Puolami kairieji trauktis nebegali. Už nugaros – rinkimai

Iki šiol santūriai atsišaudęs į kritikos strėles, ypač skriejančias iš Vilniaus S.Daukanto aikštės rūmų, ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, kaip ir Socialdemokratų partijos viršūnėlė, ėmė matuotis karžygio šarvus. Tiesa, dar lėtai ir atsargiai.

A.Butkevičius išdrįso prieštarauti D.Grybauskaitei.<br>T.Bauro nuotr.
A.Butkevičius išdrįso prieštarauti D.Grybauskaitei.<br>T.Bauro nuotr.
Politologas T.Janeliūnas paaiškino, ko siekia D.Grybauskaitė.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Politologas T.Janeliūnas paaiškino, ko siekia D.Grybauskaitė.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 8, 2016, 3:26 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 8:28 AM

Bet ar valdantieji nepavėlavo pažerti į viešumą prieštaraujančių argumentų? Ir kodėl Dalia Grybaukaitė pagrindinę ugnį nukreipė į socialdemokratus – partiją, kurią iš visos nekenčiamos valdančiosios koalicijos kompanijos labiausiai pakentė?

Apie tai portalas lrytas.lt kalbėjosi su politologais Jūrate Novagrockiene ir Tomu Janeliūnu.

Nenori karų, bet ir nebijo jų

Valdantieji bando pereiti į kontrpuolimą, teigdami, kad opozicijos esą išpūsti ir prezidentės D.Grybauskaitės kurstomi, bet greitai subliūškę neskaidrumo skandalai yra bandymai nešvariais būdais sumenkinti šią Vyriausybę ir visą LSDP, artėjant Seimo rinkimams.

„Kaip ministras pirmininkas, niekada su niekuo nekovojau. Elgiuosi tolerantiškai ir niekada nenorėdavau, kad į viršų išeitų nesutarimai su prezidente ar kitais politikais“, – antradienį per radiją kalbėdamas teigė opozicijos ir Prezidentūros atakuojamas premjeras A.Butkevičius.

Tačiau kalbėdamas pirmadienio vakarą LRT laidoje „Dėmesio centre“ nuosaikumu ir vangia reakcija į kritiką pasižymintis premjeras pažėrė priekaištų Daliai Grybauskaitei ir prakalbo, kad prezidentė dar nepasibaigus ikiteisminiam tyrimui dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro pasakė, jog jį greičiausiai reikės nutraukti ir pokalbių išklotinės bus paskelbtos viešai.

„Mes niekam jokių karų neskelbiame. Mano vadovaujama Vyriausybė atsakingai vykdo rinkėjams duotus pažadus. Konkurentams pradėjus nešvarią rinkimų kompaniją turime aiškintis dėl to, ko nepadarėme.

Pavyzdžiui, kaip Druskininkų statybų atveju, net nepasibaigus ikiteisminiam tyrimui buvo prabilta apie krintančius šešėlius ant Vyriausybės“, – LRT radijuje kalbėjo A.Butkevičius. Nutraukus ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto Vyriausybės poveikio buvo paviešintos pokalbių išklotinės.

„Noriu aiškiai pabrėžti, kad man svetima ir nepriimtina intrigų politika. Negalėsiu pakęsti šmeižto ir kai jis kartojasi.“

Trauktis nėra kur. Už nugaros – rinkimai

Taigi A.Butkevičius išlindo iš apkasų ir bando pereiti į korektišką kontrpuolimą. Bet ar nepavėlavo, ar tai jis nemojuoja kardu po mūšio, kai socialdemokratų munduras visuomenės akyse jau aptaškytas – nors ir gerokai sutirštintomis, gal net netikromis dėmėmis?

Politologė J.Novagrockienė pateikė versiją, kodėl socialdemokratai ir jų premjeras pastaruoju metu užėmė aktyvią gynybos poziciją.

„Puolimas prieš šią Vyriausybę buvo labai aršus, nors kaltinimai, realiai žiūrint, menki ir neįrodyti. Tačiau prieš socialdemokratus pasitelkta net Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), tad trauktis nebuvo kur.

Puolimas labai stiprus, neradus kaltės įrodymų Vijūnėlės dvaro istorijoje net paviešinti pokalbiai, taip neturėjo būti, tai jau nekorektiška“, – sakė J.Novagrockienė.

