Mirtį nešančių dulkių istorijoje prabilo darbdavys

Septynerius metus kriauklių liejimo ceche dirbusio Aivaro Petrošiaus gyvybė užgeso nuo sunkios ligos – ūmios silikozės, kurią sukėlė įkvėptos nuodingos medžiagos. Vyrui buvo 34 metai.

A.Petrošius dirbo šiame kriauklių liejimo ceche.<br>P. Mantauto nuotr.
A.Petrošius dirbo šiame kriauklių liejimo ceche.<br>P. Mantauto nuotr.
A.Petrošius dirbo šiame kriauklių liejimo ceche.<br>P. Mantauto nuotr.
A.Petrošius dirbo šiame kriauklių liejimo ceche.<br>P. Mantauto nuotr.
A.Petrošius mirė nuo ūmios silikozės.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
A.Petrošius mirė nuo ūmios silikozės.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 4, 2016, 9:51 AM, atnaujinta Jun 5, 2017, 2:17 PM

Sergantiems ūmia silikoze žmonėms greitai vystosi kvėpavimo organų nepakankamumas. Ateitis taip pat nepaguodžia: gyvenimo trukmė nuo simptomų pradžios – nuo vienų iki penkerių metų.

Ta pačia liga – ūmia silikoze – susirgo ir dar vienas tos pačios įmonės darbuotojas. Įmonės, kurios darbuotojus ištiko nelaimė, atstovai anksčiau kategoriškai atsisakė bendrauti su žiniasklaida, taip pat atsiribojo nuo bet kokio bendravimo su silikoze susirgusiu darbuotoju ir mirusio darbuotojo artimaisiais. Abi pusės savo tiesą siekia apginti teismuose.

Jau parengus šią publikaciją su lrytas.lt redakcija susisiekė viešųjų ryšių specialistas Šarūnas Pundzius ir patikino, kad „Akvasanita“ pakeitė savo nuomonę dėl bendravimo su žiniasklaida ir nori išsakyti savo poziciją. Įmonės komunikacijos specialisto atsakymai į lrytas.lt klausimus taip pat pateikiami tekste.

Trijų vaikų tėvas – aklavietėje

Trijų mažamečių vaikų tėvas Mindaugas Sebeckas – buvęs „Akvasanitos“ darbuotojas. Vyras, kuriam taip pat diagnozuota silikozė, teigė, kad šiuo metu laukia pirmojo teismo posėdžio. Be civilinės bylos, jis mėgina teisybės ieškoti ir baudžiamojoje byloje. „Net kyla  minčių, kad viskas vilkinama: tai teisėjas negali, tai advokatė...“ – kalbėjo jis.

Pasak M. Sebecko, net ir paaiškėjus, į kokią sunkią padėtį jis pateko, iš buvusio darbdavio jokios pagalbos šeima nesulaukė. „Šiuo metu esu bedarbis, įrašytas į Darbo biržos sąrašus. Bet kas iš to – kai skambinu kokiam darbdaviui susitarti dėl pokalbio, vos išgirdęs mano ligos diagnozę jis atsisako priimti.“

Vyras nepraranda vilties susirasti darbą. „Auginu tris vaikus, man reikia dirbti. Turi būti teisingumas, teko girdėti, kad ir kiti buvę kolegos kreipėsi į medikus, bet apie jų sveikatą nieko nežinau“, – teigė jis.

Paklaustas, ar medikams pavyko pažaboti klastingą ligą, M.Sebeckas sakė: „Šios situacijos suvaldyti neįmanoma. Nors per pastaruosius mėnesius mano savijauta šiek tiek stabilizavosi, bet nesijaučiu gerai. Bet koks plaučių uždegimas ar peršalimas gali vėl išjudinti visą plaučių nykimo mechanizmą.“

Pašnekovas prisipažino, jog prieš paskutinį sveikatos patikrinimą jautėsi ne per geriausiai, tad nėra tikras, ką parodys tyrimų rezultatai.

„Iš buvusių kolegų teko girdėti, kad įmonė savo veiklą ketina plėtoti ir Kelmėje, bet nežinau, ar tai reiškia veiklos Kaune pabaigą“, – pasakojo jis. Vyras tvirtino, kad darbdavys kaltę dėl to, kad susirgo nepagydoma liga, verčia pačiam darbuotojui.

