Apie kyšius prisipažinusi A. Maldeikienė bijo netekti akių

Vilniaus miesto tarybos narė Aušra Maldeikienė socialiniame tinkle viešai prsipažino davusi nemenkas sumas medikams ir sakė nebijanti, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė po šio prisipažinimo lieps atsistatydinti iš Vilniaus miesto tarybos. Žodžio kišenėje neieškanti ekonomistė tik būgštavo, kad jai nenukapotų rankų ir neišbadytų akių.

A.Maldeikienė piktinosi, kad R.Šalaševičiūtė baudžiama už tiesą.<br>R.Danivevičiaus nuotr.
A.Maldeikienė piktinosi, kad R.Šalaševičiūtė baudžiama už tiesą.<br>R.Danivevičiaus nuotr.
R.Šalaševičiūtė patvirtino, kad įteiks A.Butkevičiui prašymą atsistatydinti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Šalaševičiūtė patvirtino, kad įteiks A.Butkevičiui prašymą atsistatydinti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Politologas A.Krupavičius skandalą siejo su artėjančiais Seimo rinkimais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Politologas A.Krupavičius skandalą siejo su artėjančiais Seimo rinkimais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 1, 2016, 1:23 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 2:41 PM

„Je suis Šalaševičiūtė“ – tokiais žodžiais, prancūzų solidarumo su islamistų sušaudyta „Charlie Hebdo“ redakcija parafraze A.Maldeikienė pradeda savo pasisakymą socialiniame tinkle. Taip ji išsakė solidarumą su pirmadienį prašymą atsistatydinti  turinčia įteikti sveikatos apsaugos ministre Rimante Šalaševičiūte.

Skandalas kilo po to, kai ministrė vienoje radijo laidoje, kalbėdama apie korupciją sveikatos apsaugos sistemoje, užsiminė kažkada irgi davusi kyšį medikams – paminėjo tai kaip smerktiną pavyzdį.

Nusprendė atsistatydinti

Atviravimas R.Šalaševičiūtei atsirūgo – prezidentė Dalia Grybauskaitė netikėtai pareiškė, kad toks asmuo kaip R.Šalaševičiūtė, metanti neskaidrų šešėlį ant Vyriausybės, neturėtų dirbti ministre. Iš paskos prezidentei uoliai galvą palinkčiojo ir ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius bei Socialdemokratų partijos vadovai, lengva ranka paaukoję vieną gabiausių šioje Vyriausybėje ministrių.

Užspeista į kampą R.Šalaševičiūtė žadėjo, kad šį pirmadienį premjerui įteiks prašymą atsistatydinti.

Mūru už parklupdytą sveikatos apsaugos ministrę stojo Vilniaus miesto tarybos narė ekonomistė A.Maldeikienė. Skandalą ji pavadino melo spektakliu, esą nukentėjo žmogus, išdrįsęs pasakyti tiesą.

„Lietuvoje stiprėja baisi tendencija, praėjusią savaitę virtusi absurdu. Šioje šalyje sakyti tiesą tapo dalyku, už kurį žmogus gali būti nulinčiuotas ir netekti ministro posto. Jeigu Rimantė Šalaševičiūtė būtų melavusi,  viskas būtų gerai. Viskas puiku, normali kasdienybė. Bet tiesa apie paprastą kasdienę visiems žinomą praktiką, su kuria kovoti reikia labai tvirto stuburo, sukėlė tokią valdžios viršūnių pasipiktinimo audrą, kad tapo aišku: tos viršūnės jau pačios tiek prisimelavusios, kad bet kurio asmens atviras žodis ir mąstymas (ministrė aiškinosi ir kodėl, kaip darė, ir kodėl neatsilaikė, ir  kodėl taip daryti blogai) joms tampa asmenine grėsme. Melas juos vienija, melu jie laikosi“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė A.Maldeikienė.

Prisipažino davusi kyšius

Vilniaus savivaldybės politikė irgi ryžosi provokuojamam atvirumui. Ji išsamiai papasakojo, kaip pati davė piniginę „dovaną“ gydytojams – ir ne vieną kartą.

