakė ji.

„LSDP Skaidrumo grupė, įvertinusi Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės prisipažinimą apie jos pačios duotą kyšį medicinos personalui ir, ypač, vėlesnę informaciją pasirodžiusią viešojoje erdvėje, rekomenduoja ministrei atsistatydinti iš einamų pareigų“, – teigiama išplatintame pranešime.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis taip pat ragina į korupcijos skandalą patekusiai sveikatos apsaugos ministrei R.Šalaševičiūtei nedelsiant atsistatydinti.  

Apklausta kaip liudytoja

Tačiau tai ne viena keista istorija, kurioje minima ministrės pavardė. Jau po to, kai ministrė neatsargiai prasitarė davusį kyšį, žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad esą pati ministrė yra reikalavusį kyšio iš ligoninių vadovų.

Šiuo metu vyksta tyrimas dėl galimai korupcija susitepusių Šiaulių ligoninės vadovų. Jis įžiebė naujų aistrų – esą būtent iš šių vadovų ministrė reikalavo kyšio.

Tačiau ši informacija nesitvirtina – R.Šalaševičiūtės pavardė dideliame tyrime dėl korupcinių ryšių yra minima tik kaip liudytojos. 

„Tai vienas iš didelio tyrimo epizodų, dėl galimų korupcinių veikų Šiaulių ligoninėje“ , – sakė STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas.

Kaip sakė R.Golubovas, R.Šalaševičiūtė tyrime nėra įtariamoji.

Šią informaciją patvirtino ir Generalinė prokuratūra. 

„Reaguojant į viešai paskelbtą informaciją apie Sveikatos apsaugos ministrei R.Šalaševičiūtei neva pareikštus įtariamus, Generalinė prokuratūra informuoja, kad ministrė R.Šalaševičiūtė buvo apklausta kaip liudytoja ikiteisminiame tyrime, kuris atliekamas dėl galimų korupcinių veikų Šiaulių ligoninėje. Aplinkybių, kurias apklausos metu liudijo ministrė, šiam ikiteisminiam tyrimui vadovaujančio Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų departamento prokuroro G.Ivanausko teigimu, šiuo metu viešinti negalima siekiant nepakenkti tyrimo sėkmei“, – teigiama Generalinės prokuratūros išplatintame pranešime.

Sulaikė darbo vietoje

STT pareigūnai Šiaulių ligoninės vadovus užgriuvo spalio 27 dieną. Šiaulių valdybos pareigūnai atliko tyrimą dėl plačiai paplitusios korupcijos Šiaulių ligoninėje.

STT pareigūnai surinko pakankamai duomenų apie ne vieną šios ligoninės vadovų sugalvotą ir veikusią korupcinę schemą, taikytą siekiant pasipelnyti ir iš kyšių, ir iš ligoninės biudžeto lėšų.

Tirdami galimus korupcinius nusikaltimus, STT pareigūnai sulaikė ligoninės generalinį direktorių Petrą Simavičių, strateginio valdymo direktorę Aušrelę Šalkauskienę ir infrastruktūros direktorių Vygentą Jocių.

STT agentai ligoninę užgriuvo vos prasidėjus darbo dienai. Buvusią Šiaulių miesto tarybos narę A.Šalkauskienę ir P.Simavičiaus dešiniąja ranka laikytą V.Jocių pareigūnai užklupo darbe.

RŠL generalinis direktorius darbovietės pasiekti nespėjo – buvo sulaikytas anksčiau.Sulaikytoji trijulė įtariama piktnaudžiavimu tarnyba, siekiant asmeninės naudos, kyšininkavimu ir kitais nusikaltimais.

Kaip įtariama, vykdant viešuosius pirkimus, kurių bendra vertė yra per kelis šimtus tūkstančių eurų, buvo siekiama, kad juos laimėtų iš anksto pasirinktos įmonės, o už tai iš šių įmonių vadovų buvo reikalaujami ir priimami kyšiai.

Taip pat tiriamos aplinkybės dėl ligoninės lėšomis įsigytų ir pasisavintų įvairių brangių daiktų bei kitos ligoninės lėšų pasisavinimo schemos. Įtariamųjų darbo vietose ir jų namuose atliktos kratos.

Sutiko duoti išsamius parodymus

Nors sulaikytiems Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovams buvo inkriminuoti sunkūs nusikaltimai, areštinėje nė vienas iš jų neužsibuvo.

