Vienas sukčius, trys valstybės, milijardai dingusių dolerių (I)

Vykdydami žurnalistų etikos inspektorės 2017-02-10 sprendimą Nr. SPR-18 pranešame, kad publikacijose „Vienas sukčius, trys valstybės, milijardai dingusių dolerių (I)“ (www.lrytas.lt, 2016-03-06); „Vienas sukčius, trys valstybės, milijardai dingusių dolerių (II)“ (www.lrytas.lt, 2016-03-07), „Kijevas tikisi prigriebti milijonus taškiusį sukčių“ (www.lrytas.lt, 2016-05-07), „Nuo aferų bandoma pasislėpti po politiniu apsiaustu“ (www.lrytas.lt, 2016-05-09) ir „Sukčiaus kazacho advokatas įsijautė į apsauginio vaidmenį“ (www.lrytas.lt, 2016-05-09) paskelbtuose teiginiuose: „Vienas sukčius, trys valstybės, milijardai dingusių dolerių (I)“, „Vienas sukčius, trys valstybės, milijardai dingusių dolerių (II)“, „Kijevas tikisi prigriebti milijonus taškiusį sukčių“, „Sukčiaus kazacho advokatas įsijautė į apsauginio vaidmenį“, „Dėl tariamo politinio persekiojimo Kazachstane politinį prieglobstį Lietuvoje gavęs Syrymas Šalabajevas pirmadienio rytą pradėjo Vilniaus apygardos teisme, kuris sprendžia, ar 300 milijonų JAV dolerių iššvaisčiusį sukčių perduoti Ukrainai“, „Nors Lietuvos generalinė prokuratūra yra nusprendusi, kad Ukraina pateikė pakankamai įrodymų apie kazacho įvykdytus nusikaltimus ir nusprendė pradėti ekstradicijos procesą, S.Šalabajevas ir jo advokatas Laimonas Judickas teigia, kad byla yra politinė“, „Kazachstano ir Ukrainos teisėsaugininkai tada džiaugėsi, kad lietuviai pasielgė principingai uždarydami sukčių už grotų, bet jų džiaugsmą aptemdė Vilniaus apygardos teismo sprendimas“, „Šių metų vasarį S.Šalabajevo laukė dar viena gera naujiena – Migracijos departamentas suteikė jam prieglobstį ir tuo pačiu atėmė iš Kazachstano viltį susigrąžinti sukčių ir pasodinti jį į teisiamųjų suolą“ esanti informacija neatitinka tikrovės ir žemina S.Shalabayev garbę ir orumą.

S.Šalabajevo nusikaltimai paaiškėjo 2009 m., kai Kazachstano nacionalinis bankas patikrino „BTA Bank“ finansinę padėtį.<br>Archyvo nuotr.
S.Šalabajevo nusikaltimai paaiškėjo 2009 m., kai Kazachstano nacionalinis bankas patikrino „BTA Bank“ finansinę padėtį.<br>Archyvo nuotr.
Kazachstano pilietis S.Šalabajevas.<br>Archyvo nuotr.
Kazachstano pilietis S.Šalabajevas.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 6, 2016, 9:14 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 1:24 PM

***

Milijardų JAV dolerių grobstymu įtariamas kazachas Syrymas Šalabajevas gavo prieglobstį Lietuvoje, tačiau tai neturėtų būti kliūtis išduoti jį nuo sukčiaus nukentėjusiai Ukrainai. Lietuva pasigailėjo prie mažiausiai 4,5 milijardo JAV dolerių iš banko „BTA Bank“ pasisavinimo prisidėjusio 46 metų Kazachstano piliečio ir suteikė jam politinį prieglobstį, kartu atverdama ir Europos Sąjungos sienas.

Po šio Migracijos departamento sprendimo sukčiaus ne vienus metus ieškantis Kazachstanas greičiausiai jau niekada nebeišvys jo teisiamųjų suole, tačiau Ukraina vis dar nepraranda vilties, kad Lietuvos teismai patenkins jų ekstradicijos prašymą ir išduos S.Šalabajevą valstybei, kurioje jis įtariamas 300 milijonų JAV dolerių pasisavinimu.

Migracijos departamento priimtas sprendimas artimiausiu metu turėtų būti perduotas Vilniaus apygardos teismui, kuris šiuo metu nagrinėja Generalinės prokuratūros prašymą dėl kazacho ekstradicijos.

Politika su byla nesusijusi

„Po šio Lietuvos migracijos departamento sprendimo paaiškėjo, kad Kazachstanui S.Šalabajevas nebus išduotas, tačiau nematome jokių priežasčių jo neišduoti Ukrainai, nes prieglobstis jam suteiktas tik todėl, jog jis gali būti persekiojamas Kazachstane“, – kalbėjo banko „BTA Bank“ interesams atstovaujantis Ukrainos advokatų kontoros „Ilyashev & Partners“ advokatas Romanas Marčenka.