Vyrą pražudė smėlio dulkės?

A.Petrošiaus šeima įtaria, kad jauno vyro mirties priežastimi galėjo tapti itin smulkus smėlis, naudotas kriauklių liejimo ceche.

„Mano žiniomis, tiek Valstybinei darbo inspekcijai, tiek medikams,įmonė nėra pateikusi kriauklėms lieti naudoto smėlio nei aprašymų, nei sertifikatų. Šis smėlis buvo pradėtas naudoti 2013-aisiais. Prieš mirtį mano brolis kelis kartus yra sakęs, kad įmonė pradėjo vežti naują smėlį, kuris buvo labai smulkus ir itin dulkėjo. Smėlis buvo vežamas iš Ukrainos, nors įmonė teigia, kad jos naudotas smėlis iš Vokietijos ir vieno tiekėjo iš Anykščių.

Silicio dioksido nusėdimas į plaučius labai priklauso nuo smėlio smulkumo. Čia ir kyla visas pavojus. Nors kai kurie parametrai gali skirtis vos viena padala, įkvėpimo į plaučius rodikliai gali pakisti vos ne dvigubai“, – pasakojo D.Mušenkova ir patikino, kad pranešusi apie šią situaciją vienam iš VDI vadovų.

Siekia turto arešto

Velionio A.Petrošiaus sesuo Daiva Mušenkova pasakojo, kad šiuo metu vyksta įmonės darbuotojų apklausos, teismą netrukus pasieks civilinės bylos.

„Teko girdėti, kad įmonės atstovai sakė savo darbuotojams nepasitikintys Kauno klinikų diagnoze ir samdysiantys nepriklausomus ekspertus iš Didžiosios Britanijos. Neva Lietuvos medikai nugydė... Tikimasi paneigti mūsų medikų diagnozę. Už didelius pinigus galima daug ką nusamdyti, kad parašytų tokią išvadą, kurios reikia“, – ironizavo pašnekovė.

A.Petrošiaus sesuo pabrėžė, kad medikai paėmė jos brolio plaučių mėginį: „Nemanau, kad tiriamoji medžiaga sunaikinama, tad teismas gali nuspręsti tą medžiagą išsiųsti tyrimams, kur tik pageidaujama.“

D.Mušenkova šiuo metu yra pateikusi prokurorui prašymą areštuoti įmonės turtą, tačiau šis prašymas kol kas nepatenkintas, nes byloje dar nenustatyti įtariamieji.

„Kriaukles įmonėje, mano žiniomis, šiuo metu lieja vos keli žmonės, darbuotojų likę nedaug. Girdėjau, kad įmonė veiklą perkelia į Kelmę“, – pasakojo moteris.

Praėjus keliems mėnesiams po A.Petrošiaus mirties su nelaime sunku susitaikyti ne tik jo šeimai, bet ir ilgametei draugei. „Nesvarbu, kad jie buvo nesusituokę, mes viską darome kartu. Daug bendraujame. Ji labai sunkiai išgyvena netektį“, – pasakojo ji.

Buvę ir esami darbuotojai – nekalbūs

„Akvasanitos“ darbuotojas, nesutikęs viešai atskleisti savo vardo (jis redakcijai žinomas. – Aut. past.) patvirtino informaciją, kad po A. Petrošiaus mirties dėl savo sveikatos sunerimo ne jis vienas.

„Lankiausi pas medikus dėl savęs, tikrinausi, bet kol kas jokių požymių  nėra“, – sakė pašnekovas. Paklaustas apie nuotaikas įmonėje, jis teigė nenorintis apie tai kalbėti: „Tokia situacija niekam nepatinka, nenoriu komentuoti, vyksta įvairūs ikiteisminiai procesai.“

Informacijos, kad įmonė savo veiklą perkelia į Kelmę, pašnekovas patvirtinti negalėjo: „Esu paprastas darbuotojas, manęs niekas apie tai neinformuoja“, – sakė jis. Pokalbio pabaigoje vyriškis tvirtino esąs nepatenkintas, kad žurnalistai gavo jo kontaktus.

