Smūgis nusikaltėliams: ruošiamasi paprasčiau konfiskuoti turtą

Kovojant su organizuotu nusikalstamumu siūlomas naujas įstatymas, kuris leistų be baudžiamojo proceso konfiskuoti didesnės kaip 15 tūkst. eurų vertės turtą iš su nusikalstamu pasauliu susijusių asmenų, jei jie negalėtų pagrįsti to turto įsigijimo.

Smūgis nusikaltėliams: ruošiamasi paprasčiau konfiskuoti turtą.<br>A.Povilaičio asociatyvioji nuotr.
Smūgis nusikaltėliams: ruošiamasi paprasčiau konfiskuoti turtą.<br>A.Povilaičio asociatyvioji nuotr.
Smūgis nusikaltėliams: ruošiamasi paprasčiau konfiskuoti turtą.<br>V.Balkūno nuotr.
Smūgis nusikaltėliams: ruošiamasi paprasčiau konfiskuoti turtą.<br>V.Balkūno nuotr.
Smūgis nusikaltėliams: ruošiamasi paprasčiau konfiskuoti turtą.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Smūgis nusikaltėliams: ruošiamasi paprasčiau konfiskuoti turtą.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
A.Paulauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Paulauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
E.Šileris.<br>V.Balkūno nuotr.
E.Šileris.<br>V.Balkūno nuotr.
A.Roginskis.<br>T.Bauro nuotr.
A.Roginskis.<br>T.Bauro nuotr.
L.Pernavas.<br>M.Patašiaus nuotr.
L.Pernavas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 21, 2016, 1:41 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 2:02 AM

Turto konfiskavimas būtų taikomas teismo sprendimu, ir ši įstatymo nuostata būtų taikoma ne visiems piliečiams, o asmenims, esantiems teisėsaugos institucijų patvirtintame slaptame nusikalstamų grupuočių narių sąraše.

Jei nepagrįs – konfiskuos

„Jei asmuo buvo teistas už narkotikus ir vežė labai didelius kiekius, šiuo metu turtą atimti sudėtinga. Dabar asmuo būtų prašomas tą turtą pagrįsti, jei jis nepagrįstų, tas turtas būtų konfiskuotas“, – Seime kalbėjo policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris.

Antradienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Artūras Paulauskas ketina pateikti Seimui Organizuoto nusikalstamumo užkardymo ir kontrolės įstatymo projektą.

„Mūsų įstatyme atsiranda naujovė, tai yra nusikalstamu būdu įgyto turto, kuris įgyjamas, pavyzdžiui, pinigų plovimo ar kitokiomis nusikalstamomis veikomis, konfiskavimas“, – sakė A.Paulauskas.

Tokias pataisas Seime surengtoje spaudos konferencijoje pristatė NSGK pirmininkas A.Paulauskas, policijos generalinis komisaras Linas Pernavas, policijos generalinio komisaro pavaduotojas E.Šileris, Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas, atliekantis viršininko funkcijas, Andžėjus Roginskis.

Lietuvoje veikia kelios dešimtys grupuočių

Pasak policijos atstovų, šiuo metu Lietuvoje veikia kelios dešimtys rimtų grupuočių, susijusių su organizuotu nusikalstamumu. Europoje jų yra per tris tūkstančius. Per metus sulaikoma per porą šimtų asmenų visame pasaulyje su didžiuliais narkotikų kiekiais.

„Geografiniu požiūriu Lietuva yra patraukli valstybė. Tranzitas narkotinių ir psichotropinių medžiagų per Lietuvą yra didelis. Prabilę apie sulaikymus dažnai kalbame apie tonas“, – kalbėjo A.Roginskis.

Pasak A.Paulausko, šiandien nebelieka sienų tarp valstybių. Nusikalstama veikla dažnai vyksta siekiant didžiulio pelno, o organizuotas nusikalstamumas kelia didžiausią grėsmę mūsų nacionaliniam saugumui, demokratijai ir vertybėms.

Nereikės pradėti ikiteisminio tyrimo

Dabartinis įstatymas galioja dvidešimt metų, jis esą paseno ir nebeatitinka naujų sąlygų, nusikalstamumo formų ir veikimo būdų.

„Mūsų įstatyme atsiranda naujovė – nusikalstamu būdu įgyto turto, kuris įgyjamas pinigų plovimu ar kitokiom nusikalstamom veikom, konfiskavimas.

Tai ne Lietuvos išradimas, tokias priemones, civilinį konfiskacijos institutą, taiko Airija, Italija, Slovėnija, Bulgarija, Rumunija, Jungtinė Karalystė, Slovakija, kai turtas yra konfiskuojamas pagal atskirą, nuo baudžiamojo proceso nepriklausomą procedūrą. Čia nereikės pradėti ikiteisminio tyrimo, tai bus galima padaryti dar iki teisminio nagrinėjimo arba apskritai be jo. Tai nebus kažkokia policinė funkcija, tai bus teismo priimtas sprendimas“, – sakė A.Paulauskas.

Dar viena siūloma naujovė – atleidimas nuo baudžiamojo persekiojimo su teisėsauga bendradarbiaujantiems asmenims. „Asmenys, kurie reikšmingai bendradarbiaus su teisėsauga ir padės atskleisti kitus nusikaltimus, galės būti atleisti nuo baudžiamojo persekiojimo. Ne nuo baudžiamosios atsakomybės, o nuo baudžiamojo persekiojimo, t.y. labai ankstyvoje stadijoje. Manome, kad šis įstatymas padės ieškoti veiksmingų, rezultatyvių ir, kas svarbiausia, principingų kovos su organizuotu nusikalstamumu būdų ir priemonių“, – kalbėjo NSGK vadovas.

Policijos generalinis komisaras L.Pernavas prisiminė vieną iš paskutinių bylų, kai buvo sulaikyta daugiau nei pusė tonos narkotikų. Jų vertė per 40 mln eurų. Jis ragino įsivaizduoti, koks pelnas buvo gautas iš šios nusikalstamos veikos.

Pasak jo, nebegalima stovėti vietoje ir būti stebėtojais, todėl įveikti priežastis, o ne pasekmes.

Kratys artimuosius bei pažįstamus

Pasak policijos generalinio komisaro pavaduotojo E.Šilerio, piliečiams nereikėtų nerimauti, kad iš jų bet kada gali būti pareikalauta įrodinėti turimo turto legalumą, nes įstatymo nuostatos būtų taikomos tik slaptame teisėsaugos sudarytame sąraše esantiems asmenims.

Pasiteiravus, kiek tokiame sąraše galėtų būti asmenų, E.Šileris sakė, kad įstatymo nuostatos galėtų būti taikomos apie šimtui asmenų per metus.

„Teisėsauga turi pilną informaciją. Žinome tuos žmones (nusikaltėlius – Red.), kaip jie gyvena ir iš ko gyvena“, – pridūrė pavaduotojas.

Nusikaltėliai dažnai savo turtą registruoja artimųjų vardu, kaip tuomet bus?

„Šis įstatymas pasieks ir visus kitus su turtu susijusius asmenis. Visiškai nesvarbu ar susiję giminystės ryšiais, ar ne. Teismo sprendimu būtų nustatomas laikotarpis, per kurį asmuo privalo pagrįsti įgytą turtą“, – sakė E.Šileris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?