Grėsmę demokratijai pajutę politikai kovos

Teisėsaugos taikiniu tapusios valdančiosios partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas įsitikinęs, kad jėgos struktūrų veiksmai liudija galimą demokratijos Lietuvoje saulėlydį ir ragino tam priešintis.

Politinio užsakymo taikiniu pasijutęs europarlamentaras R.Paksas kalbėjo apie grėsmes demokratijai, o jo partijos bendražygiai „tvarkiečiai“ tvirtino, jog šalyje sumaištį kelia dešiniąsias jėgas palaikanti prezidentė D.Grybauskaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Politinio užsakymo taikiniu pasijutęs europarlamentaras R.Paksas kalbėjo apie grėsmes demokratijai, o jo partijos bendražygiai „tvarkiečiai“ tvirtino, jog šalyje sumaištį kelia dešiniąsias jėgas palaikanti prezidentė D.Grybauskaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 2, 2016, 5:46 AM, atnaujinta Jun 5, 2017, 9:55 PM

Antradienį surengtoje spaudos konferencijoje „tvarkiečių“ vadovai ironizavo, kad vėl nesuspėjo pirmieji pasveikinti 60 metų jubiliejaus antradienį sulaukusios šalies vadovės Dalios Grybauskaitės.

„Mes norėjome pasveikinti, bet mus, kaip visuomet, aplenkė specialiosios tarnybos. Jos prezidentę pasveikino pirmadienį, įteikdamos labai rimtą dovaną – surengusios iki šiol nematyto masto operaciją“, – kalbėjo „tvarkiečių“ rinkimų štabo vadovas parlamentaras Valdas Vasiliauskas.

Pirmadienį europarlamentaras R.Paksas buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas pradėtame ikiteisminiame tyrime dėl prekybos poveikiu, kuriame įtarimai pareikšti „Lietuvos ryto“ vadovui Gedvydui Vainauskui. Ir politikas, ir žurnalistas tokius įtarimus neigia.

G.Vainauskas sostinės centre buvo sulaikytas gausių Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pajėgų po to, kai viename restorane susitiko su europarlamentaru R.Paksu. Šią operaciją užfiksavo su STT glaudžiai bendradarbiaujančio vieno naujienų portalo žurnalistai.

Rinkimams iškilo pavojus

Teisėsaugos pareigūnų veiksmais pasipiktinę „tvarkiečiai“ antradienį pabrėžė, kad iki šiol Lietuvoje bent jau žiniasklaida buvo neliečiama.

„Tai buvo paskutinis demokratijos bastionas.

Tačiau, atrodo, krito ir jis“, – apgailestavo V.Vasiliauskas.

„Demokratija negali egzistuoti be laisvo žodžio ir teisės viršenybės principo.

Liudyti tiesą mūsų valstybėje tapo itin sudėtinga“, – tvirtino R.Paksas.

Europarlamentaro teigimu, pirmadienį buvo pademonstruota, kaip gali būti sudorotas kiekvienas, prieš kurį yra nukreiptas politinio užsakymo taikiklis: „Šiandien kiekvienas žmogus gali patekti į jėgos struktūrų voratinklius, iš kurių vaduotis yra nepakeliamai sunku.“

STT veiksmus R.Paksas vadino viešųjų ryšių akcija, kuri nukreipta prieš laisvą žodį, prieš verslą, politiką: „Lietuvoje nepastebimai yra įvykęs lūžis, kurio pasekmės gali itin skaudžiai atsiliepti mūsų valstybės raidai.

Šiandien užsimota sudaužyti neparankias ir nepaklusnias politines jėgas.

Kas mūsų laukia rytoj?“

Anot „Tvarkos ir teisingumo“ vadovo, valstybėje politinė konkurencija yra absoliučiai eliminuota, o tokiomis sąlygomis laisvi rinkimai tampa nebeįmanomi.

„Tai, kas vyksta mūsų valstybėje pastaruosius kelerius metus, galima įvardyti kaip kryptingas pastangas kurti visuomenėje baimės, paklusnumo ir abejingumo atmosferą“, – dėstė politikas.