„Ministrė kyšį medikams davė vieną kartą, o aš esu keturis kartus didesnė nusidėjėlė: du kartus tai dariau sovietiniais laikais, du — jau nepriklausomybės metais. Laisvoje Lietuvoje apmokėjau už mamos akių operacijas Kauno akių klinikoje (dvi akys po 500 litų; pinigai buvo mamos, ji labai troško atsilyginti gydytojui, bet kažkodėl nusprendė juos perduoti per mane, neva, jeigu duosiu aš, tai bus kažkaip rimčiau). Pirmas ir paskutinis kartas, kai mokėjau už man suteiktą medicinos pagalbą, buvo Vilniaus greitosios pagalbos ligoninėje, kur buvau tiesiog atvirai reketuojama. Iš pradžių tuo užsiėmė palatos kaimynės, labai mielos pagyvenusios moterys, kurios ilgai taupė pinigus sąnario operacijai ir gerai žinojo, kad mokestis yra 600 litų (tai buvo prieš kokius aštuonerius metus): 500 chirurgui, 100 anesteziologui. Vos atvykusios į palatą jos sulaukė gydytojų, viešai jiems tuos pinigus padavė (per dvi valandas taip mano akyse savininkus pakeitė 1200 litų)“, – pasakojo A.Maldeikienė.

Ji ironiškai pareiškė, kad dabar gali sulaukti bausmės už atvirumą, tačiau to nebijanti.

„Šias patirtis jau esu apsakiusi ir aprašiusi. Dabar Lietuvos prezidentė ir visa jos orkų armija turbūt pareikalaus, kad atsistatydinčiau iš visų vietų — Vilniaus tarybos, universiteto ir televizijos kartu paėmus. Prašau. Bėda maža. Kad tik akių neišdurtų ir rankų nenukapotų, nes negalėsiu skaityti ir rašyti, o tai jau būtų sunku“, – juoduoju humoru pliūptelėjo A.Maldeikienė socialiniuose tinkluose.

Kodėl ritasi ministrės galva

Iš tiesų, kodėl R.Šalaševičiūtės atvejis sukėlė tokią nervingą politikų reakciją ir atgarsį visuomenėje? Juk sveikatos apsaugos ministrė ne pirmoji šios kadencijos Vyriausybės narė, užkliūvanti prezidentei, ir ne pirmoji priversta atsistatydinti.

„Atsakymas būtų paprastas – artėja rinkimai. Taip, R.Šalaševičiūtė tik pasakė, kad karalius nuogas. Bet padarė tai ne laiku. Jei būtų taip pasakiusi, pavyzdžiui, po Seimo rinkimų, reakcija būtų kitokia. Dar taip sutapo, kad, „Vilmorus“ sociologinių apklausų duomenimis, socialdemokratų reitingai pastaruoju metu nukrito 3 proc. Tai, matyt, irgi paskatino LSDP aukoti  apie savo asmeninę nuodėmę, tegul ir nedidelę, prisipažinusią ministrę“, – svarstė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Socialinių mokslų fakulteto dekanas Algis Krupavičius.

Vis dėlto R.Šalaševičiūtės sužlugdymo istorijoje lieka nemaža mįslių.

„Keista, kad D.Grybauskaitė taip palyginti aršiai puolė R.Šalaševičiūtę. Pastaroji buvo laikoma prezidentės globotine, D.Grybauskaitė norėjo R.Šalaševičiūtę matyti sveikatos apsaugos ministro poste. Matyt, sentimentus nubraukė artėjantys rinkimai. Prezidentė dabar nepraleidžia nė menkiausios progos įgelti socialdemokratams. Turbūt savo prielankumo dešiniosioms partijoms neslepianti prezidentė tokiu būdu siekia uždirbti kuo daugiau politinio kapitalo liberalams ir konservatoriams“, – sakė politologas A.Krupavičius.

