Laukė driokstelėjimo, o išgirdo pirstelėjimą

Nuteistam Viktorui Uspaskichui neteks nei sėsti į kalėjimą, nei nuo jo sprukti kur nors į užsienį. Bet ar pinigine bauda atsipirkęs Darbo partijos dvasinis vadovas grįš į politikos sceną, nuo kurios nulipo laukdamas teismo nuosprendžio?

Apeliacinio teismo teisėja V.Ražinskaitė (viduryje) perskaitė nuosprendį, kuriuo piniginės baudos skiriamos Seimo nariui V.Gapšiui ir M.Liutkevičienei.<br>T.Bauro nuotr.
Apeliacinio teismo teisėja V.Ražinskaitė (viduryje) perskaitė nuosprendį, kuriuo piniginės baudos skiriamos Seimo nariui V.Gapšiui ir M.Liutkevičienei.<br>T.Bauro nuotr.
2013-aisiais Vilniaus apygardos teismo laisvės atėmimu nubaustas V.Uspaskichas visą laiką tikino esą nekaltas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
2013-aisiais Vilniaus apygardos teismo laisvės atėmimu nubaustas V.Uspaskichas visą laiką tikino esą nekaltas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Generalinės prokuratūros prokuroras S.Verseckas neįgyvendino savo užmojų skirti griežtesnes bausmes „darbiečiams“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Generalinės prokuratūros prokuroras S.Verseckas neįgyvendino savo užmojų skirti griežtesnes bausmes „darbiečiams“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Tadas Ignatavičius, Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 2, 2016, 5:44 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 1:28 PM

Vietoj šešerių metų nelaisvės – 6,8 tūkst. eurų bauda.

Tokia netikėta garsiosios Darbo partijos juodosios buhalterijos bylos atomazga pradžiugino V.Uspaskichą, rašo „Lietuvos rytas“.

Tik dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo kaltu pripažintas Darbo partijos patriarchas vakar neatvyko išklausyti sausakimšoje salėje perskaityto Apeliacinio teismo nuosprendžio.

„Lenkiu galvą prieš šią teisėjų kolegiją, džiaugiuosi, kad ir Lietuvoje yra teisėjų, kurie nėra paveikiami iš viršaus“, – netrukus po teismo sprendimo „Lietuvos rytui“ sakė sirguliuojantis europarlamentaras, vakar buvęs Strasbūre.

Bet išteisintas pasijutęs V.Uspaskichas švęsti irgi neskubėjo.

„Aš juk negeriu ir ritualai man nebūtini“, – paklaustas, ar jau atkimšo šampaną, kalbėjo politikas.

Jis dar nebuvo apsisprendęs, ar skųs vakarykštį teismo sprendimą Aukščiausiajam teismui.

Kad ir kaip būtų, pastaruoju metu demonstratyviai į šešėlį pasitraukęs V.Uspaskichas nežada sugrįžti nei į Darbo partiją, nei į aktyvesnę politiką, nes tai esą jo daugiau nedomina: „Aš turiu kitą užsiėmimą, daug ramesnį už politiką.“

Sudėliojęs kitokią dėlionę?

Vakar „Lietuvos ryto“ kalbinti Darbo partijos įkūrėjo bendražygiai, politikai, politologai abejojo, ar V.Uspaskichas bristų į tą pačią upę.

Politologas Lauras Bielinis skeptiškai vertino galimybę, kad verslininkas grįžtų vadovauti Darbo partijai: „Manau, kad jis pavargęs nuo politikos. Matyti, kad jis jau seniai sudėliojęs kitą planą – pasitraukti iš politikos ir veikti kitame lauke.“

L.Bielinis pripažino, kad artėjantis teismo nuosprendis greičiausiai turėjo nemažai įtakos tokiai europarlamentaro dėlionei: „Ši partija šiandien išgyvena ne pačius geriausius laikus, bet nežinia, ar V.Uspaskicho grįžimas į partiją pagerintų jos įvaizdį ir reitingus.“

Vienas socialdemokratų lyderių Gediminas Kirkilas taip pat nemano, kad V.Uspaskichas bandytų gelbėti partiją: „Aišku, iš šio politiko galima visko tikėtis, bet šįkart neatrodo, kad jis norėtų grįžti.

