ŽIV užsikrėtę čigonai – įnoringi išlaikytiniai

„Kaip priversti juos gydytis?“ – suka galvą Švenčionėlių medikai, stebintys žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) užsikrėtusią daugiavaikę čigonų šeimą. Kai smurtavęs tėvas atsidūrė areštinėje, o vaikai – globos namuose, mieste kilo panika.

Kai į Švenčionėlių globos namus buvo atvežti ŽIV ir hepatitu C užsikrėtę vaikai iš čigonų šeimos, išsigandusiems darbuotojams prireikė pagalbos ir patarimų.<br>A.Jakšto nuotr.
Kai į Švenčionėlių globos namus buvo atvežti ŽIV ir hepatitu C užsikrėtę vaikai iš čigonų šeimos, išsigandusiems darbuotojams prireikė pagalbos ir patarimų.<br>A.Jakšto nuotr.
ŽIV užsikrėtusius čigonus globojantys medikai ir socialiniai darbuotojai saugosi – naudoja kaukes, gumines pirštines.<br>V.Balkūno nuotr.
ŽIV užsikrėtusius čigonus globojantys medikai ir socialiniai darbuotojai saugosi – naudoja kaukes, gumines pirštines.<br>V.Balkūno nuotr.
S.Čaplinskas: „Jeigu abu vaikai tinkamai vartos vaistus, nėra jokio pavojaus kitiems užsikrėsti.“
S.Čaplinskas: „Jeigu abu vaikai tinkamai vartos vaistus, nėra jokio pavojaus kitiems užsikrėsti.“
Daugiau nuotraukų (3)

Rasa Karmazaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 11, 2016, 5:19 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 12:43 PM

„Ar mes patys neužsikrėsime ŽIV ir hepatitu C?“ – sunerimo Švenčionių rajono Švenčionėlių miesto socialiniai darbuotojai, pedagogai ir medikai, kuriems tenka rūpintis į globos įstaigą pakliuvusiais trimis mažaisiais romais.

Vienas vaikas serga hepatitu C, o antras nuo gimimo paženklintas kito klastingo viruso – ŽIV.

Jų tėvą 32 metų Michailą, kuris pakėlė ranką prieš vaikus ir atsidūrė areštinėje, saugantys pareigūnai taip pat yra atsargūs. Čigonas ne kartą buvo patupdytas už grotų, taip pat ir už narkotikų laikymą, todėl pareigūnai jau žino, kad jis užsikrėtęs ŽIV.

Švenčionių rajono savivaldybės skirtame erdviame būste su dviem mokyklinio amžiaus vaikais likusi Michailo 29 metų gyvenimo draugė Julijana irgi yra ŽIV turėtoja. Ji laukiasi jau septintos atžalos.

Ar kūdikis pasaulį išvys sveikas, priklauso tik nuo motinos.

Tačiau medikai įtaria, kad Julijana ne visada vartoja jai skirtus brangius, valstybės kompensuojamus antivirusinius vaistus.

Michailas gydytis išvis atsisakė ir nepaiso vietos medikų patarimų.

„Mes negalime priversti jų gydytis, jei patys nenori. Negalime įtikinti jų ir naudoti apsaugos priemonių.

Iš valstybės lėšų moteriai buvo nupirkta spiralė, tačiau ji sako, kad gimdys tiek, kiek Dievas duos“, – kalbėjo su mieste paniką pasėjusia čigonų šeima dirbantys Švenčionėlių specialistai.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, čigonams už valstybės lėšas buvo nupirkti viešojo transporto bilietai į Vilnių, kur jiems turėjo būti atlikti tyrimai ir skirtas gydymas.

Tačiau Michailas ten nenuvažiavo.

Vaikai žvalgosi į langus

Žvalūs, linksmi, tik vienas pablyškęs. Taip naujuosius tris globotinius iš socialinės rizikos šeimos apibūdino Švenčionėlių globos įstaigos darbuotojai.

Vieną vaiką išlaikyti per mėnesį čia kainuoja apie 460 eurų.

Mažieji romai, kaip ir kiti čia jau anksčiau įsikūrę jų bendraamžiai, daug žaidžia, bėgioja.

Ir vis žvalgosi į langus – gal pamatys ateinančius tėvus. Kartais paklausia auklėtojų, kodėl tėvai nesirodo.

Motina juos aplankė tiktai kartą, o mėnesiui suimtas tėvas dar areštinėje laukia teismo.

Kartu su vaikais į globos įstaigą buvo atgabenta daug vaistų, o vėliau atskriejo ir jų sveikatos pažymos. Įrašai jose apie ŽIV ir hepatitą C darbuotojoms sukėlė didelę baimę.

