Šešėlių medžioklėje – dar viena akistata

Susitikimo su premjeru Algirdu Butkevičiumi išvakarėse pasipraktikavusi išvyti žiemą, prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį jau svilino padus Vyriausybės vadovui, kuris ir šiaip karščiavo.

Premjeras A.Butkevičius tvirtino, kad jo pokalbis su prezidente D.Grybauskaite buvo panašus į ankstesnius – dalykiškas, ramus, draugiškas. Tačiau šalies vadovės pareiškimai po vakarykščio susitikimo neatrodė itin draugiški.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Premjeras A.Butkevičius tvirtino, kad jo pokalbis su prezidente D.Grybauskaite buvo panašus į ankstesnius – dalykiškas, ramus, draugiškas. Tačiau šalies vadovės pareiškimai po vakarykščio susitikimo neatrodė itin draugiški.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Feb 11, 2016, 5:31 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 12:43 PM

Trečiadienį įvyko žadėtas rimtas D.Grybauskaitės pokalbis su iš atostogų sugrįžusiu A.Butkevičiumi. Prieš šį susitikimą socialdemokratų lyderis kažin ar miegojo ramiai.

Mat, „Lietuvos ryto“ šaltinių žiniomis, antradienį, kai prezidentė per Užgavėnes su persirengėliais vijo lauk žiemą, A.Butkevičius su partijos bičiuliais aptarinėjo ir galimą scenarijų, kad D.Grybauskaitė pasiūlys trauktis iš posto.

Tačiau premjeras su bendražygiais drąsinosi, kad nesitrauks, ir žadėjo duoti atkirtį šalies vadovės kalboms apie korupcijos šešėlius ministrų kabinete.

Kaip iš tiesų klostėsi tas „rimtas“ pokalbis ir kokie jo rezultatai? Vos pokalbiui pasibaigus D.Grybauskaitė viešai prabilo apie esą pažeidžiamos Vyriausybės vadovui tenkančią politinę atsakomybę, nors vėliau A.Butkevičius tvirtino blogų žodžių apie save Prezidentūroje neišgirdęs.

Pats premjeras iškart neturėjo galimybės pakomentuoti įvykusio susitikimo, nes prezidentė viena nuėjo pabendrauti su žiniasklaida, o norėjusiam žengti kartu svečiui buvo ištarta „viso gero“.

Vyriausybė tampa neatspari?

Prezidentūros salėje D.Grybauskaitė perskaitė pareiškimą, kuris, akivaizdu, buvo paruoštas iš anksto ir premjero ausiai tikrai nebūtų buvęs malonus. Ji negailestingai talžė socialdemokratų vadovo vadovaujamą ministrų kabinetą, su kurio nariais dar visai neseniai draugiškai pietavo.

Anot prezidentės, trečiadienio rytą su premjeru buvo aptarta situacija Vyriausybėje, kuri dėl įtarimų korupcija esą tampa įtempta ir sudėtinga: „Taip pat kalbėjomės, kaip tokiomis sąlygomis užtikrinti skaidrų Vyriausybės darbą ir stabilumą šalyje.“

D.Grybauskaitės teigimu, ant sveikatos apsaugos ir aplinkos ministrų kritęs korupcijos šešėlis, neskaidri Žemės ūkio ministerijai pavaldžių įstaigų veikla meta šešėlį visos Vyriausybės reputacijai.

„Tai gėdingi atvejai, dėl kurių Vyriausybė darosi pažeidžiama, neatspari spaudimui ir net galimai korupcinei įtakai“, – rėžė prezidentė, patenkinusi premjero teikimą atleisti sveikatos apsaugos ministrę Rimantę Šalaševičiūtę.

Prieš kelerius metus kyšį medikams davusios ir apie tai viešai prisipažinusios ministrės žingsnį atsistatydinti D.Grybauskaitė įvertino palankiai, bet to esą maža.

Kalbėjo apie atsakomybę

„Neadekvatus situacijos vertinimas, problemų neigimas, akivaizdžių korupcijos apraiškų interpretavimas pagal seną nomenklatūrinį supratimą, o ne pagal europietiškus skaidrumo standartus ir politinės atsakomybės kratymasis tik gilina Vyriausybės krizę ir destabilizuoja padėtį šalyje“, – bėdas vardijo prezidentė.

D.Grybauskaitės įsitikinimu, dėl to atsakomybė tenka premjerui. Be to, esą būtina atskirti teisinę ir politinę atsakomybę.

