Deklaracijų štampavimo metas

Prieš kiekvienus rinkimus nutinka tie patys dalykai – partijos ima jungtis. Atrodo, sveikintinas dalykas, partijų gausa rinkėjui niekuomet nepatiko, kažkada apie tai net patarlės kurtos (du lietuviai – trys partijos, nors, teisybės dėlei, tokias pačias patarles turi ir ispanais, ir graikai, įtariu, Salvadoro ar Vanuatu gyventojai irgi turi. Gal tik Kinijoje tokios nėra).

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2016, 5:46 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 12:32 AM

Dažniausiai, beje, jungiasi, šlubos, klišos ir kitaip raišos partijos. Jos tikisi, kad jeigu du bekojai, vienas be kairės, kitas be dešinės, surems pečius, tai kažkaip nuklibinkščiuos iki išganingo 5 procentų barjero. Po to jau, žiū, kažkaip pramiegos tą kadenciją, gal konkurentams per ketverius metus kažkas blogo nutiks, gal dar kas, o tada, aure, susiradus dar vieną berankį ir vieną bebalsį, bus galima dar labiau susistiprinti.

Toks įspūdis apėmė sklaidant naujienas apie „Tvarkos ir teisingumo“ suvažiavimą. Paliksim nuošalyje geopolitinį Rolando Pakso atradimą, pagal kurį Lietuva lygu Šiaurės Korėjai, kadangi prie panašių įžvalgų esam jau kurį laiką pratinami ir spėję netgi imunitetą tam įgyti. Lygiai taip pat ilgiau nesustosim prie keleto frakcijos narių mini-maištų, dalyvaus rinkimuose-nedalyvaus, nes toks koketavimas irgi būdingas paskutiniams kadencijos metams.

Užtat įdėmiau atsiversim deklaraciją „Laisva Tauta ir Klestinti Valstybė“. Ją pasirašė bene trisdešimt įvairiausių organizacijų. Tokių, apie kurias yra girdėję gal tik jų įkūrėjai, tokiu, kurios nuolat mirga ties panašiomis deklaracijomis, tačiau toliau deklaracijų niekuomet nenukeliauja, ir, pagaliau, tokių, kurios gal pirmą kartą pateko į dienos šviesą nacionaliniu mastu. Kaip pavyzdžiui, Maltiečių ordino Zarasų skyrius. Visas Maltiečių ordinas šio istorinio dokumento nepasirašė, o štai zarasiškė maltietė jį savo parašu pašventino. Kodėl? Todėl.

Yra ten, beje, ir „Draugija Lietuvai pagrąžinti“, matyt, šiek tiek susijusi su istorine „Draugija Lietuvai pagražinti“, bet čia suvažiavimo organizatorius bus apgavęs gramatikos triukas, kai nosinė balsė viename variante tariama trumpiau nei kitame paprasta ilgoji. Kam nepasitaiko. Aišku, apmaudu, kai iš draugijos, kuri puošia Lietuvą, išeina kompanija, kuri tarsi ieško, kam Lietuvą sugąžinus.

Deklaracijoje nerasite nei vieno dalyko, po kuriuo nepasirašytu normalus žmogus, nes ten viskas gera, siektina ir godotina. Kas prieštarautų tam , kad būtų pasiektas „esminis lūžis emgracijoje“? Gi niekam. Arba, na kas priešintųsi nacionalinės pramonės ir inovacijų skatinimui? Gi niekas. Norėčiau aš į akis pažiūrėti tam nedorėliui, kuriam nepatinka nacionalinė pramonė ir inovacijos.

Antra vertus, deklaracijoje ir nerasite anei vieno dalyko, kuris papasakotų, kaip vardan tų tikslų bus einama. Dievaži, nereikalauju detalios programos, kur ten, puikiai suprantu, kad ne tas momentas, nesinori tokias priemones atskleisti, kad kokie konkurentai nepasigautų ir nenuplagijuotų. Tačiau bent jau užuominų, kažkokių intriguojančių gairių norėtųsi.

Taigi kur jos? Ten? Kur? Ogi ten.

Gal pernelyg daug prašome? Gal tikrai nevertėtų kažko kalnus verčiančio tikėtis iš vyriausio ir vienintelio Lietuvos Respublikono V.Valkiūno, kuris jeigu kuo ir žinomas nacionaliniu mastu, tai tuo, kad būdamas turtingiausias Seimo narys ketverius metus ten prasnaudė, po to trečią dieną prisikėlė, buvo intronizuotas Biržuose ir iš ten paskelbė blogąją naujieną perbėgėliams, kad greičiau kupranugaris pralįs pro adatos skylutę, nei jie pro Biržų vartus?

Arba iš Kestučio Pūko, kurio sandrauga „Kitokia Lietuva“ suteikia žodžiui tokią spalvingą, egzotišką ir kartais tikrai kitokią prasmę, kad ją pajusti visomis odos poromis įmanoma tik žiūrint prelegento vedamą laidą per „Pūkas TV“. Prieš ją nublanksta visos humoro laidos, kadangi tai yra toji trūkstamoji grandis tarp ufonautų tiesos žodžio ir tiesiog virtuvinių pašnekesių apie globalinius dalykus.

O gal iš Žemaitijos partijos? Pastarąjį kartą, kai girdėjau šį pavadinimą ir neatsargiai panaudojau jį diskusijoje, buvau nemaloniai sugėdintas, kadangi, pasirodo, mano asilo, buvo kalbėta apie Žemaičių partiją, su kuria Žemaitijos darinys neturi nieko bendro ir griežtai nuo jo atsiriboja. Jeigu kas matėt britų komikų „Monty Python“ filmą „Brajano gyvenimas“, tai nesunkiai rasite paralelę tarp ten veikiančių Judėjos Liaudies fronto ir Liaudies Fronto Judėjos.

Todėl gal ir nenuostabu, kad ne su visais šią deklaraciją pasirašiusiais dariniais „Tvarka ir Teisingumas“ ruošiasi jungtis. Nes čia jau būtų panašu ne į šlubo santuoką su šlubu, bet į su kažkur griovy rastu senokai apgraužtu blauzdikauliu.

Kol kas, dėkuidie, tvarkiečiai jungsis tik su Žemaičiais, Respublikonais ir Tautininkais. Beje, pastarieji tai neigia ir sako, kad jungsis tik su Respublikonais. Pastarieji nieko nesako. Ir už tai ačiū. Nes sunkus tas politikos neįgaliųjų gyvenimas, ir tik retai jis susilaukia deramos atjautos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.