L. Linkevičius atskleidė, kodėl turime tik vieną pabėgėlių šeimą

Europos vadovai tariasi, kaip sumažinti į Europą plūstančių migrantų srautą ir sutvarkyti perkėlimo mechanizmą. Tuo metu Lietuvos užsienio reikalų ministras teigia, kad mes esame tik stebėtojai. Perkėlimo centrai neveikia, todėl Lietuva turi tik vieną pabėgėlių šeimą.

Rukloje įsikūrė keturių asmenų pabėgėlių šeima.<br>M.Kulbio nuotr.
Rukloje įsikūrė keturių asmenų pabėgėlių šeima.<br>M.Kulbio nuotr.
L. Linkevičius atskleidė, kodėl Lietuva gavo tik 4 pabėgėlius.<br>D.Umbraso nuotr.
L. Linkevičius atskleidė, kodėl Lietuva gavo tik 4 pabėgėlius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-02-09 07:33, atnaujinta 2017-06-08 18:20

„Graikija turėtų parodyti gerokai daugiau dėmesio tvarkant pabėgėlių centrus. Perkėlimo mechanizmas praktiškai neveikia. Centrai turi pradėti veikti. Registruoti pabėgėlius, atskirti nuo ekonominių emigrantų. Pastaruosius siųsti atgal.

Lietuvoje turime vieną šeimą – 4 asmenis. Neveikia pagrindinė grandis,  procesas sustojo ir buksuoja. Trūksta politinės valios ir gebėjimo. Reikia imtis ryžtingų priemonių, kad viskas vyktų. Pripažinkime, kad šiuo atveju mes esame stebėtojai. Nesame ant karo zonos srautų, o kitos šalys jaučia tai kiekvieną dieną“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Žinių radijo laidoje „Pozicija“.

Kaltinimai Rusijai

Šią savaitę Vokietijos kanclerė Angela Merkel Ankaroje susitikusi su Turkijos premjeru Ahmetu Davutoglu sakė esanti sukrėsta žmonių kančių Sirijos Alepo mieste. Dėl kančių kaltino bombardavimą, kurį sukėlė Sirijos vyriausybę palaikanti Rusija.

„Kelias pastarąsias dienas esame ne tik priblokšti, bet ir pasibaisėję bombardavimo – pirmiausia iš Rusijos pusės – sukeltomis dešimčių tūkstančių žmonių kančiomis. Tokiomis aplinkybėmis sunku vesti taikos derybas, todėl tokią situaciją reikia nedelsiant baigti“, – kalbėjo ji.

L.Linkevičius antradienį teigė, kad situacija nepatenkinama, ir ją, be abejo, blogina vaizdai Rusijoje.

„Vėl eskaluojama dar viena pabėgėlių banga apie 60 tūkst. Gali būti apie pusė milijono pabėgėlių. Situacija katastrofiška, todėl vyksta ne parodomasis, o tikrasis dialogas tarp Turkijos ir Vokietijos“, – kalbėjo ministras.

Norvegija nutarė priimti 8 tūkst., o atvyko 30 tūkst.

„Politikai nutarė, kad Norvegija sutinka su kvota per trejus metus šalyje apgyvendinti 8 tūkst. pabėgėlių. Tai buvo nutarta praėjusių metų gegužę, bet dabar padėtis kita, nes 30 tūkst. pabėgėlių į šalį atvyko patys“, – kalbėjo su pabėgėlių integracijos projektais Osle dirbanti Tone Skodvin.

Pasak pašnekovės, apie 5–7 tūkst. pabėgėlių atėjo į Norvegiją kirtę sieną su Rusija. „Kai kurie iš šių žmonių atvyko iš šalių, kuriose jiems būtų potencialiai pavojinga, tad neturi priežasties prašyti pabėgėlio statuso. Kalbu apie atvykėlius iš Indijos ir Pakistano, taip pat atvyko ir tokių, kurie turėjo vizas ir jau pagyveno keletą metų Rusijoje. Esama žmonių, kurie tiesiog prisijungė prie pabėgėlių bangos ir kirto Rusijos sieną šiaurėje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.