Lietuvos diplomatas neįleistas išgirsti nuosprendžio N.Savčenko

Pasak diplomato, teismo pastatas nuo pat ryto akylai saugomas.

Rytą prie teismo pastato laukė pora dešimčių žmonių, daugiausiai diplomatų iš Europos Sąjungos šalių, Jungtinių Valstijų, Kanados ir žurnalistų, kurių dauguma atstovavo Ukrainos arba Rusijos žiniasklaidos priemonėms. M.Petrušonis teigė matęs kelis žurnalistus ir iš Čekijos bei Vokietijos.<br>Sputnik nuotr.
Rytą prie teismo pastato laukė pora dešimčių žmonių, daugiausiai diplomatų iš Europos Sąjungos šalių, Jungtinių Valstijų, Kanados ir žurnalistų, kurių dauguma atstovavo Ukrainos arba Rusijos žiniasklaidos priemonėms. M.Petrušonis teigė matęs kelis žurnalistus ir iš Čekijos bei Vokietijos.<br>Sputnik nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2016, 12:35 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 2:16 AM

„Mes pralaukėme porą valandų šaltyje, tačiau prieš pertrauką mums pasakė, kad eitume papietauti, sušilti ir ateitume po pietų pertraukos. Dabar kaip tik po jos praėjome patikrinimą su kitų šalių atstovais ir žurnalistais, stovime prie įėjimo ir tikimės, kad mus vis dėlto įleis“, – BNS telefonu iš Rusijos miesto Donecko sakė Lietuvos ambasados Maskvoje antrasis sekretorius M.Petrušonis.

Pasak jo, teismo darbuotojai aiškino, kad posėdžių salėje neužtenka vietos. Rytą prie teismo pastato laukė pora dešimčių žmonių, daugiausiai diplomatų iš Europos Sąjungos šalių, Jungtinių Valstijų, Kanados ir žurnalistų, kurių dauguma atstovavo Ukrainos arba Rusijos žiniasklaidos priemonėms. M.Petrušonis teigė matęs kelis žurnalistus ir iš Čekijos bei Vokietijos.

Pasak diplomato, teismo pastatas nuo pat ryto akylai saugomas.

„Pastatas aptvertas kokių 50-ies metrų kvadratu, jį saugo kazokai, žmonės su automatais ir šalmais iš OMON, yra daug policijos, stovi greitoji, daug šunų“, – kalbėjo M.Petrušonis.

„Tikrai daug apsaugos, bet viskas vyksta palyginti ramiai. Priešais teismą toliau parkelyje stovi grupė jaunų žmonių, kurie palaiko kaltinimą N.Savčenko. Tuo metu palaikyti išteisinimą atėjo keletas žmonių, tačiau jie nebuvo organizuoti“, – pridūrė jis.

Rusijos teismas pirmadienį pripažino N.Savčenko prisidėjus prie dviejų Rusijos žurnalistų žūties karo krečiamoje Rytų Ukrainoje 2014 metų liepą.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius po šio paskelbimo pareiškė, kad „Rusija vėl pasirinko stoti į kitą teisingumo pusę“.

„Prisidėjusieji prie šio farso turi atsakyti“, – socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje rašė L.Linkevičius.

Tuo metu opozicinių konservatorių pirmininkas europarlamentaras Gabrielius Landsbergis paragino Vyriausybę inicijuoti sankcijas Rusijos pareigūnams, prisidėjusiems prie Ukrainos karo lakūnės pagrobimo ir nuteisimo.

Užsienio reikalų ministerija yra pranešusi, kad Lietuva ir dar keturios šalys siūlo Europos Sąjungai (ES) sudaryti vadinamąjį Nadijos Savčenko sąrašą, į kurį įtrauktiems Rusijos pareigūnams dėl Ukrainos pilotės persekiojimo būtų įvestos sankcijos.

Teismo pirmininkas, kuris pirmadienį pradėjo skaityti teismo sprendimą, pareiškė, kad N.Savčenko tuo metu buvo vieno Ukrainos savanorių bataliono narė, koregavo artilerijos ugnį per apšaudymą, nusinešusį dviejų Rusijos žurnalistų ir kelių civilių gyvybes, ir pridūrė, kad jos veiksmai buvo motyvuoti „politinės neapykantos Luhansko gyventojams ir visiems rusakalbiams“. Teisėjas pridūrė, kad ukrainietė pilotė taip pat neteisėtai kirto Rusijos sieną.

N.Savčenko pareiškė vėl atsisakysianti maisto ir vandens. Ji tvirtina buvusi pagrobta separatistų ir neteisėtai išvežta į Rusiją, kuri jai pateikė išgalvotus kaltinimus.

Ukraina ir Vakarai laiko N.Savčenko bylą politiniu parodomuoju procesu ir tvirtina, kad ji tapo naujausiu įrankiu platesnėje Kremliaus agresijoje prieš pietvakarinę kaimynę po to, kai Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir pakurstė separatistų sukilimą šalies rytuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.