Kam dabar atstovaus ministras Saulius Skvernelis?

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis nusprendė, jog į artėjančius Seimo rinkimus keliaus kartu su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Nors į ministro postą S. Skvernelį delegavusi „Tvarkos ir teisingumo“ partija nori, kad jis atsistatydintų, pats ministras teigia neketinantis to daryti tol, kol nesugrįš premjeras.

S.Skvernelis: „Nesu naivus, esu idealistas“.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis: „Nesu naivus, esu idealistas“.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

Mar 23, 2016, 6:57 PM, atnaujinta May 31, 2017, 7:28 PM

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir S. Skvernelio pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Kodėl socialdemokratus iškeitėte į valstiečius?

– Nieko nekeičiau. Bendravau ir su socialdemokratais, ir su Liberalų sąjūdžiu, bet niekam nebuvau įsipareigojęs. Vertindamas tam tikras vertybes, aplinkybes ir galimybes priėmiau sprendimą ateityje dalyvauti būtent su ta partija, kuri atveria duris nepartiniams žmonėms.

– Kodėl nenorite jungtis prie partijos? Norite absoliučiai atsiriboti nuo politikos?

– Politika, partinės sistemos privalo egzistuoti, tačiau šiandien kai kurie galvoja, kad tai yra verslas. Norisi, kad politikoje galėtų sudalyvauti žmonės, kurie nėra politinių partijų nariai. Tą parodė ir savivaldos rinkimai.

Kai kas iš minėtų politinių jėgų viduje leido signalus, kad naujas veidas nepageidautinas. Per prievartą mielas nebūsi. Palaikau partijos žmonių poziciją, kurie galvoja, kad partinę karjerą darė nuosekliai ir nusipelnė būti aukštai sąraše ar gauti kažkokias pozicijas po rinkimų.

– Ar tai reiškia, kad Jums buvo siūlomi postai mainais į tai, kad prisijungtumėte prie vienos ar kitos partijos?

– Tikrai ne. Iš socialdemokratų kalbėjau tik su premjeru, daugiau su niekuo. Apie jokius postus kalbos nebuvo.

Rinkėjas tai nusprendžia, gali derėtis, bet gyvenimas parodo, kad dažnai būna visai kitaip. Yra galimybė ateiti ir vykdyti parašytus įsipareigojimus, tačiau yra ir galimybė gauti popieriaus lapą ir surašyti, kur savoje srityje esi profesionalas. Pats gali tą kurti ir bandyti su bendraminčiais įgyvendinti. Aš pasirenku kūrybišką darbą.

– Jūs este teisėsaugininkas, o ne aplinkosaugininkas. Kodėl Jūs rinkotės tą partiją, kuri save pozicionuoja daugiausia toje srityje?

– Galiu pajuokauti, kad 24 metus nešiojau žalią uniformą, esu žalias. Yra tam tikros pozicijos, partijos programa, bet dabar būsimiems rinkimams daroma rinkimų programa. Ten išlieka tradicinės sritys, kurios susijusios su partijos ilgamete tradicija – ekologija, specifiniu požiūriu į energetiką. Aš referendume taip pat balsavau prieš atominę elektrinę.

– Šis sprendimas drebina Jūsų, kaip ministro kėdę. „Tvarkos ir teisingumo“ partijos, kuri Jus delegavo, lyderis Rolandas Paksas sako, kad iki Velykų turėtumėte apsispręsti dėl galimybės likti ministro poste. Ką Jūs darysit?

– Tai gerai, kad dar davė poros dienų terminą. Tą ir padarysiu. Šiandien pozicija pareikšta tokia, vakar gal buvo kitokia. Man sunku suprasti, nes ministras yra Lietuvos Respublikos, o ne partijos.

Kas yra aukščiau – valstybės reikalai ar kažkokie kitokie reikalai? Paskyrimo istorija irgi buvo netradicinė, nedaviau jokių įsipareigojimų, kad būsiu „Tvarkos ir teisingumo“ partijos narys. Aš atstovauju Lietuvos Respublikai, vykdau Vyriausybės programą.

– Bet kokiu atveju kvota priklauso tai partijai.

– Kvota priklauso, bet reikia sulaukti, kol sugrįš premjeras. Nesilaikau šio posto, tą pačią dieną šis klausimas bus civilizuotai ir mandagiai išspręstas. Jeigu premjeras pasakys, kad tai yra kliuvinys toliau dirbti, žingsnis bus žengtas tą pačią minutę.

