Kanapių mėgėjai gavo leidimą mitinguoti prie Seimo

Lietuvoje marihuanos auginimas ir vartojimas uždraustas,  bet tai nereiškia, kad marihuanos mėgėjai negali burtis į bendruomenes socialiniuose tinkluose. Vienas tokių puslapių socialiniame tinkle „Facebook“ pakvietė bendraminčius burtis ir šių metų Balandžio 20-tą, kartu paminėti kanapių kultūros dieną.

Kanapių mylėtojai bruzda įvairiose šalyse.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kanapių mylėtojai bruzda įvairiose šalyse.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Apie marihuanos legalizavimą mitingo organizatoriai kol kas garsiai nešneka.<br>Archyvo nuotr.
Apie marihuanos legalizavimą mitingo organizatoriai kol kas garsiai nešneka.<br>Archyvo nuotr.
Kanapių mylėtojai bruzda įvairiose šalyse.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kanapių mylėtojai bruzda įvairiose šalyse.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aivaras Nekliuda

Mar 23, 2016, 5:06 PM, atnaujinta May 31, 2017, 7:38 PM

Balandžio 20-oji (arba „4 20“) yra viena svarbiausių dienų marihuanos vartotojams visame pasaulyje, o patys skaičiai „4 20“ yra tapę „žolės“ ir jos vartojimo simboliu.

Marihuanos mėgėjai ta proga nutarė susirinkti į mitingą prie Seimo. Sumanyta – padaryta. Vilniaus miesto savivaldybė trečiadienį leido mitinguoti.

Tikslas – informuoti žmones

Mitingo rengėjai Andrius ir Mantas Ramonai teigia, jog jų tikslas – suburti žmones ir paskatinti viešai diskusijai apie kanapės augalą.

„Renginio data pasirinkta ne atsitiktinai, ji sutampa su Balandžio 19-21 dienomis vykstančia UNGASS (Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos Specialiąja Sesija), kurios metu bus persvarstomos narkotinių medžiagų draudimo ir kontrolės gairės, kovos su narkotikais efektyvumas.“ – sakė vyresnis brolis Andrius.

Apie marihuanos legalizavimą mitingo organizatoriai kol kas garsiai nešneka: „Tik norime atkreipti visuomenės dėmesį į kanapes, jų panaudojimą medicininiais tikslais ir sustabdyti šio augalo demonizavimą. Marihuanos dekriminalizavimas ir legalizavimas – ateities tiksluose, bet visuomenė tam dar yra nepasiruošusi, todėl šiuo mitingu mes ir siekiame informuoti žmones“.

Meras neturi nieko prieš 

Vilniaus meras Remigijus Šimašius priežasties neleisti vykti mitingui nemato: „Lietuva yra laisva šalis, kurioje nuomonės ir žodžio laisvė yra svarbi vertybė ir aišku, jeigu tas mitingas pagrįstai netrukdo kitiems,  žinoma, reikia leisti mitingą.

Jeigu kas nors vartoja narkotines medžiagas, tikrai to nedarys mitingo metu ir jis netaps žolės rūkymo vieta“, – teigė politikas.

O ką jis mano apie marihuanos dekriminalizavimą? „Yra ne viena šalis, kurioje marihuanos vartojimas yra dekriminalizuotas ir nieko baisingai prieš marihuanos šį veiksmą neturėčiau, tačiau mano mintys dabar yra kiek kitur: šaligatviai, mokyklos ir Vilniaus gerbūvis“, – atsakė jis.

Gydytojų požiūris – neigiamas

Apsinuodijimų informacijos biuro vedėja, gydytoja toksikologė Laima Gruzdytė mano, jog marihuanos vartojimas sukelia daug žalos, o kartais ir priklausomybę: „Kanapės, liaudyje vadinama „žolė“, nėra toks nekaltas daiktas. Apie ją yra daug gerų ir blogų mitų. Tie kurie nusiteikę prieš, turi nepagrįstų baimių ir tie kurie vartoja ir mano, jog tai yra visiškai nekenksminga, laikosi nepagrįstai optimistiškos nuomonės, jog kanapės nesukelia priklausomybės, kas yra visiška netiesa.

