Sukilo aktyvios motinos: „Neatiduosime savo vaikų kariuomenei!“

Šaukimą į nuolatinę privalomą karo tarnybą reikia vykdyti ne laikinai, o nuolat ir neribotą laiką. Tokia Prezidentūroje nuskambėjusi nuostata įžiebė aistras. Itin jautriai reagavo motinos, auginančios  sūnus ir dukras.

Po verktinių fotosesijos ėmė plisti pašaipios nuotraukos, kuriomis žinomi žmonės išjuokė šią iniciatyvą.<br>N.Rekašiūtės nuotr.
Po verktinių fotosesijos ėmė plisti pašaipios nuotraukos, kuriomis žinomi žmonės išjuokė šią iniciatyvą.<br>N.Rekašiūtės nuotr.
Lietuva kelia sau tikslą iki 2021 metų pasiekti 24 tūkst. karių skaičių ir jį išlaikyti.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Lietuva kelia sau tikslą iki 2021 metų pasiekti 24 tūkst. karių skaičių ir jį išlaikyti.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
„Šaukimą į nuolatinę privalomą karo tarnybą reikia vykdyti ne laikinai, o nuolat ir neribotą laiką“, – toks pasiūlymas nuskambėjo iš prezidentės patarėjo lūpų.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
„Šaukimą į nuolatinę privalomą karo tarnybą reikia vykdyti ne laikinai, o nuolat ir neribotą laiką“, – toks pasiūlymas nuskambėjo iš prezidentės patarėjo lūpų.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-03-16 11:17, atnaujinta 2017-06-01 14:18

Vienos garsiai pareiškė, kad nieku gyvu neatiduos sūnaus į šauktinius. Joms atsikirto kitos, pareiškusios, kad neleis savo dukroms tekėti už tokių vaikinų.

„Aš gimdžiau sūnų, kad Jis gyventų savo, o ne kažkokių karo mėgėjų gyvenimą“, – tokią savo poziciją socialiniame tinkle išsakė Rasa. Jos pareiškimas, kad neleis sūnaus į šauktinius, sulaukė daugybės komentarų. Vieni puolė ginčytis, kad taip elgtis mamoms savanaudiška, tačiau buvo ir pasisakiusių, kad tarnauti šaliai, kuri pati išvaro jaunus žmones svetur, nėra prasmės.

„Ką jūs būtumėte dariusi okupacijos laikotarpiu, irgi nebūtumėte leidusi savo lepūnėlio į okupanto armiją? Tada niekas neklausė – nori ar nenori. Jei ne – 10 metelių belangės. O dabar tarnaujama ne okupantui, o savo Tėvynei“, – socialiniame tinkle rašė internautas Albinas.

„Mes pagimdėm sūnus ir esam už juos atsakingos“

Mamos neauginkite ištižėlių, per savo ego nežlugdykite vaikų gyvenimo. Kokią teisę Jūs turite suaugusiam 19 metų vyrui nurodyti, kaip jam elgtis? Esate nesubrendusios ir vaikus tokius norite užauginti? Baisu skaityti, ar čia tik sovietinio mentaliteto klyksmas? Gėda skaityti“, – rašė dar internautas Sigitas.

Savo ruožtu mama Rasa į tokias replikas sureagavo sakydama, kad esanti prieš bet kokią prievartą prieš žmogaus valią ir nenorinti, kad jos sūnus šoktų pagal karo mėgėjų dūdelę.

Į mamų vienijimąsi neleisti sūnų į šauktinius atsiliepė ir dar viena Rasa. Ji teigė palaikanti šią idėją: „Mes pagimdėm sūnus ir esam atsakingos už juos. Juokinga man Lietuvos kariuomenė, mano sūnus buvo savanoris, bet išvyko iš Lietuvos, nes čia negalėjo už skatikus susikurt normalaus gyvenimo. Kodėl jis turi ginti savo šalį, jei ji badu marina jaunus žmones?“

Vyrai diskusijoje ginčijosi, kad visi jaunuoliai iškart po mokyklos turėtų būti imami į kariuomenę, nes ten sportas, disciplina ir geras maistas padaro iš jų tikrus vyrus.

Kodėl kas netarnavęs, iškart – mamyčiukas?

„Tai persismelkusi sovietinio laiko dvasia, kai buvo kalama, kad kas netarnavęs, tas – mamyčiukas. Dabar laikai kiti, ir vyrai daugiau pasiekia ir duoda Tėvynei naudos dėl išsilavinimo, o ne dėl voliojimosi miškų grioviuose“, – į mamų pusę stojo ir kai kurie vyrai.

Į diskusiją įsitraukė ir mama Ilona. Ji pasisakė besididžiuojanti sūnumi, kuris tarnauja kariuomenėje.

