Jonas Basanavičius Vilniuje vietoj V. Lenino nestovės

Po karštų ginčų Vilniaus miesto taryba trečiadienį pritarė liberalų ir daugumos konservatorių siūlymui paminklą tautos patriarchui Jonui Basanavičiui statyti Aušros vartų gatvėje, priešais Filharmoniją. Čia dabar yra automobilių stovėjimo aikštelė. Tačiau anaiptol ne visi valdančiosios koalicijos nariai džiaugėsi tokiu sprendimu.

Dėl vietos J.Basanavičiaus skulptūrai sostinės savivaldybėje kilo karšti ginčai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dėl vietos J.Basanavičiaus skulptūrai sostinės savivaldybėje kilo karšti ginčai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Basanavičiaus skulptūrą siūlyta statyti Lukiškių aikštėje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Basanavičiaus skulptūrą siūlyta statyti Lukiškių aikštėje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Basanavičiaus skulptūrą nuspręsta statyti aikštelėje priešais Filharmoniją.<br>„Google street“ nuotr.
J.Basanavičiaus skulptūrą nuspręsta statyti aikštelėje priešais Filharmoniją.<br>„Google street“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 23, 2016, 4:11 PM, atnaujinta May 31, 2017, 7:52 PM

„Et, įkišome daktarą Basanavičių tarp smuklių“, – po balsavimo apmaudžiai sušuko partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Gediminas Rudžionis. Jis susivienijo su savo senu priešininku, buvusiu Vilniaus meru Artūru Zuoku ir siūlė paminklą vienam žymiausių Lietuvos valstybės atkūrėjų statyti Lukiškių aikštėje.

A.Zuokas Laisvės sąjungos (liberalų) frakcijos vardu iš tribūnos pareiškė, kad siūloma vieta netinkama tokio masto asmenybei, kaip tautos patriarchu tituluojamam J.Basanavičiui.

„Yra tinkamesnių vietų. Buvo nemažai siūlymų statyti paminklą K.Sirvydo skvere. Ieškokime kompromiso: yra tinkamesnių vietų. Antai Vincas Kudirka stovi ypač garbingoje vietoje, pačioje sostinės širdyje Gedimino prospekte, bet jis save kukliai vadino tik J.Basanavičiaus mokiniu.

Kodėl nesvarstome alternatyvų? Pavyzdžiui, Odminių gatvės skvero? Ar dar geriau – Seimo. Paminklas galėtų stovėti vietoj to tarsi fontano, tarsi lietuviško gėlių darželio“, – įtikinėjo buvęs sostinės meras.

Tačiau labiausiai tinkama vieta, anot A.Zuoko, J.Basanavičiui būtų Lukiškių aikštė.

„Ši vieta atitiktų J.Basanavičiaus asmenybės mastą. Pažiūrėkime, kaip savo tautos didvyrį Juzefą Pilsudskį pagerbė lenkai, kaip Georgą Washingtoną – amerikiečiai. Mums J.Basanavičius yra kaip Lietuvos G.Washingtonas“, – kalbėjo A.Zuokas, rodydamas skaidres su šių istorinių asmenybių skulptūrų nuotraukomis.

Jam uoliai pritarė „tvarkietis“ G.Rudžionis: „Nesąmonė būtų nugrūsti J.Basanavičių į mašinų stovėjimo aikštelę, tarp smuklių, šiukšlynų tarpuvartėse ir pravoslavų cerkvių“, – piktinosi Vilniaus politikas.

Valdančiųjų projektą J.Basanavičiaus statulą statyti priešais Filharmoniją kritikavo ir konservatorė Violeta Podolskaitė. Ji perskaitė Vasario 16-osios draugijos laišką, kuriame raginama paminklą statyti K.Sirvydo skvero aikštėje, taip susiejant J.Basanavičių su Signatarų namais – ten, kur buvo pasirašytas Vasario 16-osios Nepriklausomybės aktas.

„Neskubėkite su aikšte priešais Filharmoniją, nedarykite klaidos, kaip buvo ieškant vietos krematoriumui. Paklausykite mūsų, turite istorinę galimybę tinkamai pagerbti J.Basanavičiaus atminimą, pastatydami jo skulptūrą Lukiškių aikštėje“, – ragino LS (liberalų) atstovas Algis Čaplikas.

Tačiau sostinės tarybos dauguma S.Čapliko ir kitų projekto kritikų nepaklausė, 23 balsavo „už“ paminklo statybą Aušros vartų gatvėje („prieš“ – 13).

„Vieta pakankamai prestižinė, ir tik ribotos vaizduotės žmogus negali įsivaizduoti, kad vietoj automobilių stovėjimo aikštelės gali atsirasti kažkas kito“, – diskusijas apibendrino meras Remigijus Šimašius.

Paminklas J.Basanavičiui turėtų iškilti 2018 metais, pažymint Lietuvos valstybės šimtmetį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.