Kaip ir kitos psichoaktyvios medžiagos, taip ir marihuana, sukelia labai stipria priklausomybę. Olandijoje, kur žmonės jau keturiasdešimt metų žmonės gyvena su legalia marihuana, kanapės yra pagrindinė narkotinė medžiaga dėl kurios sukeltos priklausomybės žmonės dažniausiai kreipiasi pagalbos“, – teigė gydytoja.

Manoma, jog legalizavus marihuaną alkoholio vartojimas nesumažės, nes marihuana nepakeis alkoholio.

„Dar viena problema, kurią įžvelgiu – tikrai ne kiekvienas rūkantis kanapes, iš tikrųjų jas rūko, nes dabar epidemiškai plinta naujų psichotropinių medžiagų vartojimas ir nekontroliuojamoje rinkoje labai dažnai, tos pačios kanapės, turi sintetinių kanabinoidų savo sudėtyje. Kartais, juodojoje rinkoje parduodamos kanapės, yra purškiamos opioidais ar heroinu“, – pasakojo toksikologė.

Vienas populiariausių mitų, kuriais tiki marihuanos vartotojai – ji ne tik puikus atsipalaidavimo būdas, bet ir vaistas. Šį mitą griežtai neigia gydytoja: „Kas dėl gydymo, tai yra tam tikri vaistiniai preparatai, kurie turi kanapėse esančių medžiagų, bet ne tetrahidrokanabinolio. Kitaip tariant – medžiagos kurios neturi svaiginančio poveikio.

Jeigu šnekame apie medicininę marihuana, tai ji yra skiriama pacientams, kurie serga paskutinėmis vėžio ar ūminių ligų stadijomis. Marihuana, tokiu atveju, yra priemonė, kuri skiriama ne pačios ligos gydymui, bet apetito pagerinimui ar kančios sergančiajam palengvinimui“, – marihuanos gydantį poveikį skeptiškai įvertino toksikologė.

Įteisinti niekas neskuba

Marihuana legali vos vienoje pasaulio valstybėje – Urugvajuje, taip pat keliose JAV valstijose (Aliaskoje, Oregone, Kolorade ir Vašingtone). Apie marihuanos legalizavimą Lietuvoje, kol kas niekas garsiai nekalba.

Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo paplitimo tyrimo Lietuvoje (2012 m.) duomenimis, populiariausią narkotiką – kanapes – nors kartą gyvenime yra vartoję 10,5% 15-64 metų amžiaus Lietuvos gyventojų. Tuo tarpu Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro 2015 m. duomenimis, kanapių vartojimo paplitimas Europoje bent kartą gyvenime yra 23,3%.

Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis, 2014 m. pirmą kartą dėl psichikos ir elgesio sutrikimų vartojant kanabinoidus užregistruota 11 asmenų (4,4 proc. nuo visų asmenų, kurie asmens sveikatos priežiūros įstaigose 2014 m. pirmą kartą buvo užregistruoti dėl psichikos ir elgesio sutrikimų, vartojant narkotines ar psichotropines medžiagas). Kanapių vartojimas per pastaruosius metus yra labiausiai paplitęs tarp 25-34 metų amžiaus vyrų – trys iš dešimties (29,9%) šio amžiaus vyrų nors kartą gyvenime yra vartoję „žolės“. Tuo tarpų kanapių vartojimas per pastaruosius metus labiausiai yra paplitęs tarp 15-24 metų amžiaus vyrų (8,5%).

Portalas lrytas.lt perspėja, jog vartodami marihuaną galite ne tik pridaryti žalos savo organizmui, ypač nervų sistemai, įgyti priklausomybę, bet ir užsitraukti teisėsaugos nemalonę, nes marihuanos vartojimas, laikymas ir platinimas yra griežtai draudžiamas Lietuvos Respublikos įstatymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.