Ji pripažino, kad A.Butkevičiaus sukruto vėlai, bet tai nereiškia, kad pavėlavo, gelbėdamas LSDP ir Vyriausybės reputaciją.

„A.Butkevičius visada pasižymėjo korektiška laikysena, vengė konfliktų. Tačiau dabar susidarė tokia padėtis – stiprus puolimas ir reitingų pokyčiai. Prezidentės reitingai smuktelėjo, ir premjeras bei visa valdančioji koalicija pasijuto drąsiau, pajuto, kad gali pasipriešinti D.Grybauskaitės spaudimui“, – aiškino mokslininkė.

Valdovės silpnybė įkvėpė drąsos

Politologas Tomas Janeliūnas irgi mano, kad D.Grybaukaitės reitingų krytis įkvėpė socialdemokratus.

„Prezidentės populiarumas sumenko, tai rodo sociologinės apklausos. Todėl valdantieji išdrįso mesti akmenis į D.Grybaukaitės daržą nebijodami, kad jie atšoks ir smogs jiems patiems kaip anksčiau“, – svarstė T.Janeliūnas.

Politologė J.Novagrockienė apskritai kritiškai įvertino pastaruoju metu opozicijos ir Prezidentūros pumpuojamą skandalą dėl Vyriausybės narių, konkrečiai aplinkos ministro Kęstučio Trečioko, veiksmų skaidrumo.

„Atrodo, kad neaiškiais įtarimais bandoma nukreipti visuomenės dėmesį nuo realių, grėsmingų problemų: geopolitinės padėties, iššūkių Lietuvos saugumui, pabėgėlių problemos. Tai yra lyg bandymas užslėpti realius rūpesčius. Bet pagrindinis „skaidrumo skandalų“ variklis yra artėjantys Seimo rinkimai. Jau prasidėjo rinkimų kampanija“, – tvirtino politologė.

T.Janeliūnas mano kiek kitaip: „Nors prokurorai nerado įrodymų, visuma žinomų faktų, taip pat ir paviešinti pokalbiai, rodo, jog protekcionizmo būta ir socialdemokratai jaučiasi pažeidžiami, todėl ir pradėjo ryžtingiau atsikirsti.“

Tikslas – nauja Vyriausybė?

Kodėl artėjant rinkimams prezidentė smarkiausiai atakuoja būtent socialdemokratus, nors anksčiau pagrindinę ugnį buvo nukreipusi į Darbo partiją ir „tvarkiečius“?

J.Novagrodskienė pripažino: šios Vyriausybės veiklos pradžioje, kai vyko teismo procesas prieš Darbo partijos veikėjus, socialdemokratus kaip tradicinę partiją, solidžią, linkusią į kompromisus, prezidentė pakentė. Bet ji niekada nebuvo socialdemokratų šalininkė.

„Ir galbūt dabar ji puoselėja lūkesčius suformuoti naują Vyriausybę. Bręsta situacija, panaši kaip po 2000 metų rinkimų. Tada irgi daugumą parlamente laimėjo Algirdo Brazausko socialdemokratai. Tačiau prezidentas Valdas Adamkus subūrė liberalią Naujosios politikos koaliciją ir socialdemokratus paliko už borto. Tiesa, neilgam“, – priminė J.Novagrockienė.

Politologas T.Janeliūnas pritarė – prezidentės puolimas prieš socialdemokratus ir valdančiąją koaliciją apskritai susijęs su jos puoselėjama nauja, kitokios politinės sudėties koalicija – nebūtinai artimiausiu laiku. Net labiau – po Seimo rinkimų 2016 metų rudenį.

„Prezidentė gal ir nesitiki išstumti socialdemokratų iš visų aukščiausių pozicijų, bet ji aiškiai leidžia suprasti, kad nori jai labiau priimtinų partijų koalicijos. Tačiau manau, kad pastarieji skandalai reikšmingai numuš socialdemokratų reitingus rinkėjų akyse. Rinkėjai iš esmės yra inertiški – tie, kurie iki šiol pasitikėjo socialdemokratais, tie iš esmės ir liks jiems ištikimi, su nežymiais svyravimais. Net į baudžiamąją Darbo partijos bylą šios partijos rinkėjai reagavo anaiptol ne greitai. O juk tai buvo ne šiaip migloti įtarimai, bet baudžiamoji byla“, – pažymėjo T.Janeliūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.