Pajuto bandymus įbauginti

Europarlamentaras taip pat prabilo ir apie jam darytą spaudimą.

R.Paksas priminė, kad pirmadienio rytą į jo darbo kabinetą atėję keturi STT agentai nė nebandė deramai atskleisti savo apsilankymo tikslo: „Galutinai įsitikinau, kad Lietuvos politikoje yra įvykęs lūžis, kuris situaciją visuomenėje daro itin pavojingą.

Galiu tik nujausti, kodėl pareigūnai siekė mane įbauginti, padaryti psichologinį spaudimą ar palaužti. Ar tokiais metodais turi dirbti demokratinės valstybės teisėsauga?“

Anot partijos vadovo, nors jam buvo suteiktas specialiojo liudytojo statusas, apie atliekamą ikiteisminį tyrimą jis sužinojo tik iš žiniasklaidos: „Specialiųjų tyrimų tarnyba vėl parodė, kad gali nebaudžiamai piktnaudžiauti procesinėmis teisėmis.“

Be to, pasak europarlamentaro, Lietuvoje dar nėra buvę atvejo, kai visi specialiųjų tarnybų veiksmai būtų tiesiogiai transliuojami į žiniasklaidos priemones: „Ar tai reiškia, kad Lietuvoje jau nustojo galioti įstatymai? Ar tai reiškia, kad žmogaus teisės mūsų valstybėje yra tik pramanas?“

Žada siūlyti atlikti tyrimą

„Tvarkos ir teisingumo“ vadovai mano, kad būtina pradėti parlamentinį tyrimą dėl teisėsaugos veiksmų per pastaruosiuos rezonansinius tyrimus, kai galėjo būti piktnaudžiaujama turima valdžia.

Anot Seimo „tvarkiečių“ frakcijos seniūno Petro Gražulio, sudaryti specialią komisiją pasiūlė pirmadienį su R.Paksu susitikęs premjeras Algirdas Butkevičius.

Komisija, kurią bus siekiama sudaryti prasidėjus Seimo pavasario sesijai, galėtų parengti įstatymų pakeitimų projektus, kuriais būtų keičiamas teisėsaugos institucijų vadovų pavaldumas, taip siekiant garantuoti jų nepriklausomumą.

„Jei šiandien Seimas nesuras politinių jėgų pertvarkyti teisėtvarkos institucijų pavaldumo, situacija negerės.

Atėjus kovo 10 dienai sieksime, kad būtų sudaryta Seimo komisija, kuri išanalizuotų esamą situaciją ir pateiktų įstatymų projektus, kokios būtinos reformos mūsų šalyje, kad netaptume diktatūrine valstybe“, – kalbėjo P.Gražulis.

„Komisija turėtų išnagrinėti piktnaudžiavimo valdžia atvejus, kai pažeidinėjami įvairūs kodeksai, procesiniai veiksmai. Kad galų gale mūsų valstybėje atsirastų ta tvarka, kad parlamentinė kontrolė būtų virš specialiųjų struktūrų.

Mes tai pasiryžę padaryti, toliau nėra kur. Ar tam pasiryžę ir koalicijos partneriai „darbiečiai“, socialdemokratai? Kovo pradžioje žinosime“, – sakė R.Paksas.

Savo ruožtu V.Vasiliauskas pareiškė, kad turi būti tiriama, kaip buvo nutekinama konkrečių ikiteisminių tyrimų medžiaga. „Jau yra paruošti klausimai generaliniam prokurorui, kuris turės paaiškinti, kaip tai įvyko.“

Užsakovai – Prezidentūroje?

Seimo nario Povilo Gylio teigimu, yra daugybė tiesioginių ir netiesioginių įrodymų, kad pirmadienį prasidėjusius veiksmus inicijavo viena valdžios institucijų Prezidentūra, o pradėtu ikiteisminiu tyrimu pirmiausia siekiama pakenkti „Tvarkai ir teisingumui“.

