Velykinė valdžios giesmė bendruomenei: „Lauk, lauk, lauk!“

Reškutėnų kaimo bendruomenę nustebino Švenčionių rajono savivaldybės sprendimas, kad bendruomenės centras privalo iki balandžio 1-osios grąžinti šiuo metu naudojamas patalpas savivaldybei.

Bendruomenės centre rengti plenerai vaikams.<br>P.Lileikio nuotr.
Bendruomenės centre rengti plenerai vaikams.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2016, 5:15 PM, atnaujinta May 31, 2017, 7:38 PM

Aktyvūs reškutėniškiai sukruto, kad patalpos, kurias patiems pavyko suremontuoti ir naudoti bendruomenės reikmėms, veikiausiai domina kokių nors planų turinčius verslininkus, todėl ir skubama bendruomenę iškraustyti.

Patalpų naudojimosi laikotarpiu nuo 2003 iki 2016 metų bendruomenė įsteigė sveikatingumo klubą, organizavo bendruomenės šventes, valstybinių švenčių minėjimus, vaikų stovyklas ir daugybę kitų kultūrinių, socialinių, edukacinių renginių.

Bendruomenė savo lėšomis pastate įrengė šarvojimo salę, o greta yra pagalbinės patalpos su vandentiekiu, kanalizacija, su tualetu. Anot bendruomenės atstovų, tai labai aktualu gyventojams, kurie neturi galimybės šarvoti savo namuose, o atstumas iki šarvojimo vietos mieste yra tolimas. Šalia nėra vaikų ugdymo įstaigos, gyvenamųjų namų, tad dėl šarvojimo jokių konfliktų nėra buvę.

Administracijos direktorius: „Dvejas patalpas išlaikyti per brangu“

Švenčionių rajono savivaldybės administracijos direktorius Andrius Šarėjus teigė, kad niekas Reškutėnų bendruomenės į gatvę vyti nesiruošia: „Turime suremontuotas, sutvarkytas patalpas daugiafunkciniame centre, ten ir pasiūlysime bendruomenei vykdyti savo veiklas.

Dabar bendruomenės naudojamos patalpos šiek tiek tvarkytos, bet jų būklė yra žymiai prastesnė už tas, kurias ruošiamės pasiūlyti. Šiandien savivaldybei yra pakankamai brangu išlaikyti dvejas patalpas tokio dydžio gyvenvietėje, kaip Reškutėnai.“

Anot A.Šarėjaus, daugiafunkciniame centre bendruomenė toliau galės tęsti savo veiklas, o ir naujosios patalpos yra vos už 200 metrų nuo naudojamų dabar.

Paklaustas, kokių planų savivaldybė turi dėl pastato, kurį ketina atsiimti iš bendruomenės, administracijos vadovas sakė: „Kol kas neturime vizijos, kas jose įsikurs. Šiuo metu sprendžiame tą klausimą, kad savivaldybei per didelė prabanga išlaikyti dvejas patalpas.“

Į klausimą, kodėl iškeldinimas toks skubus, pašnekovas atsakyti negalėjo. Apie tai, ar vietos verslininkai parodė kokių nors iniciatyvų, ar atsirado investuotojas, kuriam pasirodė patrauklios šiuo metu bendruomenės užimamos patalpos, A.Šarėjus sakė: „Asmeniškai negaliu patvirtinti, kad apie tai būčiau gavęs informacijos.“

„Siūlomose patalpose yra galimybė įrengti šarvojimo salę ir tai priklausytų nuo bendruomenės poreikių“, – apie bendruomenės poreikius kalbėjo pašnekovas ir pridūrė, kad siūlomos patalpos nebus mažesnės už tas, kuriomis dabar rūpinasi bendruomenė.

Administracijos vadovo teigimu, patalpos priklauso savivaldybei ir prižiūrimos bei tvarkomos seniūnijos jėgomis.

Patalpas išlaiko pati bendruomenė

Bendruomenės pirmininkė Janė Petkūnienė teigė, kad iš tiesų bendruomenės centras nėra finansinė našta savivaldybei: „Bendruomenė patalpas išlaiko pati, nėra jokių finansinių įsiskolinimų. Būtų labai skaudu, jai netektume šių patalpų.“

Anot jos, bendruomenės buveinė turi būti užregistruota Registrų centre, o tai padaryti kažin ar bus įmanoma, nes neseniai duris atvėręs Reškutėnų amatų centras po savo stogu tam tikrą laikotarpį negali priglausti kitų organizacijų.

„Reškutėnų žmonėms svarbiausia paslauga – šarvojimo salė. Ją įrengėme savo lėšomis, ji labai nedidelė, bet jauki. Čia labai patogu su artimaisiais atsisveikinti ir aplinkinių kaimų gyventojams, nes iki miesto yra apie trylika kilometrų, o kaimuose gyvena vyresnio amžiaus žmonės, ne visi gali nuvykti.

Jau trejus metus iš eilės organizuojame vaikų stovyklas. Suradome privačių rėmėjų, rengiame dailės plenerus, kuriuos veda vietinis dailininkas. Bendruomenė gyvybinga, ir tikimės, kad šių veiklų nutraukti neteks“, – kalbėjo J.Petkūnienė.

Išgavo pažadą pastato neprivatizuoti

Po trečiadienį vykusio susitikimo su savivaldybės atstovais J.Petkūnienė turėjo gerų naujienų: „Viskas pakrypo į gerąją pusę, mums pažadėjo, kad dabar naudojamas pastatas bus išbrauktas iš privatizuojamų objektų sąrašų ir kovo 31-ąją nebus pardavinėjamas.“

Anot bendruomenės pirmininkės, Reškutėnuose apsilankęs vicemeras ir kiti savivaldybės atstovai pažadėjo, kad centras galės tęsti savo veiklas dabartinėse patalpose.

„Atrodo, kad vieni kitus supratome, ir panašu, kad iškeldinimas nebus svarstomas. Naujoji rajono valdžia manė, kad mes esame išlaikomi savivaldybės, bet paaiškinome, kad centras išsilaiko pats, daug ką suremontavome savo lėšomis“, – sakė J.Petkūnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.