Su laisvės atėmimu nesusijusių kardomųjų priemonių sulaikytieji galėjo išvengti tik sutikę duoti išsamius parodymus.

Po apklausų, pasibaigus sulaikymo terminui iš areštinės buvo išleisti visi trys Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovai.

P.Simavičiui buvo skirtas 25 tūkstančių eurų užstatas, A.Šalkauskienei – 7 tūkstančių 500 eurų, V.Jociui – 5 tūkstančių eurų užstatas.

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje išsikerojusius korupcinius nusikaltimus tirti ėmę STT pareigūnai P.Simavičiui pareiškė įtarimusi dėl kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo tarnyba, A.Šalkauskienei ir V.Jociui – dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

Įranga iškeliavo į dukters kabinetą

Tęsdami tyrimą STT pareigūnai įtarimus dėl piktnaudžiavimo pareiškė ir ligoninės Medicinos technikos aprūpinimo ir priežiūros skyriaus direktoriui Pauliui Jarmalavičiui.

Buvo įtarta, kad iš įmonių, kurios dalyvavo Šiaulių ligoninės skelbtuose viešuosiuose pirkimuose, ligoninės generalinis direktorius P.Simavičius kaip neteisėtą atlyginimą galėjo gauti brangios medicininės įrangos, kuri nukeliavo į privatų P.Simavičiaus dukters Linos Simavičiūtės kabinetą Kaune. Pernai įtarimai dėl korupcinių veikų Respublikinėje Šiaulių ligoninėje įtarimai buvo pareikšti dešimčiai asmenų.

Vykdė milijoninius projektus Detalaus tyrimo ėmęsi STT pareigūnai tikrai turėjo atkreipti dėmesį į pastaruoju metu Respublikinėje Šiaulių ligoninėje vykdytus investicinius projektus: ne vieną milijoną eurų kainavusią priėmimo skyriaus statybą, Širdies ir kraujagyslių skyriuje atliktą remontą bei įrangos įsigijimą ir kitus projektus, kurie turėjo būti derinti su Sveikatos apsaugos ministerija.

Respublikinės Šiaulių ligoninės priėmimo skyriaus statyba ir įrengimas kainavo 3 milijonus 778 tūkstančius eurų (iš jų – 3 milijonai 211 tūkstančių eurų – Europos Sąjungos fondų lėšos).

Kraujagyslių skyriaus remontas ir įranga kainavo 3 milijonus 185 tūkstančius eurų (iš jų – 2 milijonai 606 tūkstančiai eurų –  Europos Sąjungos fondų lėšos).    

Paskutiniai Respublikinėje Šiaulių ligoninėje įgyvendinti mėginti projektai – Moters ir vaiko klinikos priėmimo skyriaus remontas ir Konsultacijų poliklinikos statyba.

Moters ir vaiko klinikos priėmimo skyriaus remontui buvo gauta 417 tūkstančių eurų.

„Šalies prioritetas – dėmesys vaikų sveikatai, tad premjero sprendimas tik patvirtino šį požiūrį“, – džiaugsmo pernai gavus lėšų remontui neslėpė Respublikinės Šiaulių ligoninės generalinis direktorius P.Simavičius.

Po vadovų sulaikymo darbai sustojo

Tuometinis ligoninės vadovas tvirtino, kad renovacijos darbai prasidės jau lapkričio mėnesį, buvo pradėti vykdyti viešieji pirkimai, tačiau sulaikius Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovus, darbai sustojo.

Grandiozinio Konsultacijų poliklinikos statybos projekto darbams 2016 metais atlikti buvo nuspręsta skirti 1 milijoną eurų. Sulaikius Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovus šio projekto vykdymas taip pat buvo sustabdytas.   Ar kalbos, kad R.Šalaševičiūtė galėjo reikalauti kyšių iš ligoninių vadovų, turi pagrindo, paaiškės STT atlikus ikiteisminį tyrimą.

Portalo lrytas.lt paklausta, ar galėjo būti reikalaujama kyšių iš ligoninės vadovų, šiuo metu laikinai Respublikinės Šiaulių ligoninės generalinio direktoriaus pareigas einanti šios ligoninės Medicinos direktorė Vaiva Makštutienė atsakė: „Aš nedirbusi ligoninės vadove ir tikrai nieko komentuoti negaliu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.