„Mano sūnus jau 4 metai Lietuvos kariuomenėje. Pradėjo nuo bazinių ir liko. Labai didžiuojuosi savo sūnumi! Ir patikėkit, jis tikrai labai pasikeitė į gerą pusę, daug savarankiškumo įgijo. Tik už šauktinius ir savanorius!“

Ekonomistė Aušra Maldeikienė ragino mamas vienytis ir auginti sūnus, kuriais būtų galima didžiuotis: „Aš didžiuosiuosi, jeigu mano sūnūs ir anūkas gins Tėvynę. Mamos, vienijamės, kad turėtume sūnūs, kuriais galėtume didžiuotis, kaip aš didžiuojuosi savo savanoriu proseneliu ir visais kitais šeimos vyrais, kurie nesilaikė įsikibę mamos sijono, o ėjo, dirbo ir kentėjo už savo tautą ir valstybę.“ 

Mama: „Netekinsiu dukros už ne šauktinio!“

Kaip atsaką į vienos mamos pareiškimą, kad neleis sūnaus į šauktinius, kita mama Rasa parašė „netekinsiu savo dukros už tokių mamų sūnų“.

Paklausiau šios moters, kodėl ji panoro išreikšti tokią poziciją.

„Aš atrašiau, kad neleisčiau dukros už tokių mamų sūnų, nes, manau, kad ne kokia jai atiteks anyta. Be to, abejoju, kad ši mama labai domisi geopolitine situacija ir Lietuvos gynybos strategija, kad ši mama nenori leisti sūnaus į šauktinius, nes yra pacifistė. Bent jau taip sprendžiu iš atsakymų, kuriuos ji pateikia komentatoriams (na, kad ne tam sūnų augina ir pan.).

Manau, tokie žmonės yra komformistai ir garsiai reikalauja savo teisių ir laisvių, kol nereikia už jas kovoti. Galbūt šauktiniai ir nėra pats geriausias variantas, bet aš manau, kad ne tik sūnų pareiga ginti tėvynę, o kiekvieno piliečio, ir mes esame per maži bei finansiškai nepajėgūs išlaikyti profesionalų armijos, kuri pajėgtų atsilaikyti prieš rimtesnę agresiją.

O pareigą ginti savo šalį ugdo šeima, mūsuose įprastai mama, todėl visai nedžiugina tokios „supermamos“, auginančios galbūt mano dukrai vyrą“, – pareiškė Rasa.

„Jie laimėjo loteriją“ Pernai vasarą, kai Lietuvoje buvo sugrąžinta šauktinių kariuomenė, jau mėginta protestuoti prieš šią naujovę. Aktorė ir televizijos laidų vedėja Beata Tiškevič kartu su fotografe, politikos mokslų studente Neringa Rekašiūte įvykdė fotografijos projektą „Jie laimėjo loteriją“.

„Norėjome atskleisti kitokio mąstymo pusę, įgarsinti ne dominuojančią poziciją, kuri garsiai šlovina kariuomenę ir palaiko archajišką vyriškumo sampratą, o kvestionuoti tai. Šia tema buvo labai daug komentarų, kuriuose buvo eskaluojama tema „Neini į kariuomenę – esi myžnius, bailys, vienu žodžiu tariant, nesi vyras.“ Mums tapo įdomu – o kas yra tas vyras?“ – sakė B.Tiškevič.

„Užfiksavome 14 skirtingų vyrų portretų ir užrašėme jų įžvalgas apie vyriškumą bei šauktinių kariuomenę. Suprantame, kad sistemai, nusistovėjusiems stereotipams ir įsitikinimams nėra įdomus atskiras individas ir jo mąstymas, bet juk tai – būtini pilietinės visuomenės veiksniai: nuomonių įvairovė, įsiklausymas į skirtingas pozicijas ir pagarba kito nuomonei bei pasirinkimui.

Klausite – kodėl šie vyrai verkia?.. O kodėl negalėtų? Norime pabrėžti, kad jautrumas, švelnumas, emocionalumas, pacifizmas yra savybės, kurios tinka ir moterims, ir vyrams. Už šias savybes žmogus negali būti smerkiamas, kaip ir už savo pasirinkimą bei nuomonę“, – teigė B.Tiškevič.

Po verktinių fotosesijos, ėmė plisti pašaipios nuotraukos, kuriomis žinomi žmonės išjuokė šią iniciatyvą.

Užsibrėžė aiškius tikslus

Lietuva kelia sau tikslą iki 2021 metų pasiekti 24 tūkst. karių skaičių ir jį išlaikyti.

Iš viso šiais metais nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą skirtinguose kariniuose daliniuose pradės 3 tūkst. karo prievolininkų. Pirmiausia galimybė atlikti tarnybą bus sudaryta savanoriams į šauktinius ir tik nesurinkus reikiamo skaičiaus bus skiriami asmenys iš atsitiktine elektronine sistema sudarytų sąrašų.

Pirmieji šauktiniai tarnybą pradės 2016 m. balandžio 4 dieną. Paskutiniai šaukimo etapai įvyks spalį, kai bus pašauktas didžiausias šauktinių skaičius – per 1,3 tūkst. karių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.