Baltarusija neišsklaidė abejonių dėl Astravo atominės elektrinės

Baltarusija neišsklaidė abejonių

Baltarusija neišsklaidė abejonių dėl Astravo atominės elektrinės.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Baltarusija neišsklaidė abejonių dėl Astravo atominės elektrinės.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Baltarusija neišsklaidė abejonių dėl Astravo atominės elektrinės.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Baltarusija neišsklaidė abejonių dėl Astravo atominės elektrinės.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 16, 2016, 2:13 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 1:47 PM

Antradienį Ženevoje į sesiją susirinkęs Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetas vertino, kokius veiksmus atliko Baltarusija, kad Astravo AE projektas atitiktų šios konvencijos reikalavimus, ir kaip šalis laikosi 2014 metų birželį konvencijos šalių susitikime pateiktų rekomendacijų. Rekomendacijose buvo nurodyta, kad Baltarusija turi tęsti poveikio aplinkai vertinimo procesą ir atsakyti į Lietuvos klausimus.

„Baltarusijos atstovai nepateikė jokios naujos informacijos, kuri išsklaidytų abejones dėl galimų rizikų ir grėsmių Lietuvos gyventojams ir aplinkai“, – teigiama Aplinkos ministerijos pranešime.

Į posėdį Ženevoje buvo pakviestos Baltarusijos ir Lietuvos delegacijos, kurios pristatė savo pranešimus ir atsakė į Įgyvendinimo komiteto narių klausimus.

Pasak Lietuvos delegacijos vadovo, Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktoriaus Vitalijaus Auglio, Lietuvos atstovai pabrėžė, kad Baltarusija padarė esminių Espo konvencijos pažeidimų jos turinio ir procedūrų atžvilgiu, todėl, vertinant pagal šią konvenciją, Astravo AE statyba yra neteisėta.

Lietuvos teigimu, Baltarusija ir toliau nepateikia atsakymų į esminius Lietuvos klausimus apie Astravo AE projekto branduolinę saugą ir poveikį Lietuvos aplinkai bei gyventojams.

Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetas, išnagrinėjęs Baltarusijos ir Lietuvos informaciją, artimiausiu metu nuspręs, kaip toliau bus nagrinėjama Astravo AE byla. Komiteto nariai pasiūlė pasitelkti tarptautinius ekspertus, kurie padėtų nagrinėti šią bylą. Lietuva pritarė tokiam siūlymui.

Aplinkos ministras teigia, kad Baltarusija dėl Astravo atominės elektrinės (AE) žaidžia žaidimus, o į klausimus apie saugumą atsako „kaip sugedusi plokštelė“.

Anot Kęstučio Trečioko, Ženevoje vykstančiame Espo konvencijos posėdyje Baltarusija nepateikė atsakymų į užduotus Lietuvos klausimus dėl saugumo. 

„Baltarusija žaidžia savo žaidimą, tiesiai šviesiai pasakysiu. Jie yra neatsakę į daugybę mūsų keltų klausimų ir jie aiškina ir Ženevoje susitikime komitetui, kad viską daro skaidriai, viską vykdo, bet iš tikro taip nėra. Pradedant aikštelės parinkimu ir daugybė... ten yra sudėtingi dalykai. Kvietimas nuvykti į Astravą – gerai, bet tai nepakeis mūsų pozicijos, kokie yra pažeidimai tarptautinės teisės, jie išlieka“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė K.Trečiokas. 

„Asmeniškai manau, kad tokie objektai, neturi būti statomi arti miestų, sostinių, nesvarbu Lietuvos, ar Baltarusijos, nes tai padidinto pavojingumo objektai ir pats sprendimas statyti, manau, buvo daugiau politinis nei ekonominis“, – pridūrė jis. 

Baltarusijos atstovai teigia, kad Ženevoje atsakė į visus Lietuvos keltus klausimus. Tačiau K.Trečiokas teigia gavęs informacija, kad to nebuvo. 

„Jie kaip sugedusi plokštelė kartoja: „mes viską vykdome, viską deriname, viską informavome, mes jau atsakėme šimtus atsakymų“. Bet kad tie atsakymai yra nei šis, nei tas, nei taukai, nei lašiniai. Kažkokie atsirašinėjimai. Visi puikiai suprantame, ką tai reiškia, tai yra tarptautinis skandalingas objektas, tai daugiau rusų nei baltarusių statyba, ko gero, tai yra ekonominis spaudimas“, – tikino ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.