Pasak advokato, galima būtų įtarti, kad Kazachstane S.Šalabajevas gali būti persekiojamas dėl to, jog yra buvusio energetikos ministro Muchtaro Abliazovo svainis, tačiau Ukrainai niekas tokių priekaištų pareikšti negalėtų.

„Jis būtų teisiamas tik dėl finansinių aferų, kurios su politika neturi nieko bendra“, – sakė R.Marčenka.

Logistikos centrą sužlugdė

O prisidirbti Ukrainoje S.Šalabajevas spėjo iš peties – Odesos srityje apsiskelbęs pastatysiantis logistikos centrą, jis dingo su visais pinigais.

2008 metų rugpjūčio 8 dieną „BTA Bank“ ir kompanija „Shalford Holding Sarl“, kuriai vadovavo M.Abliazovas, pasirašė sutartį dėl logistikos centro statybos. Pagal šią sutartį bankas „Shalford Holding Sarl“ atidarė sąskaitą, suteikė jai 27 milijonų JAV dolerių kredito limitą ir davė 22,4 milijono JAV dolerių paskolą.

Nors paskola buvo suteikta konkrečiam tikslui, S.Šalabajevas ir M.Abliazovas net neketino vykdyti savo įsipareigojimų, o suskubo slėpti pinigus antrinėse įmonėse, kurių savininkai buvo jie patys.

Pinigai keliavo per sąskaitas

Ukrainiečiams pavyko atsekti, kad iš „Shalford Holding Sarl“ sąskaitos pinigai buvo pervesti į įmonę „Beenap Limited“, kuriai vadovavo M.Abliazovas, o jos bendraturtis buvo S.Šalabajevas.

Vėliau iš „Beenap Limited“ sąskaitos pinigai pervesti į dar kitą kompaniją – „Power Factor Trading Limited“, o iš jos – į uždarąją akcinę bendrovę „Logopark Chadžibej“. Tokį lėšų keliavimą sukčiai aiškino būtinybe įsigyti žemės sklypą.

Ukrainoje registruota bendrovė „Logopark Chadžibej“ taip pat buvo „BTA Bank“ klientė.

Ji 2009 metų gegužės 26 dieną su banku pasirašė sutartį dėl kreditinės sąskaitos, kurioje buvo daugiau kaip 54,5 milijono grivinų (7 milijonai JAV dolerių. – Red.) kredito limitas, atidarymo.

Sutartyje nurodoma, kad pinigus „Logopark Chadžibej“ skolinasi norėdama grąžinti skolą kompanijai „Power Factor Trading Limited“. Kreditas buvo panaudotas, tačiau negrąžintas.

Pareikštas milijoninis ieškinys

Visų šių antrinių bendrovių savininkai buvo S.Šalabajevas ir M.Abliazovas, kuris taip pat valdė „BTA Bank“ ir todėl lengva ranka, nesukeldamas niekieno įtarimo, galėjo dalyti pinigus savo paties bendrovėms.

„Nusikaltimai padaryti Ukrainos teritorijoje, nors „BTA Bank“ buvo įkurtas Kazachstane, tačiau jo filialas buvo registruotas ir Ukrainoje.

Be to, kaip matyti iš sutarties tarp „Power Factor Trading Limited“ ir „Logopark Chadžibej“, ši sutartis buvo pasirašyta taip pat Ukrainoje, Odesoje“, – sakė R.Marčenka.

Ukrainoje atliekamame ikiteisminiame tyrime S.Šalabajevui „BTA Bank“ yra pareiškęs 252,5 milijono grivinų civilinį ieškinį.

Pabėgo dar viena sukčiautoja

Ukrainiečiai taip pat išsiaiškino, kad kartu su M.Abliazovu ir S.Šalabajevu Ukrainoje veikė dar viena sukčiautoja – Tatjana Paraskevič.

Ji, atstovaudama M.Abliazovui priklausančioms neapmokestinamosioms įmonėms, skelbėsi statanti namus visoje Ukrainoje.

Tariamoms statyboms pinigai taip pat buvo imami iš banko „BTA Bank“.

2011 metų rugpjūčio 12 dieną Ukrainos teisėsaugininkai T.Paraskevič atžvilgiu pradėjo ikiteisminį tyrimą, tačiau ji, kaip ir S.Šalabajevas bei M.Abliazovas, dingo iš šalies.

2012 metų balandžio 10 dieną Ukraina paskelbė tarptautinę T.Paraskevič paiešką. Praėjus šiek tiek daugiau kaip mėnesiui gegužės 15-ąją ją sulaikė Čekijos teisėsaugininkai ir uždarė į areštinę.

Tęsinys – rytoj portale lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.