– Jūs esate kliuvinys dėl to, kad pasirinkęs partiją, kuri yra opozicijoje, tapote savotišku opozicijos ministru šioje valdančioje koalicijoje.

– Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nėra parlamentinė, opozicinė partija. Ji turi savo atstovą Seime, kuris išrinktas vienmandatėje apygardoje. Kalbėti apie atstovavimą ar poziciją yra nesolidu ir neteisinga.

– Ar „Tvarkos ir teisingumo“ partija Jums siūlė kartu dalyvauti Seimo rinkimuose?

– Žinoma, tokie variantai irgi buvo svarstomi. Buvo žmonių, kurie matė problemas, bandė jas spręsti, atsiriboti nuo tų, kurios yra su teisėsauga, tačiau žingsniai buvo padaryti kitokie. Man tikrai būtų sudėtinga dalyvauti rinkimuose su partija, kuri turi problemų su teisėsauga ir turi įtariamojo statusą kaip juridinis asmuo.

– Socialdemokratai, su kuriais kalbėjotės, taip pat turi problemų.

– Negalime lyginti. Tai partijai nėra pareikšti įtarimai. Tenka apgailestauti, kad tų skandalų paskutiniu metu yra labai daug, koncentruojamasi į tarpusavio santykių aiškinimąsi. Stoja darbai, pereinama į asmeninių skalbinių viešinimą.

– Jeigu liekate poste, kaip po tokių pareiškimų įsivaizduojate bendravimą su „Tvarka ir teisingumu“, R. Paksu?

– Dabar nesvarstykime. Turiu galimybę pagalvoti iki Velykų. Bendravimas, kaip ir dabar. Toks.

– Politologų nuomone, Jūs atsinešate savo reitingus į šią partiją, kuri pastaruoju metu tyliai, ramiai tuos reitingus kėlė. Jie rinkėjų dėmesiu labai konkuruoja su Darbo partija ir „Tvarka ir teisingumu“. Anot politikos apžvalgininkų, tai rodo, kad ir Jūs pats nelabai pasitikite, dar nežinote didžiosios politikos ir bandote prisijaukinti Seimą ir Seimo nario mandatą.

– Jeigu nepasitikėčiau, eičiau su pačia didžiausia partija, kurios reitingai didžiausi, kur didžiausia galimybė praeiti per sąrašą ir vykdyčiau tai, ką kažkas nusprendė. Šis kelias yra rizikingas, kūrybiškas, naujas. Tai iššūkis, kuris man priimtinas. Ateinantis mėnuo parodys reitingus ir tai, kaip žmonės įvertino šį sprendimą. Dar svarbu tai, ar norima žmogaus, ar jo reitingus turėti pas save.

– Ministre, Jūs juk nesate naivus?

– Nesu naivus, esu idealistas. Manau, kad negalima į viską žiūrėti per siauro pragmatizmo ir naudos prizmę.

– Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga programoje, sudarytoje iki 2016-ų metų, rašo: „Pasisakome už vyro ir moters santuokos pagrindu sukurtos šeimos svarbą visuomenėje. Vykdysime švietėjišką veiklą, formuojant teigiamą požiūrį į tradicinę šeimą“. Kokia Jūsų nuomonė homoseksualų atžvilgiu?

– Mūsų didžiausia problema, kurią turime išspręsti, yra susijusi su demografine padėtimi – gimstamumu, skatinimu. Matau ir kitą realybę, kad yra kitokie žmonės, kurie gyvena kitaip ir neturi jokios teisinės apsaugos. Kaip teisininkas sakau, kad tiems žmonėms teisinė apsauga turi būti suteikta.

– Ką turite omenyje? Santuoka, partnerystė?

– Tikrai ne. Teisinių saugiklių sudėjimas, kad būtų sprendžiami turtiniai, paveldėjimo klausimai. Tradicinė šeima yra prioritetinis dalykas, bet negalime nematyti to, kas yra ir pasakyti, kad tie žmonės yra ne mūsų piliečiai, kad turime nekreipti dėmesio. Nepasisakau už tos pačios lyties santuokas, bet iš teisinės pusės šiems žmonėms teisiniai saugikliai turi būti sudėti.

– Ar S. Skvernelis gelbėja Valstiečių ir žaliųjų sąjungą, ar ši sąjunga gelbėja S. Skvernelį nuo susitepusių partijų?

– Niekas negelbėja. Yra galimybė ir iššūkis parodyti, kad politika gali būti kitokia.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 17.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.