Butelio atsižegnojęs E. Vareikis atkirto politikams

Konservatoriams Seime prakalbus apie alkoholio vartojimo griežtinimą prabilo ir du dešimtmečius alkoholio liūne murkdęsis Seimo narys Egidijus Vareikis. Vyras atviravo apie savo kritimą į alkoholizmo duobę ir ropštimąsi iš jos. Taip pat išsakė savo nuomonę apie Seime pateiktas įstatymų pataisas.

Butelio atsižegnojęs E. Vareikis atkirto politikams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Butelio atsižegnojęs E. Vareikis atkirto politikams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Butelio atsižegnojęs E. Vareikis atkirto politikams.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Butelio atsižegnojęs E. Vareikis atkirto politikams.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas svarstys opozicijoje esančių konservatorių planą, kaip sugriežtinti alkoholio vartojimą ir prieinamumą.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimas svarstys opozicijoje esančių konservatorių planą, kaip sugriežtinti alkoholio vartojimą ir prieinamumą.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Kubilius pateikė pataisas.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Kubilius pateikė pataisas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 24, 2016, 4:59 PM, atnaujinta May 31, 2017, 4:18 PM

57-erių E.Vareikis prisimena plačiai nuskambėjusią istoriją, kai 2013 metų rudenį jis neblaivus, bandydamas išskristi į komandiruotę Romoje, buvo užkluptas Vilniaus oro uoste.

Po šio skandalo E.Vareikis smarkiai pasikeitė – alkoholio nebeima į burną, atsikratė antsvorio, pajaunėjo, pradėjo mokytis kinų kalbos, išleido dvi poezijos knygas.

E.Vareikį išgydė trijų specialybių žmonės – kunigai, psichologai ir psichiatrai.

„Psichologinio poveikio priemonės yra labai veiksmingos. Yra psichokorekcijos metodas, kai iš smegenų ištrinami tam tikri failai“, – pripažino pašnekovas ir prašė nemaišyti su kodavimusi, kuris veikia kaip užkeikimas.

Konsultuoja alkoholikus

Dabar politikas per savaitę keletą kartų konsultuoja tuos, kuriems ši liga trukdo džiaugtis gyvenimu. Politikas dažnai veda seminarus šia tema.

„Ateina žmonės, kurie nuoširdžiai nori pasveikti. Yra tokių, kurie nori tik pasiguosti. Tą reiškinį vadiname šiukšliadėže. Jo nepasmerkiu ir išklausau, tačiau išėjęs jis vėl daro tą patį. Yra toks pavojus, kad žmonės nepasiduotų tai „šiukšliadėžės pagundai“, – sakė parlamentaras.

Dažnai žmonės klausia politiko, kur galima nusipirkti tablečių, kurios išgydytų nuo alkoholizmo, tačiau vyras turi nuliūdinti, kad tokių vaistų nėra.

Žmogui svarbu rasti malonią veiklą ir už jos užsikabinti. „Niekada gyvenime nebūčiau pagalvojęs, kad norėsiu šokti pramoginius šokius. Dabar man šį pramoga labai smagi“, – kalbėjo E.Vareikis.

Lietuvoje situacija greitai nepasikeis

Parlamentaras remia ir palaiko alkoholio kontrolės priemones, tačiau teigia, kad Lietuva taip greitai nepasikeis ir neprašviesės, kaip politikai tikisi. Priėmus įstatymų pataisas, tai paveiks tik kelis procentus Lietuvos gyventojų.

„Turi pasikeisti tautos mąstysena. Žmonės stengiasi kvailinti vieni kitus, kaip ir šiandien matome Seime. Viena priemonė visko neišspręs, reikia daugiau priemonių“, – kalbėjo konservatorius.

„Tik kompleksinį planą įgyvendinant galima pasiekti, kad šią alkoholizmo epidemiją su jos priežastimis ir pasekmėmis sugebėtume įveikti. Politinėje bendruomenėje per daug laiko sugaišome, kol supratome alkoholio žalos mastą“, – teigė A.Kubilius.

Pasak E.Vareikio, kainų didinimas gali paveikti tuos žmones, kurie geria nedaug. Jiems bus brangu ir nepirks. Tie žmonės, kurie įpratę gerti, jie pirks alkoholį, kad ir kiek jis kainuotų. Reklamą reguliuoti taip pat reikia, bet ji vėlgi veikia specifinę žmonių grupę.

Ko trūksta? Labai daug sunkumų Lietuvoje kyla su geros praktikos propagavimu. Pasak parlamentaro, visuomenėje įsigalėjo mąstymas, kad alkoholizmas yra visiškai nepagydoma liga.

„Kai pradedi pasakoti, kaip tai įveikiama, labai dažnai susiduriama su neigiama reakcija: „Tu meluoji! Dažnai nurašomi tie, kurie gydosi“, – pripažino E.Vareikis.

Pasak jo, jei žmogus eina įsidarbinti ir pripažįsta, kad gydėsi nuo alkoholizmo, jam iš karto uždedamas „riebus“ minusas. Šiandien žmogui slėpti ligą yra naudingiau nei sveikti. „Kai kurie man sako, kad esu labai drąsus žmogus, kad pripažinau ir pasveikau, o kiti mano, kad visiškas kvailys ir užsidėjau didžiulį minusą“.

Siūlo keisti draudimų nuostatas

Lietuvoje daugybė ženklų su žodžiu „draudžiama“. Pardavinėti alkoholį – draudžiama, rūkyti – draudžiama, važiuoti – draudžiama. E.Vareikis siūlo keisti šias nuostatas.

„Pavyzdžiui, Amerikoje tai skamba kaip neteisėta. Pritariu tam, kad draudimais laimėsime mažai. Tačiau gerbdamas ir saugodamas įstatymą, gali laimėti labai daug. Reikia laikytis to, ką susitarėme. Tokie pokyčiai labai paveiktų visuomenę“, – sakė politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.