Amerika, tavo pagalbos šaukiamės!

Maldavimai padėti užvakar skambėjo iš tautinių mažumų atstovų lūpų per piketą prie JAV ambasados Vilniuje. Pagalbos šauksmą suprasti būtų galima: teroro aktas Briuselyje, Rusijos grėsmė. Tačiau tautinės mažumos šiuo neramiu laikotarpiu ne dėl to rinkosi prie didžios valstybės diplomatinės atstovybės.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Mar 24, 2016, 6:51 AM, atnaujinta May 31, 2017, 7:07 PM

Diplomatų paprašyta atkreipti dėmesį į V.Sirokomlės ir J.Lelevelio mokyklas. 400 susirinkusiųjų reiškė nerimą dėl Vilniaus savivaldybės vykdomo tautinių mažumų mokyklų reorganizavimo, taip pat teigė, kad sostinės vadovai sąmoningai stabdo minėtų mokyklų akreditacijos procesą.

Kodėl tautinės mažumos savo susirinkimui pasirinko JAV ambasados prieigas, galima tik paspėlioti. Sveiku protu sunku suvokti, kodėl Vašingtonui turėtų rūpėti Vilniaus mokyklų reorganizavimas.

Tiesa, prie Rusijos ambasados, kur tautinės mažumos galėtų išsakyti savo viltis, tądien rinkosi teisiamos Ukrainos karo pilotės N.Savčenko gynėjai. Prie Lenkijos ambasados jau ne kartą verkšlenta.

Gal piketuotojai tikėjosi, kad JAV pagrūmos Lietuvai, siekiančiai kuo glaudesnio bendradarbiavimo su šia šalimi? O gal prisiminė pokarį, kai lietuviai tikėjosi, kad tuoj tuoj ateis amerikonai ir čia įves tvarką?

JAV ambasadorei Lietuvoje adresuotoje peticijoje reikalaujama išsaugoti Vilniuje veikiančias aštuonias tautinių mažumų mokyklas, atkurti Jeruzalės mokyklos klases lenkų ugdomąja kalba, išsaugoti J.Lelevelio vidurinės mokyklos pastatą Antakalnio gatvėje.

Ambasados atstovai peticiją priėmė ir nieko daug nepažadėdami diplomatiškai pareiškė, kad „JAV visada buvo ir bus žodžio laisvės ir žmonių teisės reikšti savo nuomonę šalininkės.“

Kitaip sakant, tautinėms mažumoms Amerikos diplomatai leido suprasti: turite teisę reikšti savo nuomonę. Kaip ir rengti piketus prie bet kokių ambasadų.

Tik kas iš to?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.