Politinės dramos tėra rinkėjams skirti šou

Viešėdama Europos Vadovų Tarybos posėdyje prezidentė paskelbė, kas Europos Komisija (EK) Lietuvai diagnozavo visišką stagnaciją – esą, EK vertinimu, Lietuva pernai „nepadarė jokios pažangos“ tiek skatindama ekonomikos augimą, tiek darydama būtinas reformas.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

2016-03-20 17:31, atnaujinta 2017-06-01 03:59

Bet sureagavęs A.Butkevičius pareiškė, kad Lietuva kaip tik buvo labiau pagirta, o ne supeikta. Išties EK ataskaitoje pažymima, jog šalis įvairiose srityse padarė „nedidelę“ arba „per mažą“ pažangą.

Šis epizodas suteikė premjerui dar vieną progą apkaltinti prezidentę politikavimu. O kiek anksčiau Socialdemokratų partija oficialiu pareiškimu apkaltino D.Grybauskaitę taikant dvejopus standartus.

Socialdemokratai priminė, jog iš kitų maksimalaus skaidrumo reikalaujanti šalies vadovė pati stengėsi visais būdais išsisukti ir išsukti savo patarėją D.Ulbinaitę dėl slaptos saugumo pažymos nutekinimo.

Skubiai priimdama D.Ulbinaitę į darbą iškart po šiai palankaus pirmosios instancijos teismo sprendimo, D.Grybauskaitė pademonstravo aukštesniems teismams, kaip jie turėtų elgtis, taigi savotiškai teisėjus spaudė.

Prezidentei taip pat buvo priminti šnipštu virtę pareiškimai apie jos kandidatams į generalinius prokurorus neva besipriešinančius Seimo narius, susijusius su šešėlinėmis jėgomis.

Pareiškimą pasirašęs partijos vicepirmininkas J.Sabatauskas be užuolankų paklausė: „Ar prezidentė atstovauja visų Lietuvos piliečių interesams, ar tik dalyvauja surežisuotuose žaidimuose, naudinguose tam tikroms politinėms jėgoms?“

Šaltinių Socialdemokratų partijoje teigimu, atvira konfrontacija su D.Grybauskaite įrašyta ir Seimo rinkimų strategijoje. Valdančiųjų manymu, jiems bus naudinga rinkėjams aiškinti, kad dėl to, ko nespėjo padaryti būdami valdžioje, yra kaltos nuolat kenkusios prezidentė ir opozicija.

Ko laukti toliau? Gal D.Grybauskaitė, neseniai kalbėjusi, kad dabar keisti šią Vyriausybę būtų neatsakinga, vis dėlto nusprendė bent jau pamėginti tai padaryti?

Gal Konstitucinio teismo (KT),  priėmusio nagrinėti prezidentės kreipimąsi, sprendimas, kad ministrų kabinetas pažeidė Konstituciją, taptų pagrindu pareikalauti visos Vyriausybės atsistatydinimo?

Bent jau taip prognozuoja opozicija, kuri, suprantama, iš karto rengtų interpeliaciją premjerui.

Bet Konstitucijos specialistai tvirtina, kad joks KT išaiškinimas nesukurtų teisinio pagrindo pasitraukti Vyriausybei. Kitaip sakant, tai būtų tik papildomas politinis argumentas D.Grybauskaitei dar kartą pažeminti Vyriausybę.

Aišku, jog nė viena valdančiosios daugumos partija, nepaisant jų ikirinkiminių rietenų, greičiausiai nebus suinteresuota jau dabar paleisti iš rankų valdžios. Be to, tokiu atveju jos atrodytų kaip pralaimėtojos, o tai pakenktų per rinkimus.

Taigi net jei prezidentė toliau beatodairiškai pultų, matyt, atsitrenktų į valdančiųjų sieną, kaip atsitrenkė iškart po Seimo rinkimų, kai į pagalbą dėl neva suklastotų rezultatų irgi buvo pasišaukusi KT. Viskas tuomet baigėsi tuo, kad gerokai nukentėjo D.Grybauskaitės reitingas.

Vadinasi, peršasi išvada, kad visa ši politinė drama, tarsi artėjanti prie kulminacijos, tėra rinkėjams skirtas šou, prezidentei stengiantis dėmesio centre kuo ilgiau išlaikyti galimos valdiškos korupcijos istorijas, taip kuo labiau susilpninant valdančiųjų pozicijas prieš Seimo rinkimus.

Kiek tai bus sėkminga, bus aišku tik rudenį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.