Man jo pasitraukimas atrodo realus, o ne apsimestinis. Atrodo, kad šį projektą jis baigė, o ar imsis kito – nežinia.“

Darbo partijos vadovas Valentinas Mazuronis teigė, jog V.Uspaskichas nebuvo verčiamas trauktis iš partijos, todėl abejoja, kad jis blaškytųsi: „Negirdėjau, kad jis galėtų ar norėtų grįžti. Jis yra solidus verslininkas ir politikas. Jo sprendimas buvo gerai apgalvotas ir, manau, nesusijęs su teismo procesu.“

Nuosprendis sušvelnintas

2013-ųjų liepą Vilniaus apygardos teismas V.Uspaskichui buvo skyręs ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, o prie Darbo partijos vairo taip pat stovėjusiam jo bendražygiui Seimo nariui Vytautui Gapšiui – 10 tūkst. eurų baudą.

Nors dar vakar būta svarstymų, kad politikai gali išgirsti kur kas griežtesnį nuosprendį, nes to reikalavo prokuroras, ar net slėptis nuo teisingumo, Apeliacinis teismas kaltinamiesiems buvo daug kam netikėtai palankus – abu išteisinti dėl sukčiavimo ir nuteisti tik dėl apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Už šį nusikaltimą V.Uspaskichui skirtos 6,8 tūkst. eurų, o V.Gapšiui – 3,6 tūkst. eurų baudos.

Nuosprendis pakeistas ir buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei – vienų metų laisvės atėmimo bausmė pakeista į 5,7 tūkst. eurų baudą.

Prokuroras nenuleidžia rankų

Darbo partija kaltinta 2004–2006 metais į apskaitą neįtraukusi daugiau kaip 24 mln. litų (beveik 7 mln. eurų) pajamų ir 23 mln. litų (6,6 mln. eurų) išlaidų.

2012 metų spalį Generalinė prokuratūra teisiamiesiems pateikė naują kaltinimą – dėl sukčiavimo. Byloje buvo teigiama, jog Darbo partija ir keturi kaltinamieji valstybės institucijoms galėjo pateikti neteisingus duomenis apie pajamas, pelną ar turtą, taip siekdami išvengti mokesčių.

Kaltinimus pakeitęs prokuroras Saulius Verseckas buvo įsitikinęs, kad mokestinių prievolių vengimas prieš valstybę yra sukčiavimas. Tai pripažino ir Vilniaus apygardos teismas.

Bet Apeliacinis teismas sukčiavimo neįžvelgė.

Todėl S.Verseckas svarstė galimybę kreiptis į Aukščiausiąjį teismą, kuris turėtų išaiškinti, kodėl teismai nevienodai traktavo apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymą ir laikė tai ne sukčiavimu, o siekiu išvengti mokesčių.

„Noriu pasidžiaugti, kad nuosprendis šioje byloje pagaliau įsiteisėjo. Teismas konstatavo visiems svarbų faktą, kad Darbo partija 2004–2006 metais iš tiesų gyveno iš milžiniškų neaiškios kilmės lėšų, kurios buvo neįtrauktos į apskaitą ir nedeklaruojamos“, – guodėsi prokuroras.

Skirtingos politikų nuomonės

Tuo metu Seimo „darbiečių“ frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys mano, kad Apeliacinio teismo sprendimas būtų teisingas, jeigu kaltinamieji būtų išteisinti: „Šis sprendimas patvirtina, kad dešimt metų partija ir jos vadovai buvo vaikomi visiškai be reikalo.“

Anot politiko, dabar visi gali įsitikinti, kad Darbo partijos byla buvo politizuota, – tai V.Uspaskichas tvirtino visą laiką.

„Bet po dešimties metų teismas neišdrįso pasakyti, kad jie visiškai nekalti, todėl skyrė bent baudas“, – pridūrė K.Daukšys.

Seimo vicepirmininko G.Kirkilo vakarykštis teismo sprendimas ypač nenustebino, nes esą ir Vakaruose panašios bylos išsprendžiamos nesiunčiant žmonių į kalėjimus.

Socialdemokratas svarstė, kad taip elgiamasi siekiant išvengti žmogaus teisių pažeidimų, ypač kai bylos nagrinėjamos taip ilgai.

G.Kirkilas taip pat skeptiškai vertino opozicijos užmojus pradėti apkaltą V.Gapšiui. Politikas mano, kad nėra pagrindo dėl to kreiptis į Konstitucinį teismą, nes tuo metu, kai buvo padarytas nusikaltimas, „darbietis“ dar nebuvo Seimo narys.

