Vilniaus centre – STT spektaklis

„Per 26 metus daug ką esu patyręs, bet kad būčiau vidury dienos nežinia už ką paverstas didžiausiu nusikaltėliu, negalėjau nė susapnuoti“, – kalbėjo „Lietuvos ryto“ vadovas Gedvydas Vainauskas.

Pirmadienį iš ryto R.Paksą apklausė STT, po to politikas su G.Vainausku papietavo, o tada jau pastarasis atsidūrė STT.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirmadienį iš ryto R.Paksą apklausė STT, po to politikas su G.Vainausku papietavo, o tada jau pastarasis atsidūrė STT.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Advokatas Remigijus Merkevičius: „Jeigu specialiosios tarnybos pasitelkia žurnalistus kaip privačius asmenis, man tai skamba labiau nei grėsmingai teisinės valstybės kontekste“.
Advokatas Remigijus Merkevičius: „Jeigu specialiosios tarnybos pasitelkia žurnalistus kaip privačius asmenis, man tai skamba labiau nei grėsmingai teisinės valstybės kontekste“.
G.Vainauskas apie apklausą STT: „Pakalbėjau su jais, supratau, kad jie daro ne savo darbą, jiems tiesiog tai liepta. Taip negali būti demokratinėje visuomenėje“.
G.Vainauskas apie apklausą STT: „Pakalbėjau su jais, supratau, kad jie daro ne savo darbą, jiems tiesiog tai liepta. Taip negali būti demokratinėje visuomenėje“.
Pirmadienį iš ryto R.Paksą apklausė STT, po to politikas su G.Vainausku papietavo, o tada jau pastarasis atsidūrė STT.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pirmadienį iš ryto R.Paksą apklausė STT, po to politikas su G.Vainausku papietavo, o tada jau pastarasis atsidūrė STT.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Mar 1, 2016, 6:32 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 1:01 AM

Vakar vakare STT būstinėje išgirdęs pareikštus įtarimus dėl prekybos poveikiu ir į LRT televizijos laidą „Dėmesio centre“ su žurnalistu Edmundu Jakilaičiu atėjęs G.Vainauskas nestokojo humoro: „Jaučiuosi kaip Holivudo aktorius Leonardas DiCaprio, pirmą kartą gavęs „Oskaro“ apdovanojimą. Džiaugsmas neišpasakytas, nes galų gale tave pastebėjo ir įvertino tai, ką darei 26 metus.“

– Kaip vertinate tai, kas pirmadienį įvyko? – TV žurnalistas paklausė G.Vainausko. Po pietų su „tvarkiečių“ lyderiu Rolandu Paksu jį sostinės centre sulaikė STT agentai, liepė sėsti į automobilį ir nusivežė apklausti.

– Įvyko pasikėsinimas į demokratiją ir laisvą žodį, nes surengti tokią operaciją Vilniaus centre – daug pinigų ir daug pareigūnų reikalavęs renginys. Buvo uždaryti visi išėjimai iš restorano, visi įėjimai į redakciją. Jokiais keliais negalėjau eiti, visur stovėjo pareigūnai ir laukė.

Sėdėdami su R.Paksu restorane labai normaliai šnekučiavomės ir kalbėjomės apie jo apklausą STT. Nutarėme, kad jis duos išsamų interviu „Lietuvos rytui“, kuriame jis pasakys: „Aš daugiau kentėti negaliu, pasakysiu visą tiesą.“

– Koks buvo jūsų susitikimo su R.Paksu tikslas?

– Jis man paskambino, pasiūlė susitikti, susitikome. Viešoje vietoje, dar kartą pademonstruodami, kad neturime ko slėpti.

Restorane sėdėjo ir trys STT agentai. Tai iškart supratau. Jie atėjo anksčiau ir iš to, ką užsisakė, iškart pamačiau, kad STT stinga pinigų.

R.Paksas man norėjo papasakoti, kodėl jį iškvietė į STT, o aš labai norėjau, kad jis duotų rimtą interviu „Lietuvos rytui“.

