Studijų naujienos: įstoti bus sunkiau, didės stipendijos

Vasario 4–6 dienomis Vilniaus „Litexpo“ parodų centre vykstanti XIV tarptautinė mokymosi, žinių ir karjeros planavimo paroda „Studijos 2016“ supažindina su mokymosi aukštosiose ir profesinėse mokyklose galimybėmis, su reikalingiausiomis profesijomis ir specialybėmis, su karjeros ir verslo perspektyvomis, su stažuotėmis ir savanoryste.<br>T.Bauro nuotr.
Vasario 4–6 dienomis Vilniaus „Litexpo“ parodų centre vykstanti XIV tarptautinė mokymosi, žinių ir karjeros planavimo paroda „Studijos 2016“ supažindina su mokymosi aukštosiose ir profesinėse mokyklose galimybėmis, su reikalingiausiomis profesijomis ir specialybėmis, su karjeros ir verslo perspektyvomis, su stažuotėmis ir savanoryste.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2016, 9:57 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 7:21 AM

Ketvirtadienį startavo XIV tarptautinė mokymosi, žinių ir karjeros planavimo parodaStudijos“. Svarbios naujienos: keliama priėmimo į universitetus ir kolegijas kartelė, daugiau studentų bus priimama į IT specialybę – šitaip reaguojama į rinkos poreikius, o abiturientams reikės laikyti matematikos egzaminą, jei norės studijuoti nemokamai. Gerai besimokantiems didės stipendijos.

Parodą atidaręs švietimo ir mokslo viceministras Rolandas Zuoza pabrėžė profesijos pasirinkimo svarbą ir pristatė studijų ir profesinio mokymo aktualijas.

„Čia, parodoje, išvysite ištisą specialybių kaleidoskopą. Abiturientus kviečiu rinktis atsakingai ir nebūtinai lengviausią kelią. Bet – įsiklausant į širdies balsą, atsižvelgiant į savo talentus. Drąsiai eikite į priekį ir įgyvendinkite savo svajones. Būkite inovatoriais – tam šiandien skatina ir moderniausių mokslinių tyrimų paroda“, – sakė viceministras dr. R. Zuoza.

Daugiau studijų vietų IT specialistams

Kaip pabrėžė švietimo ir mokslo viceministras, šiais metais valstybės finansavimas studijoms išliks stabilus, nors abiturientų skaičius kasmet mažėja apie 10 proc. Tenkinant darbo rinkos ir valstybės poreikius 50 proc. daugiau studijų vietų šiemet planuojama skirti IT studijų programoms.

„Toks studijų finansavimo prioritetų perskirstymas – racionalus atsakas į skaitmeninės ekonomikos padiktuotus darbo rinkos pokyčius. Jau nekyla abejonių, kad IT darbuotojų trūkumo problemą reikia spręsti kompleksinėmis priemonėmis, todėl Švietimo ir mokslo ministerijos iniciatyva yra ilgai laukta ir labai sveikintina. Tikėtina, kad tai suteiks teigiamą impulsą su IT susijusių studijų populiarinimui, šios srities specialistų skaičiaus ir viso Lietuvos IRT sektoriaus augimui“, – sakė asociacijos „Infobalt“ vykdomasis direktorius Paulius Vertelka.

Didės stipendijos

Nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. beveik ketvirtadaliu didės studentų skatinamosios stipendijos. Nuo rugsėjo jas padidinus, vienai valstybės finansuojamų studijų vietai bus skiriama apie 20 eurų daugiau nei pernai.

Nuo praėjusių metų spalio 1 d. 25 proc. padidintos doktorantų stipendijos. O studijų įmoką galėjo atgauti daugiau gerai besimokančių studentų – beveik 10 proc.

Keliama priėmimo kartelė

Siekiant, kad į aukštąsias mokyklas būtų priimami tik studijuoti pasirengę jaunuoliai, šiemet įvedamas matematikos egzaminas stojantiesiems į valstybės finansuojamas vietas, išskyrus į menų studijas.

Be to, kaip ir pernai, pretenduojantieji į valstybės finansavimą dar turės būti išlaikę lietuvių kalbos ir literatūros bei užsienio kalbos (anglų, vokiečių ar prancūzų) brandos egzaminus.

Priėmimo kartelę kelia ir aukštosios mokyklos. Aukštųjų mokyklų vadovai yra sutarę, kad 2016 m. į universitetus bus priimama surinkus ne mažiau kaip 2, į kolegijas – ne mažiau kaip 1,2 stojamojo balo.

Populiarėja profesinis mokymas

Nors bendras mokinių skaičius mažėja, kasmet į profesines ateina dešimtadaliu daugiau mokinių nei planuota priimti. Populiarumą lemia atsinaujinusios profesinės mokyklos. Šiemet jau atidaryti visi 42 sektoriniai praktinio mokymo centrai, aprūpinti pačia moderniausia įranga. Siūlomos naujos patrauklios mokymo programos, prigyja pameistrystė – mokymas darbo vietoje. Pernai pameistrystės būdu mokėsi 1400 mokinių.

Apie parodą

Vasario 4–6 dienomis Vilniaus „Litexpo“ parodų centre vykstanti XIV tarptautinė mokymosi, žinių ir karjeros planavimo paroda „Studijos 2016“ supažindina su mokymosi aukštosiose ir profesinėse mokyklose galimybėmis, su reikalingiausiomis profesijomis ir specialybėmis, su karjeros ir verslo perspektyvomis, su stažuotėmis ir savanoryste.

Studijų paroda kasmet plečiasi ir auga, šiemet joje galima rasti ne tik aukštąsias ir profesines mokyklas, bet ir IDĖJŲ INKUBATORIŲ, 3K, PAŽINK SAVE zonas, INOVACIJŲ ALĖJĄ, PROFESIJOS KALBA, VERSLAS JAUNIEMS erdves. Parodoje šiemet numatyta daugiau kaip 200 renginių, dalyvaus 220 mokymo įstaigų iš Lietuvos ir užsienio šalių

ŠMM stende dirbs robotas

Vasario 5 d. 11 val. konferencijoje „Rinkis atsakingai“ studijų galimybes pristatys Švietimo ir mokslo ministerija. Konferenciją bus galima tiesiogiai stebėti internetu.

Ministerija taip pat kviečia aplankyti savo stendą, kuriame galėsite pabendrauti su robotuku NAO, bus pateikiama informacija apie bendrąjį ugdymą, profesinį mokymą, brandos egzaminus, aukštąjį mokslą ir kitas mokymosi galimybes.

Pirmą kartą į Lietuvą ir parodą STUDIJOS atvyko keliaujanti CERN paroda, kuri padės išplėsti Visatos suvokimo ribas ir demonstruos išradingiausius inžinerijos pasiekimus. Kiekvienas parodos lankytojas turės išskirtinę galimybę atrasti naujus mokslo horizontus, LHC tunelyje žaisti protonų futbolą bei užduoti klausimus mokslininkams iš CERN.

Studijų parodą rengia Švietimo ir mokslo ministerija ir „Litexpo“. Paroda kasmet sutraukia dešimtis tūkstančių lankytojų iš visos Lietuvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.