Už viešai išpažintą nuodėmę ministrė staigiai nukryžiuota

Tik prieš pusantrų metų į sveikatos apsaugos ministro postą staiga įkopusiai socialdemokratei Rimantei Šalaševičiūtei jį tenka palikti irgi netikėtai. Politikę bėdos užgriuvo, kai ji viešai prisipažino prieš kelerius metus medikams davusi kyšį.

Visai neseniai R.Šalaševičiūtė (antra iš kairės) kartu su kolege V.Baltraitiene, premjeru A.Butkevičiumi ir kitais ministrų kabineto nariais pietavo pas prezidentę D.Grybauskaitę ir, regis, niekas nepranašavo audros.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Visai neseniai R.Šalaševičiūtė (antra iš kairės) kartu su kolege V.Baltraitiene, premjeru A.Butkevičiumi ir kitais ministrų kabineto nariais pietavo pas prezidentę D.Grybauskaitę ir, regis, niekas nepranašavo audros.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Jan 30, 2016, 8:16 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 8:08 PM

Kai prieš keliolika dienų Vyriausybės nariai buvo pakviesti į Prezidentūrą pietų, atrodė, kad visi Dalios Grybauskaitės vaišių dalyviai bent iki kadencijos pabaigos gali būti ramūs.

Bet prie pietų stalo šalia prezidentės sėdėjusiai socialdemokratei 61-erių R.Šalaševičiūtei tarnyba vis dėlto baigsis anksčiau.

Ministrė vakar popiet pranešė rašanti atsistatydinimo pareiškimą, kurį įteiks premjerui Algirdui Butkevičiui, kai jis sugrįš iš atostogų užsienyje.

Trauktis ragino visi

Kilus triukšmui dėl duoto kyšio, dar vakar rytą R.Šalaševičiūtė aiškino nematanti reikalo trauktis iš posto. Bet premjeras buvo kitos nuomonės.

„Manau, kad ji puikiai supranta ir kaip Seimo narė, ir kaip politikė, kad kiekvienas žmogus turi prisiimti atsakomybę už tam tikrus žingsnius, ir manau, jog ji tikrai pasielgs teisingai ir atsakingai“, – BNS kalbėjo A.Butkevičius.

Raginimo trauktis R.Šalaševičiūtė sulaukė ir iš pernai socialdemokratų įkurtos vadinamosios Skaidrumo grupės, kuriai vadovauja Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

Šalies vadovė D.Grybauskaitė taip pat tvirtino, kad į labai blogą padėtį patekusi ministrė neturi kitos išeities kaip atsistatydinti.

Prisipažinimas pribloškė

R.Šalaševičiūtei nemalonumai prasidėjo ketvirtadienį, kai ji kalbėdama per radiją paatviravo, jog prieš kelerius metus gydytojui yra įteikusi vokelį su pinigais.

„Atvirai sakant, prieš penkerius ar šešerius metus ir aš vokelį esu nešusi, nes vienas artimų giminaičių kategoriškai atsisakė darytis operaciją, kol nebus su gydytoju iš anksto atsiskaityta. Mano pastangos jį įkalbėti nepadėjo“, – per radiją kalbėjo politikė.

Tokiu prisipažinimu ministrė esą siekė atgrasyti kitus nuo panašaus poelgio, dėl kurio ji gailisi, tačiau sulaukė priešingo efekto. R.Šalaševičiūtę ėmė aštriai atakuoti ne tik opozicija, bet ir partijos bičiuliai.

O vakar rytą dėl viešo prisipažinimo apie kyšį politikei teko vykti į apklausą Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) būstinėje, kur ji paliudijo 2011 metais neįvardytam medikui davusi 100 litų (29 eurus).

Tiesa, netrukus STT pranešė, kad suėjus senaties terminui ikiteisminis tyrimas dėl duoto kyšio nebus pradėtas.

Pažiro ir rimtesnių įtarimų

Bet sena kyšio istorija, pasirodo, buvo tik bėdų pradžia. Vakar buvo pranešta, jog teisėsauga jau kurį laiką tiria galimus korupcinius ryšius tarp ministrės ir kai kurių ligoninių vadovų, – neva iš jų galėjo būti reikalaujama kyšių už tai, kad ministerijos skirstoma Europos Sąjungos parama atitektų tam, kam reikia.

Kad pareigūnai ministrei lipa ant kulnų, žiniasklaidai mįslingai užsiminė net naujasis generalinis prokuroras Evaldas Pašilis. Tačiau vėliau Generalinės prokuratūros atstovai padėtį sušvelnino.

Galiausiai paaiškėjo, jog ministrė buvo apklausta kaip liudytoja atliekant ikiteisminį tyrimą dėl galimų korupcinių veikų Šiaulių ligoninėje.

Pati R.Šalaševičiūtė vakar pripažino, kad atliekant šį tyrimą buvo klausomasi ir jos pokalbių, bet jie esą neatskleidžia kokių nors netinkamų veiksmų: „Per visą laiką turbūt buvo penki pokalbiai su Petru Simavičiumi (nušalintu Šiaulių ligoninės direktoriumi. – Red.).

Susipažinau su pokalbių išklotinėmis ir man nekilo jokių minčių, kad galėtų būti pareikšti įtarimai. Puikiai žinau, ką dariau, ką kalbėjau, ir už savo veiksmus atsakau.“

Paveikė politikų nuomonės

Iš visų pusių pasipylę įtarimai ir kaltinimai ministrei buvo netikėti – ypač dėl kyšių reikalavimo iš ligoninės vadovų.

Anot R.Šalaševičiūtės, visi tie kaltinimai nėra pagrįsti teisinėmis išvadomis. Nepaisant to, ji nusprendė trauktis.

„Jeigu yra pareiškiama nuomonė, kad reikia atsistatydinti, vadinasi, reikia rašyti ir prašymą“, – paaiškino politikė.

Netekusi ministro posto R.Šalaševičiūtė toliau dirbs Seime.

Socialdemokratai yra patvirtinę jos kandidatūrą į Seimą Telšių vienmandatėje apygardoje, bet kol kas nežinia, ar po skandalo šis sprendimas nebus pakeistas.

Kliuvo įprotis rūkyti

Ministrės partijos kolegos jau kurį laiką su nerimu sekdavo jos viešus paatviravimus.

Po R.Šalaševičiūtės prisipažinimo dėl duoto kyšio medikams socialdemokratai prisiminė ir kitą su sveikatos apsaugos ministro postu nederantį jos įprotį – rūkyti.

Nors politikė neslėpė, jog rūko, viešai tikino, kad ministerijoje jos niekas nematė to darant: „Kabinete ir greta esančiame kambaryje rūkiau tik su svečiais iš užsienio.“

Prieš tai Sveikatos apsaugos ministerijai vadovavęs socialdemokratas V.Andriukaitis pavaldiniams griežtai draudė rūkyti ne tik įstaigos viduje, bet ir šalia pastato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.