Kitas, šioje įmonėje jau kurį laiką nedirbantis buvęs „Akvasanitos“ darbuotojas taip pat pripažino nuskubėjęs pasitikrinti sveikatos.  Paklaustas, kodėl paliko darbą įmonėje, kuri garsėjo kaip mokanti gerus atlyginimus, vyras tiesiai atsakyti nenorėjo: „Jau buvo pabodę... Atlyginimas tikrai buvo geras. Dabar dirbu visai kitoje srityje.“

Buvęs darbuotojas pripažino, kad, sužinoję apie A.Petrošiaus nelaimę, kiti jo kolegos sunerimo dėl savo sveikatos.

„Nežinau, nesu specialistas, negaliu vertinti“, – apie darbų saugą buvusiame darbe nenorėjo kalbėti vyriškis.

 VDI priekaištų įmonei neturi

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) į užklausą, ar  žinoma apie daugiau susirgimų silikoze šioje įmonėje, be mirusio ir vieno susirgusio darbuotojo, atsakė: „Apie daugiau susirgimų silikoze šioje įmonėje VDI šiuo metu  informacijos neturi. Gavus pranešimus apie minėtiems bendrovės „Akvasanita“ darbuotojams įtariamą profesinę ligą, nustatyta tvarka VDI atliktas tyrimas.

Atliktas įmonės patikrinimas ir darbdaviui įteiktas reikalavimas pašalinti nustatytus pažeidimus: įmonėje nebuvo atliktas profesinės rizikos vertinimas, neorganizuotas darbuotojų sveikatos tikrinimas ir kt.; vėliau darbo inspektoriai pakartotinai lankėsi įmonėje tikrindami, kaip vykdomas reikalavimas. Visi nurodyti pažeidimai pašalinti reikalavime nustatytais terminais“, – rašoma VDI atstovų laiške.

Pasak VDI specialistų, tiriant profesines ligas „Akvasanitos“ vadovas su darbo inspekcija bendradarbiavo geranoriškai, ir šiuo metu VDI neatlieka jokių veiksmų, kadangi vyksta ikiteisminis tyrimas.   Apie tai, ar inspekcija žino, iš kur konkrečiai buvo gautas mirtiną ligą sukėlęs smėlis, atsakyme rašoma: „Tirdama minėtas   profesines ligas VDI pagal savo kompetenciją surinko informaciją apie darbuotojų darbo trukmę ir darbo sąlygas, gamybos procese naudotų medžiagų saugos duomenų lapus, kuriuose nurodytos šių medžiagų cheminės savybės, taip pat informacija apie teikėją.

Surinkta informacija perduota darbo medicinos gydytojui profesinės ligos diagnozei nustatyti. Nustatyta silikozė – dulkių, turinčių silicio oksido, profesinis poveikis.

Apie galimai iš Ukrainos tiekėjų kriauklių liejimo ceche naudotą smėlį VDI specialistai informacijos neturi.

Į portalo lrytas.lt klausimus atsakė „Akvasanitos“ komunikacijos atstovas Šarūnas Pundzius. – Kokios nuomonės dėl ligos priežasčių laikosi „Akvasanitos“ vadovybė?

– Nuo pat pirmųjų Aivaro Petrošiaus ligos požymių pasirodymo įmonės vadovybė labai rimtai vertina susidariusią padėtį ir nuoširdžiai apgailestauja dėl įmonės darbuotojus palietusių tragiškų įvykių. Įmonės vadovai nėra kompetentingi vertinti du įmonės darbuotojus palietusios ligos priežastis, todėl tikisi nešališko ir visapusiško abiejų įvykių įvertinimo bei yra pasiruošę bendradarbiauti su visomis kompetentingomis institucijomis ir specialistais tam, kad būtų nustatytos tikrosios A.Petrošiaus ir M.Sebeckio susirgimo priežastys. Įmonė savo iniciatyva yra inicijavusi nuodugnaus darbo sąlygų įmonėje bei darbuotojų sveikatos patikrinimo procesus. Tyrimus baigus jų rezultatus planuojama paviešinti. – Kokių veiksmų ėmėsi įmonė, kai ėmė aiškėti, jog darbuotojų sunkios ligos priežastimi galimai tapo būtent kenksmingos dulkės darbo vietoje?