Joms buvo neramu, ar neužsikrės kiti globos įstaigos vaikai ir jos pačios, ar neparneš šių klastingų ligų į savo šeimas, savo vaikams.

„Iš tiesų mūsų darbuotojos patyrė stresą, supanikavo. Be to, pas mus dirba tik viena slaugė, nėra profesionalių medikų. Nežinojome, kokias vaistų dozes duoti, kaip juos slaugyti.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas atvykęs mus ramino, kad pavojaus užsikrėsti nėra, jei vaistai bus tinkamai vartojami.

Pasirodo, ŽIV sergantis berniukas gali užaugęs susilaukti sveikų atžalų ir anūkų“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo Švenčionėlių socialinių paslaugų centro direktorius Miroslavas Lazdinis.

Globos įstaigos darbuotojai dabar atsargūs – naudoja kaukes, gumines pirštines. Taip pat jie atidžiai stebi, kad mažieji romai neįdrėkstų arba neįkąstų kitiems vaikams.

Nerizikuos auklėtinių sveikata

Vyriausias iš trijų Švenčionėlių globos namuose atsidūrusių romų šeimos vaikų lanko valstybinį darželį. Jį atveža globos įstaigos automobilis.

Šį darželį yra lankę ir dar du visiškai sveiki šeimos vaikai. Dabar jie – jau moksleiviai.

Darželio direktorė Aldona Čiuvalova pamena, kad abu vaikai būdavo tvarkingai aprengti, nekėlė rūpesčių auklėtojoms. Juos atvesdavo ir paimdavo tėvas arba motina.

Pagal amžių šį darželį galėtų lankyti ir kitas vaikas, įkurdintas Švenčionėlių grupinio gyvenimo namuose. Tačiau darželio vadovė vaiką priimtų tiktai tada, jei turėtų mediko išduotą pažymą, kad jis yra sveikas.

„Tikrai nerizikuosiu kitų vaikų sveikata“, – patikino A.Čiuvalova.

Jauniausio iš brolių, dar motinos įsčiose užkrėsto ŽIV, likimas taip pat neaiškus – nežinia, ar jis lankys darželį.

„Tai Švenčionėlių gydytojai, kuri yra kaip iš akmens amžiaus ir neišduoda pažymos į darželį, reikėtų kelti kvalifikaciją. Jeigu abu vaikai tinkamai vartos vaistus, nėra jokio pavojaus kitiems užsikrėsti. Hepatitas C yra išgydomas. Todėl abu vaikai gali sėkmingai lankyti darželį“, – patikino Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas S.Čaplinskas.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, abiejų sergančių vaikų į darželį nenori leisti pati motina Julijana, ji niekada neprašė vietos medikų pažymos.

Kadangi motinos teisės nėra apribotos, ji pati sprendžia savo vaikų ikimokyklinio ugdymo reikalus. Kaip bus toliau – galvosūkis vaiko teisių apsaugos specialistams.

Taip pat nerimaujama, koks bus po kelių mėnesių pasaulį išvysiančio vaiko likimas.

„Siaubinga, jeigu ir jis bus užsikrėtęs ŽIV. Motiną būtina kaip nors kontroliuoti. Kodėl valstybė išlaiko abu sugyventinius, kurie nesigydo? Ir dar jų atžalas turi auginti ta pati valstybė?“ – nesuvokia Švenčionėlių gyventojai.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovo S.Čaplinsko nuomone, būsimo vaiko sveikata turi pasirūpinti Švenčionėlių bendruomenė, vietos medikai – kasdien duoti motinai vaistų: „Kitos išeities nėra.“

Bet vietos medikai ir socialiniai darbuotojai atkerta, kad prievarta girdyti vaistų pacientui jie negali.

Darbuotojos akyse – ašaros

Čigonų šeima Švenčionėliuose iki šiol gyveno patogiai. Švenčionių savivaldybė jiems skyrė erdvų socialinį būstą daugiabutyje. Nei Julijana, nei Michailas nedirba.

Šeima gauna visas jai priklausančias išmokas, o motina ir vienas vaikas – dar ir neįgalumo pašalpas.

Čigonus nuolat lanko socialinė darbuotoja – padeda jiems apsipirkti, sumoka mokesčius už komunalines paslaugas, moko prižiūrėti vaikus ir tvarkyti namus.

Švenčionėlių socialinė darbuotoja, prieš eidama pas šią šeimą, kartais verkdama paprašo, kad ją kas nors palydėtų. Jauna moteris bijo, kad ūmaus būdo Michailas gali dėl ko nors supykti ir ją užpulti.