Seimo opozicija žada siekti, kad būtų sušaukta neeilinė sesiją ir pradėta apkaltos procedūra V.Gapšiui. Tačiau be valdančiųjų parašų ją sušaukti gana keblu.

Opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius, nors ir įžvelgia socialdemokratų nenorą veltis į šią procedūrą, vis dėlto tikisi, kad kairieji ją parems: „Mes pradėsime rinkti parašus, nes pro pirštus žiūrėti į politinių korupcinių bylų eigą būtų neatsakinga.“

Bet šie grasinimai nė motais Seimo pirmininkei „darbietei“ Loretai Graužinienei. Ji mano, kad V.Gapšio apkaltai nėra pagrindo.

Susirinko minia gerbėjų

V.Gapšys šiuo metu lankosi JAV, todėl vakarykščiame teismo posėdyje, kaip ir V.Uspaskichas, nedalyvavo. Išklausyti Apeliacinio teismo sprendimo iš nuteistųjų atvyko tik M.Liutkevičienė.

Tačiau teisme netrūko Darbo partijos gerbėjų – jie į teismą pradėjo plūsti likus beveik valandai iki posėdžio. Keli šimtai smalsuolių sunkiai tilpo į didžiausią Apeliacinio teismo salę, dalis jų stovėjo visą posėdžio laiką.

Tokiam antplūdžiui buvo pasirengę ir policijos pareigūnai – jie budėjo ir teismo prieigose, ir prie posėdžių salės durų.

Bet nei teisėjams, nei policininkams drausminti susirinkusiųjų neprireikė. Su puokšte gėlių atėjusi moteris iš pradžių visus bendraminčius vaišino saldainiais, o teisėjai Violetai Ražinskaitei paskelbus nuosprendį žiūrovai plojo lyg per koncertą.

Dešimtmečio byla

* 2006 metų gegužės 17 dieną Generalinės prokuratūros ir Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai atliko kratas verslininko R.Ruškulio darbovietėje ir namuose. Įtariama, kad per šį veikėją Darbo partiją pasiekdavo verslininkų atlygis už ES paramą. V.Uspaskichas tą pačią dieną išvyko į Rusiją.

* Po dviejų dienų „darbiečius“ užgriuvo pareigūnai, per dvi savaites pareigūnai atliko 10 kratų, paimta 19 kompiuterių, sulaikyti 3 asmenys.

* Gegužės 25 d. L.Graužinienė išvyko į Rusiją pas V.Uspaskichą. Tos pačios dienos rytą tuometis premjeras A.Brazauskas užsiminė, kad V.Uspaskichui reikėtų pasitraukti iš partijos pirmininko posto.

* Gegužės 31-ąją Darbo partija atšaukė savo ministrus iš Vyriausybės, o A.Brazauskas atsistatydino iš premjero posto.

* Birželio 5 dieną V.Uspaskichas telefonu iš Rusijos pranešė, kad nieko nebijo, tačiau grįžti į Lietuvą neketina. Birželio 27 d. jis pranešė, kad pasitraukia iš Darbo partijos vadovo posto.

* Birželio 29 d. Darbo partijai Generalinė prokuratūra pateikė įtarimus dėl neteisingų duomenų apie pelną, pajamas ir turtą pateikimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo.

* Rugpjūčio 26 d. į suvažiavimą susirinkę Darbo partijos nariai naujuoju vadovu išrinko buvusį ūkio ministrą K.Daukšį. Jis iškart pareiškė, kad partijai atsiriboti nuo V.Uspaskicho būtų neteisinga.

* Į Lietuvą V.Uspaskichas grįžo 2007 metų rugsėjo 26 dieną. Vos išlipusį iš lėktuvo jį sulaikė pareigūnai ir nuvežė į areštinę. Apklausa truko keturias valandas, o už grotų jis praleido vieną parą ir į laisvę buvo paleistas už pusės milijono litų užstatą.

* Darbo partijos byla Vilniaus apygardos teisme buvo pradėta nagrinėti 2008 metų birželio 19-ąją.

* Apygardos teismas nuosprendį paskelbė 2013 metų liepos 12 dieną.

* Apeliaciniame teisme kaltinimai ketvirtajai nuteistajai V.Vonžutaitei dėl jos sveikatos būklės išskirti į atskirą bylą, kuri dar nebaigta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.