Po teismo nutarties Kalvarijų turgus atsidūrė nežinioje

Nors sostinėje esančioje Kalvarijų turgavietėje jau kuris laikas pluša statybininkai, o praeivių akį traukia atnaujinti prekybos paviljonai, panašu, kad šie darbai gali būti nutraukti, o pati rekonstrukcija sustabdyta.

Gali būti sustabdyta Kalvarijų turgavietės rekonstrukcija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gali būti sustabdyta Kalvarijų turgavietės rekonstrukcija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2016, 11:33 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 2:18 PM

Ėmė aiškėti, kad Vilniaus savivaldybė dabartiniam turgavietės administratoriui išnuomojo sklypą pažeisdama galiojančią tvarką.

Neseniai Vilniaus apygardos teismas priėmė įsiteisėjusį sprendimą dėl Vilniaus miesto savivaldybės neteisėtai sudarytos Kalvarijų turgavietės žemės nuomos sutarties. Pagal šį sprendimą Kalvarijų turgavietės nuomos sutartis, kurią Vilniaus miesto savivaldybė sudarė su UAB KTVG ir jai išnuomojo 25 m. šį žemės sklypą, yra sudaryta neteisėtai, o tai reiškia, kad šiuo metu vykdoma Kalvarijų turgaus rekonstrukcija pagal šią teismo nutartį turėtų būti sustabdyta.

Vilniaus apygardos teismui pripažinus negaliojančia valstybinės žemės nuomos sutartį, UAB KTVG nebeturi jokios Kalvarijų turgaus žemės sklypo ar jo dalies valdymo ir naudojimo teisės.

Ieškovas šioje byloje buvo fizinis asmuo, kuriam nuosavybės teise priklauso baldų parduotuvė, esanti tame pačiame ginčo žemės sklype.

Teisininkas: „Verslininkai vargsta jau 20 metų“

Advokatų profesinės bendrijos Judickienė ir partneriai JUREX advokato Kęstučio Žičkaus teigimu, šis teismo sprendimas reiškia, kad turgavietę administruojanti įmonė neturi sklypo valdymo ir administravimo teisės: „Pagal statybos įstatymą vykdydamas statybas statytojas privalo tokią teisę turėti. Priešingu atveju – statyba negalima. Šiuo metu susiklostė tokia situacija, kad rekonstrukcija nebeturėtų vykti, iki kol savivaldybė vėl neišskirs ar neišnuomos kokios nors sklypo dalies.“ Teisininko teigimu,  kokių priemonių šiuo atveju ketinama imtis, reiktų teirautis prižiūrinčios institucijos – statybų inspekcijos. „Savivaldybė turės iš naujo padalinti žemės sklypą, ir labai tikėtina, kad sklypo dalys bus išskirtos proporcingai atsižvelgiant į plotą, o tai reiškia, kad fiziniai asmenys, kurių interesams atstovavome, gaus didesnes dalis, o administruojančiai įmonei teks mažesnė sklypo dalis. Dėl to gali kilti ginčų – ypač tarp savivaldybės ir UAB KTVG, nes įmonė tikėjosi didesnės dalies ir joje jau vykdė rekonstrukcijos darbus, investavo lėšas“, – kalbėjo K.Žičkus. Teisininkas teigė, kad šiuo metu bylų tarp Kalvarijų turgaus verslininkų ir savivaldybės yra daugiau nei dešimt. „Mažieji verslininkai jau dvidešimt metų bando išsinuomoti jiems priklausančias sklypo dalis, kurias savivaldybė pagal įstatymą privalo išnuomoti, bet dėl įvairiausių priežasčių to nepavykdavo padaryti, galiausiai žmonės buvo priversti savo interesus ginti teisme“, – kalbėjo K.Žičkus.

Savivaldybei teks paplušėti

Teismas taip pat panaikino Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2011 m. gegužės 18 d. sprendimo 7 punktą, kuriuo Vilniaus miesto savivaldybės taryba nusprendė išnuomoti Kalvarijų turgavietės nuomos konkurso laimėtojui 28933 kv. m ploto žemės sklypą, esantį adresu Kalvarijų g. 61, Vilniuje, sutarties galiojimo laikotarpiui, bet ne ilgiau kaip 25 metams, taip pat pripažino negaliojančia 2012 m. kovo 7 d. valstybinės žemės nuomos sutartį bei taikė vienašalę restituciją, grąžinant valstybinę žemę, išnuomotą pagal sutartį, Vilniaus miesto savivaldybei.

2011 m. Vilniaus miesto savivaldybė įvykdė Kalvarijų turgavietės nuomos konkursą, jį laimėjo UAB KTVG. Su šia bendrove ir buvo pasirašyta sklypo nuomos sutartis 25-iems metams, o bendrovė įsipareigojo rekonstruoti, eksploatuoti ir administruoti turgavietę.

Teismas nusprendė, kad Vilniaus miesto savivaldybė privalės iš naujo parengti valstybinės žemės sklypo planą ir tinkamai išskirti visų žemės sklype esančių statiniams eksploatuoti reikalingas sklypo dalis.

 Vilniaus savivaldybė teismo sprendimą skųs  

Sostinės savivaldybės atstovai, tikino, kad tokį teismo sprendimą skubiai skųs Vilniaus apygardos teismo priimtą sprendimą, kuriuo panaikinama Kalvarijų turgavietės nuomos sutartis su UAB KTVG,  – Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

„Savivaldybė atkreipia dėmesį, kad kai fiziniai asmenys, turintys nekilnojamojo turto išnuomotoje teritorijoje, užginčijo šią sutartį teisme, pirmosios instancijos teismas ieškinį dėl žemės  nuomos sutarties panaikinimo visiškai atmetė. Būtina atsižvelgti ir į tai, jog teismo sprendime pasisakoma, kad žemės nuomos sutarties panaikinimas neužkerta kelio UAB KTVG vykdyti Kalvarijų turgavietės rekonstrukcijos darbus. Tai leidžia tarp Savivaldybės ir UAB KTVG galiojanti turgavietės pastatų nuomos sutartis“, – teigiame savivaldybės atsiųstame komentare. Pasak Savivaldybės teisininkų, Vilniaus apygardos teismo sprendimo motyvai, kuriais panaikinta Kalvarijų turgavietės žemės nuomos sutartis, yra gana formalūs, todėl sprendimas bus apskųstas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.   Anot savivaldybės, turgavietės nuomos sutartis su UAB „KTVG“ buvo sudaryta prieš penkerius metus, už tai balsavus dar praėjusios kadencijos tarybai. Bendrovei „KTVG“ 28 933 kv. m valstybinės žemės buvo išnuomota 2012 metais.   Turgavietės administratorius dėl tolesnių veiksmų spręs

UAB „KTVG“ atstovai portalui lrytas.lt teigė, kad situacija gana dviprasmiška: „Šiai dienai turime du skirtingus teismų sprendimus, kur pirmosios instancijos teismas neįžvelgė Valstybinės žemės nuomos sutarties pripažinimo negaliojančia pagrindų ir turgavietėje įsiterpusio privataus statinio savininko Ieškinį buvo atmetęs visa apimtimi. Apeliacinės instancijos teismo sprendimas mums nėra palankus, todėl šiuo metu svarstome jo apskundimą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.“   Anot jos, abiejų instancijų teismai, tiek pirmosios, tiek apeliacinės, UAB „KTVG“ laikė sąžininga sandorio šalimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.