Teismo sprendimas dėl motinystės pašalpų: ką reikia žinoti

Antradienį Konstitucinis teismas (KT) priėmė visiems tėvams svarbų nutarimą – motinystės pašalpų „lubos“ prieštarauja Konstitucijai.

KT nutarimas susijęs tik su motinystės pašalpa.
KT nutarimas susijęs tik su motinystės pašalpa.
KT nutarimas susijęs tik su motinystės pašalpa.
KT nutarimas susijęs tik su motinystės pašalpa.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 15, 2016, 1:10 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 4:22 PM

Skaičiuojama, kad nuo 2017 m. sausio 2 d., panaikinus ribas, „Sodrai“ papildomai galėtų reikėti apie 4,6 mln. eurų per metus.

Šis KT sprendimas tiesiogiai susijęs su viena motina. Vilniaus apygardos administraciniame teisme nagrinėjama administracinė byla pagal vienos motinos skundą, kai jai buvo skirta žymiai mažesnė pašalpa nei jos buvęs darbo užmokestis.

Maksimali 1424 eurų (prieš mokesčius) pašalpa sudarė tik 47,17 proc. jos prarasto darbo užmokesčio. Nagrinėdamas bylą teismas nusprendė išsiaiškinti išmokų „lubų“ konstitucingumą. Šiandien atėjo atsakymas – tai prieštarauja Konstitucijai.

Ką tai reiškia ir ko gali tikėtis tėvai?

Tėvystės išmokos yra trys: nėštumo ir gimdymo (2 mėn. prieš ir po gimdymo), vaiko gimimo (vienkartinė) ir vaiko priežiūros atostogų (iki 2 metų).

KT nutarimas susijęs tik su motinystės pašalpa. Ji mokama už nėštumo ir gimdymo atostogas: 70 kalendorinių dienų iki gimdymo ir 56 kalendorinės dienos po gimdymo.

Motinystės pašalpa sumokama iš karto už visą nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpį.

„Įstatyme yra išskirta į kelias dalis. Kalbama apie laikotarpį iki vaiko gimimo: tai nėštumo ir gimdymo laikotarpis. Dėl kitų pašalpų Konstitucinis Teismas nepasisakė“, – sakė „Sodros“ atstovas Rytas Stalnionis.

Tai reiškia, kad kitų pašalpų, kurioms taip pat yra nustatytos „lubos“, KT nutarimas neliečia. „Sodra“ yra nustačiusi „lubas“ vaiko priežiūros atostogų išmokoms ir vienkartinei kūdikio gimimo išmokai.

Pinigų nekompensuos

KT nutarime nekalbama apie kompensavimo mechanizmą.

Vienintelis būdas, kurį gali rinktis tėvai, norintys atgauti nesumokėtus motinystės pašalpos pinigus, – teismas. Kadangi priimtas tėvams palankus KT nutarimas, didelė tikimybė, kad byla baigsis sėkme.

Precedentą sukūrė, kaip jau minėta, viena moteris, kuri pateikė skundą dėl jai sumokėtos motinystės pašalpos.

„Kadangi į KT buvo kreiptasi dėl šios bylos, byla buvo sustabdyta iki KT priims nutartį. Kadangi KT jau paskelbė nutartį, teismas atnaujins bylos nagrinėjimą iš esmės. Kokia bus bylos baigtis, nėra aišku. Tačiau teismas, nagrinėdamas bylą, remsis KT išaiškinimu“, – sakė Vilniaus apygardos administracinio teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Faktai ir skaičiai:

* Motinystės pašalpa yra 100 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio. Jis apskaičiuojamas pagal asmens draudžiamąsias pajamas, gautas per 12 paeiliui einančių mėnesių, buvusių iki praėjusio mėnesio prieš teisės į pašalpą atsiradimo mėnesį.

* Motinystės pašalpai yra nustatytos ribos. Minimali motinystės pašalpa per mėnesį yra 148,33 eurų. Maksimali motinystės pašalpa per mėnesį yra 1424 eurai.

* KT nustatė, kad pašalpų ribos prieštarauja Konstitucijai.

* KT nutarimas įsigalios nuo 2017 m. sausio 2 dienos.

* Motinystės išmokos „lubos“ buvo taikomos nuo pat Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo įsigaliojimo 2001 m. sausio 1 dieną.

* Preliminariais skaičiavimais, panaikinus motinystės išmokos „lubas“, papildomai galėtų reikėti apie 4,6 mln. eurų per metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.