„Pagal Konstituciją, Vyriausybės veiklai vadovauja ministras pirmininkas. Taigi konstitucinė, o kartu ir politinė atsakomybė už ministrų kabineto veiklą tenka pirmiausia ministrui pirmininkui, koordinuojančiam ir kontroliuojančiam visų ministerijų veiklą“, – aiškino šalies vadovė.

Anot prezidentės, Vyriausybės galimybės tęsti darbą iki kadencijos pabaigos taip pat tiesiogiai priklauso nuo galimai neskaidriuose procesuose dalyvavusių asmenų gebėjimo prisiimti politinę atsakomybę.

Ar tai reiškia, kad turėtų atsistatydinti ir A.Butkevičius?

„Grynai atvirai, tiesmukai, ar premjeras gali likti, ar ne, mes nekalbėjome. Aš labai tikiuosi, kad premjeras sugebės ir ras savyje jėgų pareikalauti atsakomybės iš tų žinybų, iš tų ministerijų, ant kurių krinta šešėlis“, – kalbėjo prezidentė.

Bet aiškindama, ką reiškia ta politinė atsakomybė, D.Grybauskaitė tvirtino kalbanti nebūtinai apie ministrų atsistatydinimą: „Politinė atsakomybė gali būti prisiimama įvairiomis formomis. Tai nebūtinai reiškia galutinį atsistatydinimą, palieku tai spręsti pačiam ministrui pirmininkui.

Bet šešėliai kol kas krinta ir ant aplinkos ministro, ir ant Žemės ūkio ministerijos, ypač – jai pavaldžių įstaigų.“

Premjeras atšaukė kelionę

Pagalvoti, kaip elgtis toliau, premjeras turės laiko. A.Butkevičius atšaukė iš anksto suplanuotą savaitę turėjusį trukti svarbų vizitą į Indiją ir Bangladešą.

Toks sprendimas priimtas po konsultacijų su gydytojais, kurie politikui patarė nevykti į užsienį, o gydytis namuose.

Mat antradienį A.Butkevičius pradėjo karščiuoti. Premjero atstovai „Lietuvos rytą“ tikino, jog temperatūra Vyriausybės vadovui pakilo ne dėl politinės įtampos, bet neatmetė, kad šiomis dienomis patiriamas stresas galėjo prisidėti.

Kabinete – STT apklausa

Nepaisant prastos savijautos, A.Butkevičius po rimto pokalbio Prezidentūroje dar turėjo atsakyti ir į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų klausimus.

Premjeras savo kabinete buvo apklaustas kaip liudytojas STT atliekamame tyrime dėl galimo poveikio priimant Vyriausybės nutarimą, kuriuo buvo pakeistos kurortinių zonų ribos.

„Atsakiau į visus klausimus ir tikiuosi, kad po šitos apklausos visos abejonės bus išsklaidytos“, – vylėsi A.Butkevičius.

STT įtaria, kad Vyriausybės nutarimas galėjo atverti kelią vadinamojo Vijūnėlės dvaro statyboms Druskininkuose. Pakeitimais esą buvo ypač suinteresuotas šio kurorto meras socialdemokratas Ričardas Malinauskas.

Toliau gynė ministrus

A.Butkevičius toliau gynė ministrų kabineto narius, kuriems priekaištų turėjo prezidentė. Premjeras tvirtino negalįs užbėgti įvykiams už akių ir atleisti jų iš pareigų, kol vyksta tyrimas, bet neabejojo, kad jis greitai baigsis.

„Jeigu tik paaiškės, kad jie yra įtariami ar jiems bus pareikšti kaltinimai, tą pačią dieną jie bus atleisti. Bet skundų gali būti labai daug, tyrimų irgi, reikia leisti juos atlikti, o tada priimti sprendimus. Tai yra teisinės, demokratinės valstybės principinės nuostatos.

Žmogui, nepriklausomai nuo einamų pareigų, turi būti suteikta galimybė atsakyti į kaltinimus“, – kalbėjo A.Butkevičius, paklaustas, kaip jis supranta „politinę atsakomybę“, apie kurią prakalbo prezidentė.

Jokių kaltinimų neišgirdo

Po Vyriausybės posėdžio premjeras turėjo progą išdėstyti ir pokalbio su D.Grybauskaite įspūdžius.