Turi bendrauti su politikais

– STT įtaria, kad su R.Paksu sutarėte, jog jis už kyšį paveiks valdininkus leisti eksploatuoti „Norfos“ parduotuvę Prienuose. Jūs siūlėte kyšį R.Paksui?

– Įdomu, kaip tai turėtų atrodyti: aš siūlau partijos vadui kyšį. Baikit. Čia nesąmonė.

Aš neprisimenu net tokio mūsų pokalbio. Be to, mes retai susitinkame, gal per metus du tris kartus. Kaip didžiausios žiniasklaidos grupės vadovas privalau bendrauti su politikais ir bendrauju.

Jautėsi stiprus dirigentas

– Kaip paaiškintumėte, kas vyksta?

– Vyksta dar viena viešųjų ryšių akcija, siekiant sumenkinti „Lietuvos rytą“, kuris vienas iš nedaugelio lieka principingas, kovoja dėl žodžio laisvės, dėl demokratijos Lietuvoje, nepadlaižiauja, kaip kai kurie portalai, valdžiai, tiksliau sakant, Prezidentūrai.

Beje, Baudžiamojo proceso kodeksas numato, kad prievarta įsodinimas į automobilį ir atvežimas į apklausą nėra būtinas. Pirmiausia reikia žmogų pakviesti, jei jis neateina, tada rengi operaciją, atvesdini, sodini į automobilį.

– Būtumėte atėjęs?

– Kaip aš galiu neiti, juk ne pirmą kartą ėjau ir į STT, ir į prokuratūrą. Bet pirmą kartą mačiau tokius nelaimingus žmones.

Kabinete sėdi penki žmonės, nes aš galiu pabėgti ar dar ką nors padaryti, ar tyrėją nudurti. Pakalbėjau su jais, supratau, kad jie daro ne savo darbą, jiems tiesiog tai liepta. Taip negali būti demokratinėje visuomenėje.

– Manote, tai galėjo būti suderintas veiksmas su prezidente Dalia Grybauskaite?

– O kaip jūs manote? Didžiausios žiniasklaidos grupės vadovas sulaikomas vidury dienos, filmuojant portalui, kuris dirba STT, o STT – Prezidentūrai. Tokią išvadą galiu padaryti.

– Kaip vertinate, kad žurnalistai buvo iš anksto pakviesti nufotografuoti jūsų sulaikymo?

– Kaip žurnalistas negaliu blogai vertinti kolegų. Bet šie padlaižiauja – jiems davė kaulą, jie tą kaulą paėmė.

Jei STT darė rimtą operaciją, gal reikėjo sukviesti visą žiniasklaidą. Mes irgi būtume filmavę. O dabar pakvietė tik tą portalą, kuriame STT vadas kepė blynus. Juokingai atrodo.

Man gėda dėl kolegų ir dėl specialiųjų tarnybų.

Bus dar principingesnis

– Kaip tai paveiks „Lietuvos rytą“?

– Niekaip, nes tie visi kaltinimai, kalbos iš piršto laužti. Jau visi pamokyti, „Lietuvos rytas“ buvo nepamokytas, palaukė, padarė šou, ir kas toliau?

Aišku, būsime dar piktesni, aš tai pažadu. Nebus taip, kaip būdavo: gal nereikia, gal ramiau. Manau, ir kolegos man pritars – jei ramiau dirbsime, mus visus po vieną sutraiškys.

– Jūs piktas?

– Nežinau. Nėra dėl ko pykti. Man gaila žmonių ir iš specialųjų tarnybų, ir žurnalistų, kurie nesupranta, ką daro. Elgiasi kaip paklusnūs tam tikrų užsakymų vykdytojai.

– Jūsų klausantis susidaro įspūdis, kad STT prisikabino lygioje vietoje?

– O kiek mes turime pavyzdžių su subliuškusiomis STT bylomis?

Nereikėjo „Lietuvos ryto“ krepšinio komandai prieš Kauno „Žalgirį“ laimėti. Nuo to viskas ir prasidėjo. (Juokiasi.)

Aptarė pavojų demokratijai

Tuo metu STT tyrime apklaustas valdančiosios partijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovas europarlamentaras R.Paksas vakar su premjeru Algirdu Butkevičiumi aptarė pavojų, kilusį demokratijai.