– Pasirodžius pirmiesiems įtarimams, kad įmonės darbuotojo A.Petrošiaus ligos priežastimi galėjo tapti organizmo reakcija į silicio dulkes, buvo pradėtas nuodugnus vidinis bei išoriniai tyrimai, atliktas darbo vietos profesinės rizikos vertinimas (tirta oro kokybė, ventiliacijos sistemos pajėgumas, skirtingus gamybos procesus atliekančių darbuotojų galimai įkvepiamas dulkių kiekis ir kiti fiziniai, cheminiai, ergonominiai veiksniai). Įmonėje nuolat diegiami darbo sąlygas gerinantys sprendimai. Dar gerokai iki pasireiškiant pirmiesiems A.Petrošiaus ligos požymiams įmonėje įdiegtas automatinio liejimo cechas. Dera pripažinti, tragiški įvykiai paskatino sparčiau atnaujinti kai kuriuos technologinius procesus. Siekdama patvirtinti savo atsakingą požiūrį į įmonės darbo organizavimą, įmonė aktyviai ruošiasi sertifikuoti savo veiklą pagal ISO 9100 standartus.

– Iš kur į gamybos cechą patenka kriauklėms lieti reikalingas smėlis? Ar buvo naudojamas iš Ukrainos atvežtas smėlis?

– Iki 2014 m. rudens įmonėje buvo naudojamas tik iš Vokietijos importuojamas kvarcinis smėlis. Nuo 2014 m. naudojamas ir iš Vokietijos, ir iš Ukrainos importuojamas smėlis. Pažymėtina, kad, nepaisant kilmės šalies, naudojamas identiškų duomenų bei specifikacijos smėlis. Skiriasi tik jo fasavimas bei tiekimo sąlygos. Iš Ukrainos importuojamas smėlis turi saugos duomenų lapus, visus reikiamus sertifikatus. – Ar tiesa, kad iš karto po to, kai paaiškėjo informacija apie susirgimus, buvo uždarytas vienas iš kriauklių liejimo cechų? – Rankinio liejimo cechas buvo laikinai sustabdytas atliekant darbų saugos ir darbo sąlygų tyrimus tol, kol bus įsitikinta, kad darbo sąlygos jame yra saugios darbuotojams ir atitinka visus tokio tipo patalpoms keliamus reikalavimus. Po nuodugnaus patikrinimo rankinio liejimo cecho veikla buvo atnaujinta. Cechui neveikiant iš jo į kitą cechą buvo perkeltas vienas įrenginys, nesusijęs su kvarcinio smėlio naudojimu (įrenginys naudojamas ir šiandien). Atnaujinus cecho veiklą perkeltas įrenginys pakeistas nauju. Jau atnaujinus cecho veiklą, buvo įdiegtas darbuotojų darbo sąlygas pagerinantis sprendimas – automatinė kvarcinio smėlio dozavimo sistema, iki minimumo sumažinanti darbuotojų sąlytį su smėliu. Ateityje planuojama įdiegti dar pažangesnę smėlio dozavimo ir tiekimo sistemą. – Ar iki šių atvejų (A.Petrošiaus mirties ir M.Sebecko susirgimo) įmonėje buvo visiškai užtikrinta reikiama darbų sauga? – Įmonėje buvo tenkinami visi darbų saugos reikalavimai. Nei iki nelaimingų atsitikimų, nei po jų atliekant patikrinimus nebuvo rasta jokių reikšmingų darbų saugos pažeidimų. Įrengta galinga ventiliacijos sistema, dulkėtumas, oro kokybė patalpose atitiko nustatytas normas. Įmonėje buvo naudojamos dviejų rūšių profesionalams skirtos (dengiančios visą veidą arba tik burną ir nosį) veido kaukės su filtrais, saugančiais nuo garų, dujų ir dulkių. Tokios pat saugos priemonės  naudojamos daugelyje panašaus pobūdžio įmonių. – Ar tiesa, kad įmonė savo veiklą iš Kauno perkelia į Kelmę? – Įmonė Kelmėje yra įsigijusi patalpas, tačiau šiuo metu dar nėra galutinai nutarusi dėl tolesnio jų naudojimo. Įmonė gali patvirtinti, kad galimos investicijos į veiklą Kelmėje nėra susijusios su gamybinės veiklos Kaune tęstinumu. Įmonė šiuo metu nenumato nutraukti veiklos Kaune ar  keisti jos pobūdį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.