A.Butkevičius tvirtino, kad apie jokią jo politinę atsakomybę prezidentė net neužsiminė: „Man taip nebuvo pasakyta. Man buvo pasakyta, kad manimi pasitiki, prezidentė mano, kad aš sėkmingai dirbsiu iki kadencijos pabaigos.“

Anot Vyriausybės vadovo, prezidentė jam jokių reikalavimų nekėlė: „Kaip ir ankstesniais kartais, vyko gana ramus, atviras, dalykiškas pokalbis draugiškoje aplinkoje. Jokių kaltinimų, kokius girdėjau viešojoje erdvėje, mano atžvilgiu iš prezidentės neišgirdau.“

BNS paklaustas, kaip vertina, kad D.Grybauskaitė jam asmeniškai kalbėjo vienaip, o paskui viešai – kitaip, A.Butkevičius tepasakė: „Aš nevertinu prezidentės pasisakymų.“

Kritikuojami ministrai atsistatydinti neketina

* Vakar po susitikimo su premjeru A.Butkevičiumi prezidentė D.Grybauskaitė pažėrė kritikos Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijų vadovams. Tačiau nei K.Trečiokas, nei V.Baltraitienė atsistatydinti neketina.

* „Gerbiu prezidento instituciją, gerbiu prezidentę ir man jos nuomonė yra svarbi. Bet mūsų prezidentė tikrai nėra tokia, kuri užuominomis kalbėtų. Jeigu matytų, kad šituo ministru negalima pasitikėti, taip ir pasakytų – aš juo nepasitikiu ir manau, kad Vyriausybėje negali dirbti. Šito nebuvo pasakyta“, – kalbėjo K.Trečiokas.

* Anot ministro, tai, kad jis buvo apklaustas STT kaip specialusis liudytojas, nėra pakankama priežastis atsistatydinti.

* „Jeigu jausčiau savo kaltę, kad kažką toleravau, kad pateisinu, kad neteisingai ar galimai neteisingai buvo vykdomi pirkimai, taip, tada prisiimčiau tą atsakomybę. Patys iškėlėme tą problemą, kad matome pažeidimų, ir dėl to, kad iškėlėme, dabar trauktis aš tikrai nesiruošiu“, – sakė V.Baltraitienė.

* Kilus skandalui dėl per brangiai pirktų maisto produktų skurstantiems, ministrė užvakar iš pareigų atleido viceministrą V.Martusevičių, kuris vadovavo produktų pirkimo konkursą organizavusios Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros valdybai. Anksčiau iš pareigų pasitraukė agentūros vadovė A.Miliuvienė. (BNS)

Vyriausybės nevers, bet gerokai aptalžys

Tomas Janeliūnas

Politologas

„Abejoju, kad likus pusmečiui iki rinkimų prezidentė siektų nuversti A.Butkevičių ar jo vadovaujamą Vyriausybę, tačiau, aišku, ji pasinaudos galimybe ją gerokai aptalžyti. Kaip tik tai dabar ir vyksta.

Prezidentė, matyt, nori iš premjero išgirsti aiškų ir tiesų prisipažinimą, kad jos įvardytos problemos egzistuoja ir kad jis turi pareikalauti politinės atsakomybės iš ministrų, jų nedangstyti dėl tariamo stabilumo.

Tuo metu A.Butkevičius, laukdamas teisinio situacijos įvertinimo, to daryti neskuba. Jis kalba tik apie tai, kad puolimas prieš jį yra susijęs su būsimais rinkimais.

Elgdamasis kitaip premjeras pripažintų, kad nekontroliuoja Vyriausybės – ministrai daro klaidas, o stabilumas, apie kurį ilgai buvo garsiai kalbama, tėra mitas.

Tačiau jeigu nieko nebus daroma, kils visuomenės nusivylimas – esą vieni dangsto kitus. Tai gali neigiamai atsiliepti ir pačiam premjerui, jo populiarumui, nors jis to esą ir nesiekia. Aišku, prieš rinkimus tai ne į naudą.

Visa ši situacija kuria nepalankų foną socialdemokratams, nes susidaro įspūdis, kad valdančioji partija nėra tokia skaidri, kaip save pateikia.

Aišku, tai gali turėti įtakos partijos populiarumui. Ilgą laiką ji mėgavosi aukštais reitingais, o dabar, matyt, pajuto grėsmę.

Akivaizdu, kad socialdemokratai nėra pasiruošę tokiai kritikos bangai, ir tai matyti iš premjero reakcijos – jis elgiasi emocionaliai.

Vyriausybės vadovas vaizduoja įsižeidusį, o tai mažų mažiausiai liudija jo susierzinimą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.