Gelbėti garsų nusidėjėlį bandęs Nidos kunigas pats nusidėjo

Kodėl kunigas, ketinęs laiduoti už teisiamą prieštaringai vertinamą Arūną Pukelį, staiga atsisakė tai daryti? Ar ne todėl, kad pats suklupo – įkaušęs įkliuvo prie vairo?

Užstoti teisiamąjį A.Pukelį ketinusiam J.Liorančui pačiam teks aiškintis teisme.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Užstoti teisiamąjį A.Pukelį ketinusiam J.Liorančui pačiam teks aiškintis teisme.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Užstoti teisiamąjį ketinusiam J.Liorančui pačiam teks aiškintis teisme.<br>„Palangos tilto“ nuotr.
Užstoti teisiamąjį ketinusiam J.Liorančui pačiam teks aiškintis teisme.<br>„Palangos tilto“ nuotr.
Kunigas teigė, kad A.Pukelis buvo atėjęs kaip atgailaujantis nusidėjėlis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kunigas teigė, kad A.Pukelis buvo atėjęs kaip atgailaujantis nusidėjėlis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Feb 19, 2016, 6:49 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 1:51 PM

Su nusikaltėlių šulo Henriko Daktaro sūnumi 32 metų Enriku susidorojęs ne kartą teistas 46 metų tauragiškis A.Pukelis prieš tris savaites nustebino Kauno apygardos teismą – pareiškė, kad už jį šioje baudžiamojoje byloje sutiko laiduoti evangelikų liuteronų kunigas Jonas Liorančas.

Tačiau užvakar vykusiame teismo posėdyje kaltinamasis ir nukentėjusysis pareiškė susitaikę, o apie laidavimą net nebuvo užsiminta.

Nei smerkia, nei teisia

Nidos ir Juodkrantės evangelikų liuteronų parapijos klebonas J.Liorančas teismui buvo pateikęs A.Pukelio charakteristiką, kurioje palankiai atsiliepiama apie kaltinamąjį.

Esą A.Pukelis pas jį atėjo kaip atgailaujantis nusidėjėlis, todėl jis negali jo nei smerkti, nei teisti.

Kunigas buvo nusiteikęs važiuoti į Kauną – dalyvauti teismo posėdyje ir paaiškinti, kodėl ryžosi laiduoti už A.Pukelį, tačiau to jau nebeprireiks.

Pirmą kartą laiduotoju teisme sutikęs būti kunigas esą nesidomėjęs, kiek kartų teistas A.Pukelis anksčiau: jei jis bausmę atliko, vadinasi, kaltę išpirko.

Kunigas tapo nekalbus

Vakar J.Liorančas „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad A.Pukelį pažįsta seniai, mat abu yra kilę iš Tauragės, abu – evangelikai liuteronai.

Kodėl nebereikia laiduoti, jis pasiūlė paklausti pačių bylos dalyvių.

Atsakyti į klausimą, ar buvo užkluptas prie vairo neblaivus, A.Liorančas nepanoro teigdamas, kad yra užsiėmęs: „Neturiu ko sakyti, vis vien iš manęs padarysite klouną. Atleiskite, nekomentuosiu – neturiu laiko ir noro kalbėti ta tema.“

Į pamaldas važiavo įkaušęs

Incidentas, dėl kurio, ko gero, A.Pukeliui ir nebeprireikė J.Liorančo paslaugų, įvyko vasario 7-ąją 9 val. 53 min. Nidoje, kai policininkai sustabdė kunigo vairuojamą automobilį BMW 530.

Blaivumo matuoklis užfiksavo 0,63 promilės alkoholio.

Nespėjęs išsiblaivyti kunigas tikriausiai skubėjo į mišias Nidos bažnyčioje.

Jos čia turėjo prasidėti dešimtą valandą.

Administracinio teisės pažeidimo bylą nagrinės Klaipėdos apylinkės teismas. Kunigui gresia piniginė bauda arba netekti teisės vairuoti.

Su vyskupu nesitarė

Nusprendęs tapti A.Pukelio laiduotoju J.Liorančas su evangelikų liuteronų vyskupu Mindaugu Sabučiu nesitarė.

M.Sabučio teigimu, tai buvo pirmas toks atvejis, todėl kol kas nebuvo patirties, kaip panašioje situacijoje reikėtų elgtis bažnyčios tarnams.