Bet ši akcija nukreipta ir prieš kitas valdančiajai koalicijai priklausančias partijas.

Dviejų partijų pastaruoju metu teisėsauga niekada nelietė. Ką tai reiškia?

Ruošiamasi rinkimams. Iš rinkimų lauko valomos nereikalingos politinės jėgos.

Tai ar įmanomi laisvi rinkimai šitoje situacijoje? Mano supratimu – ne“, – įžvalgomis dalijosi P.Gylys.

Kad pradėtais tyrimais siekiama susidoroti su Prezidentūrai neįtinkančiomis politinėmis jėgomis, neabejojo ir P.Gražulis.

Jis aiškino pastaruoju metu pasijutęs tarsi būtų sugrįžęs į gūdžią sovietinę praeitį.

Įžvelgė daug sistemos ydų

R.Pakso kabinete matytus keturis STT pareigūnus „tvarkiečių“ frakcijos seniūnas netgi palygino su KGB agentais ir jų atliekamomis kratomis.

„Kas keičiasi? Atrodo, iškovojome laisvę, demokratiją, bet ar esame laisvi ir demokratiški? Dažnai mes rodome pirštais į kaimynines valstybes, bet nematome, kad ir patys nesame nei laisvi, nei demokratiški.

Mūsų teisinė sistema sukonstruota ydingai.

Vieno žmogaus, aišku, išrinkto prezidento, rankose yra sukoncentruoti teismai, prokuratūra, STT ir saugumas.

Tai ir yra didžiausias blogis.

Dar tik prasidėjus šiai kadencijai sakiau, kad negalima, jog STT ir kitos struktūros būtų atskaitingos tik vienam žmogui.

Galbūt reikia ieškoti kitų formų: gal STT vadovo kandidatūrą Seimui turėtų teikti Aukščiausiasis teismas, gal Generalinė prokuratūra?

Bet valdančioji dauguma neįsiklausė, ir šiandien yra tokia situacija, kai prezidentė akivaizdžiai globoja dvi politines jėgas – konservatorius ir liberalus. Jų nusikaltimai neviešinami arba nutylimi“, – tvirtino P.Gražulis.

Politikas priminė, kad iki galo nebuvo ištirta „Snoro“ banko uždarymo istorija, taip pat teisiškai neįvertinta šios kadencijos Seime sudarytos specialiosios komisijos nustatyta buvusios konservatorių valdžios padaryta žala energetikos sektoriui.

Akis bado dvejopi standartai

Pasak P.Gražulio, dvejopai elgiasi ir šalies vadovė D.Grybauskaitė.

„Vieniems prezidentė bando parodyti, kad jie negali būti valdančiojoje koalicijoje, kad Vyriausybę krečia korupcijos skandalai, o kitus globoja. Tai mato ir visuomenė.

Gaila, kad tai vyksta. Bet aš pats savęs klausiu: ar gali būti kitaip prisimenant sovietinę prezidentės patirtį? Kuo ji buvo sovietiniais laikais? Juk ji buvo komunistų partijos ideologė.

Ar gali žmogus pasikeisti keičiantis santvarkai? Vargu“, – kalbėjo P.Gražulis. (LR)

Svarsto kreiptis į Europos Parlamentą

* Generalinė prokuratūra neatmeta galimybės kreiptis į Europos Parlamentą, kad būtų pradėta europarlamentaro R.Pakso teisinės neliečiamybės panaikinimo procedūra.

* Specialiųjų tyrimų tarnyba įtaria, kad R.Paksui galėjo būti pasiūlytas 15 tūkstančių eurų vertės kyšis už poveikį Statybų inspekcijai.

* „Turimais duomenimis, R.Paksas galbūt pasinaudojo turima įtaka Aplinkos ministerijoje ir tai pagreitino pastato statybos užbaigimo procedūrą – tai yra buvo pasirašytas statybos darbų užbaigimo aktas“, – kalbėjo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras I.Mikelionis. (ELTA)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: oro balionui atsitrenkus į žemę, iš krepšio ėmė kristi žmonės