Medikai suglumę: už ką nukirsdinta Rimantė Šalaševičiūtė?

Pašalinus iš posto sveikatos apsaugos ministrę Rimantę Šalaševičiūtę, gydytojai liausis ėmę, o pacientai davę kyšius. Į apytuštes regionų ligonines prigužės jaunų, principingų medikų, pasirengusių naktimis triūsti už minimalų atlygį, net be saldainių ar brendžio dovanų.

R.Šalaševičiūtė nusprendė atsistatydinti.<br>D.Umbraso nuotr.
R.Šalaševičiūtė nusprendė atsistatydinti.<br>D.Umbraso nuotr.
Kardiologas A.Laucevičius teigė neabejojęs R.Šalaševičiūtės kompetencija.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Kardiologas A.Laucevičius teigė neabejojęs R.Šalaševičiūtės kompetencija.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Kauno klinikų vadovas R.Jurkevičius mano, jog sveikatos apsaugos reforma vyko palyginti sklandžiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno klinikų vadovas R.Jurkevičius mano, jog sveikatos apsaugos reforma vyko palyginti sklandžiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 8, 2016, 1:04 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 8:10 PM

R.Šalaševičiūtė tiesiog buvo neskaidri ir nekompetentinga, todėl nepadarė stebuklų – tuo tikima Prezidentūroje. Bet ne valdžios kabinetuose, o ligoninėse prakaituojantys medikai mano kitaip: dažna ministrų kaita parklupdys ant kojų pradėjusią stotis sveikatos apsaugos sistemą.

Jau mažai abejonių, kad apie praeityje 100 litų (29 eurų) duotą kyšį prasitarusi R.Šalaševičiūtė vasario 9 dieną iš atostogų grįžusiam premjerui Algirdui Butkevičiui įteiks atsistatydinimo pareiškimą.

Mažai abejotina, kad ministras pirmininkas jo nepriims. Nuo ministrės atsižegnojo ir savi – iki šiol negirdėta socialdemokratų partinė struktūra, LSDP Skaidrumo grupė, pritarė, kad R.Šalaševičiūtė trauktųsi iš posto.

Kirvį virš sveikatos apsaugos ministrės iškėlusi Prezidentūra nusprendė ją dar paspirginti pareikšdama, jog ji netinkamai atliko savo pareigas.

Kalbėdamas per radiją prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Mindaugas Lingė pareiškė, kad R.Šalaševičiūtė atleidžiama ne dėl atviravimo, o todėl, kad „nepateisino lūkesčių“.

„Vyteniui Andriukaičiui užleidus poziciją ir išvykus į Europos Komisiją, tiesiog žiūrint į tai, kaip dirbo ministerija, tų pagiriamųjų žodžių dėl dalykinės, kompetencinės pusės tikrai nebūtų galima rasti labai lengvai. Dabar turime susirūpinimą dėl visuomenės psichikos sveikatos, paaiškėja, kad ministerijoje po jų reformos net nėra specialisto, kuris kuruotų šią sritį. Tai atskleidžia požiūrį į tam tikrus dalykus, kur tikrai ne vien antikorupcinis fonas, bet yra ir laukas, kur ministrė nepateisino lūkesčių“, – tvirtino M.Lingė.

Išvertus šį biurokratinį žargoną į žmonių kalbą reiškia, kad, Prezidentūros nuomone, R.Šalaševičiūtė neišmanė, ką daro. Buvo nekompetentinga.

Tokie pareiškimai sutrikdė kai kuriuos žymius Lietuvos medikus.

„Abejoti R.Šalaševičiūtės kompetencija nematau jokio pagrindo. Labai gaila, kad taip atsitiko. Tikrai nesuvokiu, ką bloga jai būtų galima prikišti. Kai sveikatos apsaugos ministrė atsistatydina likus tik penkiems mėnesiams iki Vyriausybės kadencijos pabaigos, nėra gerai. Mums, medikams, turbūt vėl reikės taikytis prie naujos tvarkos, atsiras daug nežinomųjų. Sveikatos apsaugos reforma, kiek galiu spręsti kaip medikas praktikas, pastaruoju metu vyko neblogai“, – tikino žymus kardiologas, Vilniaus Santariškių klinikų profesorius Aleksandras Laucevičius.

Kauno klinikų generalinis direktorius Renaldas Jurkevičius taip pat nustebęs, kad R.Šalaševičiūtė kaltinama nekompetencija.

„Šiuo laikotarpiu Kauno klinikos sparčiai stūmėsi į priekį diegdamos e. sveikatos, e. recepto projektus. Įsteigtas kaulų čiulpų transplantacijos centras, paspartinęs pagalbą kraujo vėžiu sergantiems žmonėms. Ministerijos vadovų kaita, kai įsibėgėjo svarbus sveikatos apsaugos sistemos pertvarkos etapas, nėra geras dalykas. Tai gali apsunkinti svarbius darbus“, – būgštavo Kauno klinikų vadovas.

Vilniaus Santariškių klinikų Vaikų ligoninės vadovas Juozas Raistenskis taip pat susirūpino, kad R.Šalaševičiūtei vadovaujant paspartėjusi sveikatos apsaugos pertvarka ims klupinėti.

„Nauji vadovai visada pažada tęsiantys pirmtakų darbus, bet ne visada tokius pažadus tesi. Sveikatos apsaugos sistemoje pas mus tikrai daug rūpesčių. Kai dažnai keičiami ministrai, juos spręsti tikrai nelengvėja“, – teigė J.Raistenskis.

Skandalas kilo, kai sveikatos apsaugos ministrė R.Šalaševičiūtė, kalbėdama per radiją apie korupciją medicinos paslaugų srityje, išsitarė, kad ir pati yra davusi 100 litų kyšį medikams, dar nebūdama ministrė.

Tačiau prezidentė D.Grybauskaitė pareiškė, kad taip pasielgusi ministrė turėtų atsistatydinti.

Antradienį, vasario 9 dieną, prezidentė D.Grybauskaitė kviečia premjerą A.Butkevičių pasiaiškinti dėl skandalų jo ministrų kabinete.

Neoficialiomis portalo lrytas.lt žiniomis, į sveikatos apsaugos ministro postą taikosi Seimo narys Juras Požela ir šioje Vyriausybėje jau švietimo ministru dirbęs Dainius Pavalkis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.