Dvasininkas mano, kad viskas būtų praėję ramiai, jei bylinėtųsi paprasti, o ne tokie dėl įvairių priežasčių žinomi asmenys.

Kad J.Liorančas galbūt vairavo neblaivus, vyskupas pažadėjo kalbėti po to, kai savo sprendimą paskelbs teismas.

Kas parašė charakteristiką?

Kad A.Pukelis nėra linkęs nusikalsti, Kauno apygardos teismą turėjo įtikinti ir kelios charakteristikos, kurias teisėjams pateikė jo advokatas Nerijus Strazdas.

Kaip A.Pukelis apibūdinamas Lietuvos sporto draugijos „Žalgiris“ prezidento Vyto Nėniaus ir viešosios įstaigos „Tauragės futbolas“ charakteristikose, teisėjai nusprendė neskelbti.

Kas joje rašoma, negalėjo atsakyti ir pats V.Nėnius.

„Aš pats parašiau charakteristiką ar kokia organizacija?“ – išgirdęs „Lietuvos ryto“ klausimą nustebo iki praėjusių metų draugijai „Žalgiris“ vadovavęs V.Nėnius.

Ilgametis sporto veikėjas tikino jokios A.Pukelio charakteristikos nerašęs ir apie ją girdintis pirmą kartą: „Aš nieko apie jį nežinau ir nesu jo matęs keletą metų. Apie šį teismo procesą esu skaitęs tik spaudoje.“

Dvasininkas pelnė nidiškių pagarbą

* 40-metis J.Liorančas – mėgstamas ir mylimas daugumos neringiškių. Jis ne tik vadovauja parapijai, dalyvauja kurorto renginiuose, bet ir pats sumano įdomių užsiėmimų.

* Tokių ypač trūksta žiemą, kai kurortas būna ištuštėjęs.

* Praėjusių metų rudenį J.Liorančas pakvietė nidiškius kartu skaityti ir studijuoti Šventąjį Raštą. Susirinkimai vyksta trečiadieniais bendruomenės namuose.

* Čia susirenka ir katalikai, ir evangelikai liuteronai. J.Liorančas sukviečia neringiškius ir į ekumenines mišias.

Laiduoti gali tik patikimas asmuo

* Pagal laidavimą nuo baudžiamosios atsakomybės gali būti atleistas asmuo, padaręs neatsargų arba nesunkų tyčinį nusikaltimą.

* Šia lengvata gali pasinaudoti asmuo, jei jis nusikalto pirmą kartą, visiškai pripažino savo kaltę ir dėl to gailisi.

* Atleidimo nuo bausmės siekiantis teisiamasis bent iš dalies turi būti atlyginęs žalą arba įsipareigojęs ją atlyginti.

* Teismai tokius prašymus tenkina, jei yra pagrindo manyti, kad kaltinamasis visiškai atlygins ar pašalins padarytą žalą, laikysis įstatymų ir nedarys naujų nusikaltimų.

* Pagal įstatymą laiduotoju gali tapti kaltininko tėvai, artimi giminaičiai ar kiti asmenys, kuriuos teismas laiko patikimais. Teismas, priimdamas sprendimą, atsižvelgia į laiduotojo asmenines savybes, jo veiklą ir galimybes daryti teigiamą įtaką kaltinamajam. Laidavimo terminas – nuo vienų iki trejų metų.

* Laidavimas gali būti paskirtas su užstatu arba be jo. Teismo nustatyto dydžio užstatą įsipareigoja sumokėti laiduotojas.

* Užstato dydį teismas nustato atsižvelgdamas į laiduotojo asmenines savybes ir turtinę padėtį. Jei per laidavimo laikotarpį nuo bausmės atleistas asmuo nepadarė naujų nusikaltimų, užstatas grąžinamas.

* Laiduotojas turi teisę atsisakyti laidavimo. Tokiais atvejais teismas išnagrinėja atsisakymo priežastis ir nusprendžia, ar grąžinti užstatą. Kokias priežiūros priemones skirti laiduotoją praradusiam asmeniui, sprendžiama iš naujo.

* Jeigu pagal laidavimą nuo bausmės atleistas asmuo padarė naują nusikaltimą, teismas laidavimą gali nutraukti ir teisti jį tiek už naują, tiek už anksčiau įvykdytą nusikaltimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.