„Susitikimo leitmotyvas – kad politinė įtaka teisėsaugai peržengia visas ribas ir kad iš tiesų Lietuvoje demokratijai yra iškilęs pavojus. Mes tai aptarėme, ir premjeras sutiko su ta pozicija. Aptarėme veiksmus, ką reikėtų daryti“, – BNS kalbėjo R.Paksas.

Anot europarlamentaro, susitikimas su Vyriausybės vadovu buvo „lygiai toks, koks buvo su G.Vainausku“, su kuriuo jis susitiko pirmadienį per pietus, iškart po apklausos STT. Tačiau pastarojo pokalbio turinį politikas atsisakė atskleisti.

„Kodėl turėčiau? Absoliučiai yra mano reikalas, ką aš noriu, tą ir šneku, ką norėjau, tą šnekėjau ir šnekėsiu, neprivalau nei jums, nei kitiems sakyti, apie ką aš kalbėjau.

Bet kai padaryta viešųjų ryšių akcija – sekimas, slaptas pokalbis... Aš visam ofisui pasakiau, kad eisiu pakalbėt su „Lietuvos ryto“ redaktoriumi. Žinodamas, kad telefonai pasiklausomi, žinodamas, kad visa ta istorija ant telefono snarglio ir kabo.

Nuo kada žmonės Lietuvoje pradedami sekti, nuo kada pradedami filmuoti? Fiksuojami, su kuo susitinka, kada susitinka, kur susitinka. Nuo kada tai atsirado Lietuvoje, kas čia per demokratija? Ar dar gali laisvas žmogus Lietuvoje susitikti su kitu žmogumi ir pietauti? Čia retoriniai klausimai“, – BNS dėstė R.Paksas.

„Tvarkiečių“ lyderis tvirtino, jog po apklausos STT pareigūnai sakė, kad jis gali kalbėti su kuo nori ir apie ką nori.

Teisininko žodis: tai – viešieji ryšiai

Remigijus Merkevičius, advokatas:

„Baudžiamasis procesas, kuriame turi būti paslapties elementas, tampa iškreiptas. Taikant prievartos priemonę – sulaikymą – turi būti išlaikytas žmogaus orumas ir privatumas.

Jeigu specialiosios tarnybos pasitelkia žurnalistus kaip privačius asmenis, man tai skamba labiau nei grėsmingai teisinės valstybės kontekste.

STT pareigūnai gali organizuoti bet kokius veiksmus, kuriuos jie mano esant reikalingus. Bet procesas yra organizuotas valstybės, kur turi būti subalansuotas žmogaus privatumas ir valstybės interesas ką nors persekioti dėl kriminalinių veikų.

Yra tyrimo paslapties principas, o kai į šiuos veiksmus pasitelkiamos viešojo informavimo priemonės, tai yra tiesiog viešieji ryšiai, o ne baudžiamasis procesas.“

Ir įtariamieji, ir specialieji liudytojai

* STT pirmadienį paskelbė atliekanti du tyrimus.

* Viename jų įtarimai dėl prekybos poveikiu pareikšti buvusiam „Omnitel“ vadovui Antanui Zabuliui. STT tiria galimą neteisėtą A.Zabulio poveikį, kad būtų nutrauktas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo stambiu mastu.

* Premjeras Algirdas Butkevičius informavo, kad A.Zabulis antradienį bus atleistas iš visuomeninio konsultanto pareigų.

* Kitame STT tyrime įtarimai dėl prekybos poveikiu pareikšti dienraščio „Lietuvos rytas“ vienam akcininkų ir vyriausiajam redaktoriui Gedvydui Vainauskui. Jam skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

* Šiame tyrime „tvarkiečių“ lyderis europarlamentaras Rolandas Paksas bei „Norfos“ parduotuvių tinklą valdančios įmonės vadovas ir pagrindinis akcininkas Dainius Dundulis vakar apklausti kaip specialieji liudytojai.

* Kaip specialieji liudytojai apklausiami asmenys, kai yra duomenų apie jų padarytą nusikaltimą, bet šių duomenų nepakanka įtarimams pareikšti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.