Tačiau kodėl nekrito vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis po to, kai po Vilnių lakstė iš policijos panosės pasprukęs automatu ginkluotas narkomanas, o ministras šiurkščiai atsikirto Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei? Tada D.Grybauskaitė irgi paleido bandomuosius šūvius, pareiškusi, jog S.Skvernelis ne pirmą kartą parodo žemą politinę kultūrą. Bet tada Vyriausiasybės koalicijos partneriai mūru stojo už S.Skvernelį.

Kodėl R.Šalaševičiūtė dabar nesulaukė jokios koalicijos politikų paramos?

„Padėtis skiriasi iš esmės. Nei politikai, nei visuomenė neįžvelgė asmeninės S.Skvernelio nuodėmės. Už incidentą tada tiesiogiai buvo atsakingas Policijos departamentas, ne vidaus reikalų ministras betarpiškai. R.Šalaševičiūtė pataikė į jautrų nervą, medikų korupciją, paminėdama savo pačios nederamą elgesį – artėjant Seimo rinkimams. Ir tai jai kainavo ministrės postą. Pagaliau D.Grybauskaitė labai paiso reitingų. O S.Skvernelio reitingai – aukšti, kylantys aukštyn“, – paaiškino politologas A.Krupavičius.

Kelią perbėgo violetinė katė

Bet gal atsakymo į klausimą, kodėl prezidentė D.Grybauskaitė taip aršiai kibo į atlapus R.Šalaševičiūtei, reikia ieškoti netolimoje praeityje? Net jei pastaraisiais metais sveikatos apsaugos ministrė ir šildėsi prezidentės malonių spinduliuose, tarp jų buvo perbėgusi juoda katė. Tiksliau – violetinė. Neringa Venckienė su visa kraupia Garliavos pedofilijos istorija.

R.Šalaševičiūtė dirbo Vaiko teisių apsaugos kontroliere, kai 2009 metais Drąsius Kedys visas institucijas, taip pat ir vaiko teisių apsaugos tarnybas užvertė pareiškimais, kad Andrius Ūsas bei teisėjas Jonas Furmanavičius tvirkino jo mažametę dukrą, o jos motina Laimutė Stankūnaitė veikė kaip sąvadautoja.

R.Šalaševičiūtė buvo viena pirmųjų violetinio kvaitulio apimtoje Lietuvoje, ėmusi įtarti, kad kažkas čia negerai, kad D.Kedys pučia nuodingą miglą.

Ir atvirai apie tai prabilo. Jau po J.Furmanavičiaus ir Violetos Narkevičienės nužudymo R.Šalaševičiūtė žurnalistui tada pasakojo apie keistą D.Kedžio elgesį: „Jis ateidavo į tarnybą, tėkšdavo krūvą pareiškimų ir pabėgdavo. Niekaip nepavykdavo su juo pasikalbėti, išsiaiškinti svarbius dalykus.“

Įsiliepsnojus aitroms Garliavos patvoryje, R.Šalaševičiūtė tenykštės minios akyse buvo paversta viena didžiausių „blogiukių“, tariamo pedofilų klano užtarėja.

Kaip žinia, prezidentė D.Grybauskaitė ilgą laiką beveik atvirai rėmė N.Venckienę ir neleido teisėsaugai jos pričiupti.

„Kiek žinau, Kauno apygardos teismo teisėja N.Venckienė pasirengusi vykdyti teismo sprendimą ir grąžinti dukterėčią motinai, jei mergaitė pati norės“, – oficialiai buvo pareiškusi prezidentė, nors Venckienė nė neketino to daryti.

Tik po to, kai lankantis JAV D.Grybauskaitės automobilį apspito įdūkę D.Kedžio šalininkai, prezidentė liovėsi kištis į Garliavos įvykius.

R.Šalaševičiūtė dar 2009 metais, po žudynių Kaune, atsistatydino iš Vaiko teisių apsaugos kontrolierės posto. Vėlesni jos liudijimai padėjo išsklaidyti violetinį mitą apie Kauno pedofilų tinklą ir prokurorų „kilerių komandą“ bei kitus iš N.Venckienės aplinkos sklidusius kliedesius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.