Tačiau atsisakyti padėti romams socialinė darbuotoja negali – nors ir nerimaudama, praėjusią savaitę ji vėl tempė šiai šeimai krepšius maisto.

„Ta šeima gauna pakankamai daug paslaugų, išmokų, maisto.

Ji tikrai gyvena labai patogiai“, – patvirtino Švenčionėlių seniūno pavaduotoja Aldona Gudelienė.

Dar nežinia, ar grįš į šeimą

„Jei bus apsvaigęs, nežinia, kas jam gali šauti į galvą. Neduok Dieve, jeigu užpultų jiems padedančią seniūnijos darbuotoją“, – apie Michailą kalbėjo Švenčionėlių moterys.

Prieš kelerius metus čigonas buvo kažkur išvykęs, po to pakliuvo už grotų. Kalėjime jam buvo nustatytas ŽIV. Vėliau ŽIV buvo diagnozuotas ir Julijanai. Sugyventiniai užmezgė naują gyvybę. Sūnus gimė su ŽIV. Pernai vienas čigonų kūdikis mirė.

Niekur nedirbančio, prieš vaiką ranką pakėlusio Michailo likimą spręs teismas. Ar gali būti, kad jis grįš į šeimą?

„Teismas turėtų neleisti jam būti su vaikais. Bet Julijana turbūt negalės be jo ilgai ištverti. Ji jau tokio būdo“, – atvirai kalbėjo šią šeimą gerai pažįstantys specialistai.

Kas laukia 3 mažųjų romų, laikinai įkurdintų globos namuose?

„Manau, kad jie gali čia likti ir ilgiau. Kol kas jiems skirta laikina globa, bet turbūt teks rūpintis nuolatine. Stengsimės juos gerai prižiūrėti ir laiku duoti vaistų. Aš pavojaus nebematau“, – teigė Švenčionėlių socialinių paslaugų centro direktorius M.Lazdinis.

Randa vis naujų aukų

* Pernai nėščiųjų dėl ŽIV patikros metu nustatyta 10 naujų ŽIV atvejų – dvigubai daugiau nei prieš penkerius metus.

* Nuo 1988 metų ŽIV infekcija nustatyta penkiems vaikams, nėštumo ar gimdymo metu užsikrėtusiems nuo motinos.

* Iš viso pernai Lietuvoje užregistruoti 157 nauji užsikrėtimo žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) atvejai – 115 vyrų ir 42 moterims.

* Iki šių metų sausio iš viso Lietuvoje ŽIV infekcija nustatyta 2535 asmenims. Daugumą – 79,6 proc. – sudaro vyrai (2017 atvejų). Moterų yra keturis kartus mažiau – 20,4 proc. (518 atvejų).

* Beveik kas trečias (44 asmenys, 28 proc.) ŽIV užsikrėtė vartodamas švirkščiamuosius narkotikus.

* ŽIV neišgydomas, tačiau vaistai pristabdo ligos progresavimą, sumažina ŽIV perdavimo riziką, sumažėja mirties nuo AIDS tikimybė.

* Valstybinės ligonių kasos duomenimis, 2014 metais vieno ŽIV užsikrėtusio paciento vienų metų gydymo kaina kompensuojamaisiais vaistais siekė 5217 eurų.

Virusas plinta per kraują

* 2014 m. šalyje nustatyti 34 nauji hepatito C atvejai, o praėjusių metų duomenys dar skaičiuojami.

* Virusinis hepatitas C (VHC) – tai viruso sukeltas kepenų uždegimas, užkrečiamoji (arba infekcinė) liga. Uždegimas gali progresuoti į kepenų cirozę ir pirminį kepenų vėžį.

* Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet nustatoma 3–4 milijonai naujų susirgimo hepatitu C atvejų.

* Iki 85 proc. žmonių, užsikrėtusių hepatito C virusu, suserga lėtiniu hepatitu C (jei liga trunka ilgiau nei 6 mėnesius).

* Užsikrėtus VHC, didžiausia viruso koncentracija nustatoma kraujyje.

* Imlumas virusiniam hepatitui C yra visuotinis, o tai reiškia, kad visi gali užsikrėsti šiuo virusu.

* VHC daug dienų gali išlikti gyvybingas užsikrėtusio žmogaus kraujo laše.

* Virusinis hepatitas C plinta per kraują, užkrėstas adatas, vartojant injekcinius narkotikus, darant tatuiruotes, veriant auskarus, naudojantis užsikrėtusio asmens dantų šepetėliu, skutimosi, manikiūro, reikmenimis.

* Motina virusą perduoda kūdikiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.