Neeilinė Seimo sesija: pagiedojo, paburnojo ir išsiskirstė

Opozicijos pastangomis sušauktą neeilinę Seimo sesiją iš tiesų galima laikyti neeiline – ji truko vos valandą. Tiesa, sesijos sušaukėjai su tuo nesutinka ir ketina vis tiek rinktis į posėdžius.

V.Gapšys (stovi) tvirtino sutinkantis, kad dėl jo galimos apkaltos Seimas kreiptųsi išaiškinimo į Konstitucinį teismą. Kairėje – „darbiečių“ frakcijos seniūnas K.Daukšys, pasišaipęs iš nesėkmingų opozicijos pastangų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Gapšys (stovi) tvirtino sutinkantis, kad dėl jo galimos apkaltos Seimas kreiptųsi išaiškinimo į Konstitucinį teismą. Kairėje – „darbiečių“ frakcijos seniūnas K.Daukšys, pasišaipęs iš nesėkmingų opozicijos pastangų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Opozicijos lyderis A.Kubilius išsijuosęs vanojo valdančiąją daugumą.
Opozicijos lyderis A.Kubilius išsijuosęs vanojo valdančiąją daugumą.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Feb 18, 2016, 5:21 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 5:17 PM

Vakarykštė Seimo sesija, kurioje turėjo būti duotas startas juodosios buhalterijos byloje nuteisto Darbo partijos atstovo Vytauto Gapšio apkaltai, į šalies parlamentarizmo istoriją turėtų įeiti kaip trumpiausiai iki šiol trukusi sesija.

Į posėdį susirinkę ir valstybės himną sugiedoję politikai po valandos pakriko mojuodami kumščiais – valdantiesiems nepatvirtinus darbų programos, teliko vėl sugiedoti himną, skelbiantį sesijos pabaigą.

Tiesa, himną daugiausia giedojo valdantieji, nes dauguma opozicijos atstovų demonstratyviai išėjo iš posėdžių salės. Netrukus jie paskelbė, kad ketina į ją sugrįžti antradienį.

Neeilinę sesiją, atsižvelgdama į 48 parlamentarų, atstovaujančių konservatorių, liberalų ir Mišrios Seimo narių grupės frakcijoms, prašymą, sušaukusi Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė susirgo, todėl vakar posėdyje nedalyvavo.

Atmetė darbų programą

Be kreipimosi į Konstitucinį teismą dėl V.Gapšio, neeilinėje sesijoje taip pat siūlyta sudaryti laikinąją komisiją ištirti Darbo partiją 2004–2006 metais pasiekusių pinigų kilmę.

Opozicija taip pat norėjo įpareigoti Antikorupcijos komisiją patyrinėti sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės atsistatydinimo aplinkybes, planavo kviesti premjerą Algirdą Butkevičių aiškintis dėl Vyriausybę esą apnikusios korupcijos.

Tačiau Seimo frakcijų seniūnų patvirtinta darbotvarkė įstrigo plenarinių posėdžių salėje jau svarstant pirmąjį klausimą – neeilinės sesijos darbų programą.

Valdantieji kritikavo, kad opozicijos pateikti projektai parengti nekokybiškai. Daugumos balsais programai nebuvo pritarta. Už ją po pateikimo balsavo tik 31 Seimo narys, prieš buvo 21, susilaikė 44.

Kiek vėliau „darbiečių“ frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys nepraleido progos iš to pasišaipyti: „Opozicija net šou nemoka surengti – bilietų užsakė 48, o į renginį atėjo 30.“

Įžvelgė grėsmę demokratijai

Po balsavimo atmosfera Seimo salėje įkaito – politikai ėmė talžytis žodžiais.

Opozicijos lyderiui Andriui Kubiliui užkliuvo ne tik posėdžiui pirmininkavusio socialdemokrato Algirdo Syso šypsena, kurią kiek pasvarstęs konservatorius pavadino gražia.

„Savo veiksmais jūs pažeidžiate Konstitucijoje apibrėžtą, labai aiškų, elementarų demokratijos principą, kad ne tik valdanti dauguma Seime gali priimti sprendimus ir diskutuoti tai, ką nori, bet ir opozicija turi tam tikras labai ribotas teises ir tas teises gina Konstitucija.

Jūs dabar bandote pažeisti Konstituciją, dėl to gali kilti klausimas, ar jūs nepažeidėte savo priesaikos“, – dešinysis grasino kairiajam.

A.Kubilius emocingai priminė, jog tik Rusijos Dūmoje posėdžio pirmininkas gali pasakyti, kad parlamentas yra ne vieta diskusijoms: „Lietuvos Seimas prieš 26 metus teisę diskutuoti iškovojo visai Lietuvos tautai ir tos teisės jūs savo šiurkščiais veiksmais negalite atimti.“

Kita konservatorė Rasa Juknevičienė, kreipdamasi į valdančiuosius, dėjosi nesuprantanti, kodėl jie bijo diskusijų Seime: „Juk jūsų pačių naudai kuo greičiau apsivalyti nuo tokio neva socialdemokratinio vaizdo, koks dabar sudarytas per jūsų partijos pirmininko pavaduotoją Druskininkuose.“

Ragino tvarkytis savo kieme

Valdantieji neliko skolingi ir ištraukė opozicijos nuodėmes.

Antai „tvarkiečių“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis priminė skandalingą „Mažeikių naftos“ pardavimą, taip pat priekaištavo konservatoriams dėl atominės elektrinės statybų Baltarusijoje.

„Tik vakar, pone Kubiliau, garsiai kalbėjai „Tėve mūsų“ stovėdamas priekyje Katedroje: „Ir atleisk mums mūsų kaltes, kaip ir mes jas atleidžiame.“ Bet jūs kaltės niekam neatleidžiate, nebent sau ir tiems, kam naudinga jas atleisti“, – pamokslavo P.Gražulis.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Benediktas Juodka apkaltino konservatorius, kad jie gieda himną už vienybę, o elgiasi atvirkščiai.

Retai Seime kalbantis profesorius pratrūko, kad daugiau negalįs klausytis neprotingų kalbų: „Kiek tai gali tęstis, gerbiamasis Kubiliau? Jūsų terminologijoje kažkodėl pastaruoju metu girdžiu du pagrindinius argumentus. Demokratijos erozija. Kurioje vietoje jūs tą matote?

Nematau. Tarptautiniai vertintojai įžiūri demokratijos gerėjimą Lietuvoje. Kažkodėl pagal jūsų ir daugelio ten sėdinčių terminologiją korupcija labai rūpi. Atrodo, kad toje pusėje, kur jie sėdi, yra šventieji, o visi mes čia korumpuoti.“

Krašto apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas irgi ragino opoziciją pažvelgti į save: „Nereikia išpūtus akių kaltinti ko nors kito, reikia susitvarkyti pirmiausia savo kieme.

Aš suprantu, jog jums nepatinka, kad esant šiai Vyriausybei, šiai Seimo daugumai gerėja žmonių vertinimas dėl korupcijos indekso, gerėja investicijos į Lietuvą. Jūs galbūt turite daug noro, kad tai būtų jums valdant, deja, tai atsitiko dabar.“

Žada rinktis į posėdžius

Nors A.Kubilius tautos išrinktuosius ragino dirbti toliau pagal darbotvarkę, valdantieji leido visiems kiek nori išsikalbėti, o kai eilės prie mikrofonų aptirpo, ėmė giedoti himną.

Po šio veiksmo valdančiosios daugumos ir opozicijos atstovai skirtingai vertino situaciją.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė pareiškė, kad nuskambėjus himnui neeilinė sesija yra baigta ir kitą dabar galima sušaukti ne anksčiau kaip po dešimties dienų, jeigu vėl bus surinkta ne mažiau kaip 47 parlamentarų parašai.

Be to, triukšmaujantiems opozicijos atstovams I.Šiaulienė pasiūlė rengti spaudos konferencijas, o ne Seimo sesijas.

Tuo metu opozicija laikosi nuomonės, kad neeilinė sesija nėra baigta ir kitą savaitę turi vykti numatyti plenariniai posėdžiai. Taip pat ruošiamas kreipimasis į Konstitucinį teismą dėl opozicijos teisių laužymo.

„Tai, kad pirmininkaujantis socialdemokratas A.Sysas nutarė sugiedoti himną vidury posėdžio, visiškai nepabaigia sesijos“, – pabrėžė A.Kubilius.

Valdančiųjų kritiką, kad neeilinę sesiją sušaukę opozicijos atstovai patys į ją nesusirinko, konservatorius vadino demagogija.

Anot politiko, dalis parlamentarų yra išvykę į komandiruotes, bet netgi jei jie visi būtų atvykę į posėdį, valdančiųjų balsų vis tiek būtų buvę daugiau.

Prie opozicijos kritikos dėl žlugusios sesijos vakar prisidėjo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, per LRT radiją pareiškusi, kad tai labai panašu į manipuliaciją demokratiniais instrumentais, bandant nukreipti dėmesį nuo valdančiąją daugumą krečiančių problemų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.